Viitorul e al creatorilor, al celor care fac toate lucrurile pe care ceilalți le folosesc. Miruna Ioani detaliaza cele 5 motive pentru care este util ca cei mici să învețe programare.
De ce este important să punem accentul pe competențele digitale?
Material scris de Emil Dragotă - Gadget.ro
Gadgeturile fac parte din viața mea de zi cu zi și totul a început cumva fără să-mi dau seama că va duce în direcția asta. Este vorba fix despre competențe digitale pe care le-am prins din mers, le-am dezvoltat în timp și m-au făcut acum să am unul dintre cele mai citite și comentate site-uri de tehnologie din țara noastră.
Îmi amintesc că în liceu îmi doream să citesc cât mai multe cărți și am făcut o mică ilegalitate, aveam două abonamente la bibliotecă și luam câte două sau trei cărți la una, două săptămâni pe fiecare dintre ele, până și-a dat seama doamna de acolo și îmi dădea mai multe cărți pe unul din ele față de limita de două / abonament. Acum este mult mai simplu, o sursă de informații aproape inepuizabilă te așteaptă la un click distanță. Ai nevoie doar de un imbold spre a porni în universul digital.
Sunt profesor de istorie și geografie din 2006, iar în 2007 am făcut primul blog pe blogspot pentru școala mea. Acolo îmi doream să le aduc elevilor mai multe informații legate de materiile pe care le predam, să le public rezultatele la teste mai rapid și să urc imagini din activitățile desfășurate. Nu are rost să spun că la vremea respectivă, situațiile din școală se trimiteau la inspectorat pe dischetă (până și acum se mai cer unități de tip CD cu înregistrările de la evaluarea națională).
La pachet cu blogul școlii l-am făcut și pe al meu, iar în 2009, după ce mi-am cumpărat un telefon cu touch am scris câteva impresii despre el, traficul a crescut instant de la câteva sute de unici spre câteva mii. Atunci mi-am dat seama că trebuie să merg în această direcție, iar din 2010 a apărut ocazia de a scrie și de a fi partener la Gadget.ro.
De fapt, totul a început în 2002 când eram în primul an de facultate, iar ai mei mi-au cumpărat primul PC. Am trecut de la sesiunile în internet caffe spre cele pe PC-ul personal. Nu avea cine știe ce specificații, dar îmi amintesc că am reușit să-i montez o placă grafică și să-i măresc memoria RAM, să upgradez hdd-ul. Așa au apărut noțiuni de care m-am folosit mai târziu.
Mi-aș fi dorit să știu mai multe lucruri, să le învăț în gimnaziu, liceu sau facultate, să știu bazele programării etc. Școala noastră nu era încă orientată spre partea de digitalizare, iar TIC-ul abia de curând a intrat în trunchiul comun și nu mai este la secțiunea Opționale. Au lipsit anumite oportunități pe care cei mici le pot valorifica în prezent.
Mi-am amintit de discuțiile pe care le purtam la început de facultate cu un amic mai tânăr din satul bunicilor mei, ce s-a orientat din timp spre a face Cibernetica, are o firmă și merge foarte bine (mi-am amintit că ne-am revăzut de 2 ori în contexte legate de tehnologie: am jurizat amândoi o selecție de proiecte dezvoltate de studenți de la Politehnică și vis-a-vis de Sagrada Familia, participa și el la MWC Barcelona, un târg de tehnologie). „Emile, ai avut dreptate când spuneai tu de aplicațiile pentru mobile și alte chestii, ce spuneai tu la un moment dat”
Suntem în 2021 și unul din 5 români nu a accesat internetul. România se află pe ultimul loc dintre statele membre ale UE conform Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI pentru 2020. Avem cel mai scăzut nivel de utilizare a serviciilor de internet comparativ cu celelalte țări.
Mi se pare că ne lipsește o strategie solidă pe partea de digitalizare. Observ că încetul cu încetul lucrurile se pun în mișcare, dar este nevoie de mult mai mult spre a reduce decalajul existent. Mi-aș dori să văd că primele noțiuni legate de PC și programare sunt coborâte până la nivelul claselor primare. Să-i învățăm pe cei mici cum să folosească un PC sau un smartphone nu doar pentru partea de entertainment, să-l transforme într-o veritabilă unealtă. Digitalul este cel ce poate ajuta și comunitățile defavorizate, prin intermediul său poți învăța o meserie nouă, să-ți upgradezi cunoștințele într-un domeniu care-ți place etc.
Am fost alături de Orange de la prima ediție a SuperCoders, un program ce mi-a confirmat interesul celor mici spre a învăța programarea prin joc. A ajuns deja la ediția a VIII-a și mii de elevi ce i-au trecut pragul au descoperit că nu-i deloc greu să faci o aplicație sau un joc.
Pe de altă parte, suntem în școala online, iar o mare problemă pentru cadrele didactice nevoite să-și desfășoare activitatea pe Zoom sau Classroom este dată de lipsa materialelor în format digital. Orange are și aici o inițiativă, de câțiva ani. Se numește Digitaliada.
Digitaliada a ajuns la 6800 de elevi din 50 de școli gimnaziale aflate în 30 de județe, 1000 de profesori și directori au luat parte în programele de formare, 2100 de tablete + 300 de echipamente - laptopuri, proiectoare video, tablete grafice etc au ajuns în școli. Digitaliada are și o parte centrată pe conținut educațional. Se organizează anual un concurs ce-i premiază pe creatori de conținut. S-au strâns peste 3500 de lecții, teste și exerciții etc. Îmi amintesc că am fost cu Orange la o școală din mediul rural de pe lângă Brașov și mi-a plăcut să descoper profesori dedicați, interesați și de partea digitală, mai ales că nu erau materii ușor de predat (matematică, spre exemplu - istoria și geografia mi se par a fi materii ușoare în comparație).
Si totuși, de ce este important să punem accent pe competențele digitale?
Pentru că vei fi mai bine pregătit pentru prezent și viitor. Pentru că așa vei putea să fii mai bun în ceea ce faci, să descoperi lucruri noi, să ajungi la a avea un job mai bine plătit, să ajungi a face lucruri la care nici nu te gândești că ar fi posibile.