×

De ce să îți îndrumi copilul de mic să învețe programare - 5 motive de luat în calcul

Miruna-Ioani_Orange_SuperCoders


Articol în colaborare cu Miruna Ioani

Miruna Ioani este medic stomatolog, blogger și asistentul personal al copiilor ei. De când a devenit mamă, s-a lăsat de seriale și s-a apucat de scris povești în care se regăsesc foarte mulți părinți. A inițiat legea alăptatului în public și o poți citi pe https://www.siblondelegandesc.ro.

Viitorul e al creatorilor, al celor care fac toate lucrurile pe care ceilalți le folosesc.

Ce știu cei mai mulți părinți despre programare e că cei care se ocupă cu așa ceva stau toată ziua cu ochii în ecrane, și câștigă bine. E încântător și nu prea. Pare un job greu. Nimeni nu vrea să-și transforme copilul într-un robot. Dar ce visează un părinte pentru copilul lui? Să mănânce, să bea, să citească, să urmărească, să…consume, în general?

Am stat de vorbă cu o tânără elevă în clasa a 8-a, pasionată de informatică: Monica Alecsă , de trei ori câștigătoare a Concursului Național și participantă a Academiei SuperCoders by Orange. Poza ei de la profilul de whatsapp arată o domnișoară cochetă. Mi-a spus că petrece și ea mult timp pe social media ca toți copiii de vârsta ei, mai ales pe TikTok. Dar face și pauze, iar atunci își pune toate gadget-urile deoparte și se recreează scriind poezie.

Uneori își petrece și nopțile la calculator scriind cod, pregătindu-se pentru vreun concurs. Dar să nu-mi fac probleme, că nu are nevoie de prea mult somn sau că îl recuperează ulterior. Nu vede deloc această investiție ca pe un sacrificiu. Probabil că ăsta e sentimentul când faci ceva ce îți place și ești tânăr, de nici nu ai nevoie să te uiți la ceas.

Poza-4-6

Poza-2

Am întrebat-o de ce a participat la SuperCoders de trei ori. A zis că și-a dorit să ajungă în Academie și că i-a plăcut foarte mult metoda de predare. "Lecțiile erau foarte bine explicate, scrise în detaliu. E o oportunitate din care chiar ai ce învăța."

De fiecare dată a studiat alt limbaj de programare și asta a ajutat-o să își dea seama care îi place mai mult și acum ar ști destul de clar pe care să-l aleagă. Urmează să dea examenul de Capacitate și își dorește să urmeze un profil real, la o clasă de informatică. Mai țineți minte cum eram noi în clasa a opta? Eu nu știam nici cum mă cheamă, avem impresia că matematica e cel mai mare dușman. Doamne, câtă nevoie aveam de ceva care să mă ajute să iau o decizie.

Așa că e mai important ca niciodată să expui copilul la o varietate cât mai mare de activități. E perioada în care învață ușor și poate alege ce îi place mai mult. O vreme am criticat părinții care-și duceau copiii zilnic la pian, la tenis șl la înot. După ce mi-a crescut băiatul, am început să înțeleg. Care e alternativa? Să stea cu ochii în televizor? Să consume și atât? Copiii nu pot cunoaște lumea de pe canapea. Nu se pot cunoaște pe ei, când se uită la altceva.

Iată, însă, de ce cred eu că este utilă programarea pentru cei mici:

Programarea ajută copilul să înțeleagă lumea

La fel cum fizica și chimia îl învață să înțeleagă legi și mecanisme, la fel și programarea începe să câștige tot mai mult teren. Internet of things e primul exemplu. Dar tehnologia e peste tot: în medicină, la școală, în trafic, curățenie, mâncare. Părerea mea e că ar trebui introdusă materie obligatorie din gimnaziu, dar predată adaptat fiecărei vârste. Dacă avem cărți și cursuri de robotică începând de la 3 ani, sunt sigură că există metode de a le explica și elevilor de clasa a 6-a.

Programarea ajută copilul să câștige încredere în el

Pentru că îl mută de cealaltă parte, de cea a creatorului. Îl așază pe el la butoane, îi dă putere creatoare. Monica spune că o atrag foarte mult rezultatele pe care le obține atunci când creează. Și începe să zâmbească: ”E o plăcere aparte când vezi că ai reușit să faci ceva de la zero. Pur și simplu îți pui ideile într-un cod care îi poate ajuta și pe alții.”

Poza-3-2

Poza-1-2

Programarea îi dezvoltă copilului conexiuni de logică avansată

E prima și cea mai importantă lecție cu care am rămas după anii de mate-info: schema logică. Nu am o carieră în programare, sunt un dentist care scrie povești pe bloguri, dar această logică e zestrea mea de la școală. Indiferent ce va face mai târziu copilul, când e mic se formează niște conexiuni neuronale, niște căi prin care se leagă informația. La 14 ani, Monica știe trei limbaje de programare și poate spune care și de ce îi place. Cred că e o superputere și că îi va fi util să ia decizii importante, dar și în viața de zi cu zi.

Programarea va ține de cultura generală

Programarea pentru copii va fi în curând considerată o componentă de bază a educației. Ne e ușor să înțelegem că gramatica, aritmetica, scrisul, cititul sunt chestii esențiale în viață. Copiii noștri învață la grădiniță despre viața înconjurătoare, despre animale, planete, fructe și legume. Vom ajunge să tratăm și programarea tot ca viață înconjurătoare.

Tehnologia și robotica vor rescrie job-urile viitorului

Deși milioane de job-uri se vor pierde din cauza tehnologiei și automatizării, vor fi înlocuite de altele noi. 80% dintre job-urile copiilor noștri nu s-au inventat încă.

Ce spun e că există oportunități extraordinare în domeniile legate de tehnologie, care vor fi aproape imposibil de automatizat și eliminat.

La prima sa participare la SuperCoders, proiectul cu care a câștigat Monica a fost un site-clonă a Instagram-ului, unde oamenii puteau încărca poze și da like. A doua oară, a făcut un joc gen Snake singură-singurică, doar cu mânuțele ei. Știți Snake, m-a întrebat. „E un joc clasic cu un șarpe care trebuie să prindă mâncarea”. Am apreciat eleganța explicației, deși o rugasem să-mi spună pe nume. În sufletul meu, sunt doar un pic mai mare decât ea.

I-am spus că vreau să scriu, să știe lumea că fetele nu sunt doar niște prințese care stau toată ziua în oglindă.

Poza-5-3

„Nu trebuie să fii neapărat fată sau băiat ca să faci un anumit lucru. E adevărat că, de obicei, oamenii cred că domeniul (informatică) e reprezentat de băieți, dar eu consider că nu e chiar așa. Există foarte multe fete și femei pasionate și pricepute. Nu cred că e greu să fii fată în acest domeniu, deoarece nu genul îți definește inteligența. Atât timp cât ai ambiție și voință, le poți face pe toate.”