×

Cum reușește tehnologia digitală să transforme pasiunea într-un stil de viață

SA1-2


Material scris de Sonia Argint, prezentator TV și fondator doer.ro

Îmi repet mereu că: EU POT! Într-un fel, verbul „a putea‟ este sinonim firii mele și zilnic încerc SĂ POT. Câteodată, întâmpin piedici, simt că vreau să mă opresc și să mă odihnesc puțin, dar cred mult în puterea exercițiului. Oamenii dragi sunt sprijinul meu necondiționat, la care se adaugă dorința proprie de a fi bine atât fizic, cât și mintal. Mai mult, consider că educația în familie și-a pus amprenta asupra stilului de viață armonios pe care încerc să-l practic.

Noi, oamenii, suntem un cumul de caracteristici, majoritatea învățate și care, ghidate într-un sens bun, aduc echilibru... și un strop de farmec în viață. Cred foarte mult că pasiunea este cea mai de preț comoară, iar dacă o împrietenești cu empatia este imposibil să nu iasă ceva frumos.

De mică am fost crescută într-un stil de viață sănătos. Mama mea a fost preocupată de când îmi pot aminti ca noi, eu și cu fratele meu, să mâncăm sănătos, să facem mișcare, să gândim într-un mod critic. Lucrurile astea s-au lipit de mine ca marca de scrisoare. Le-am continuat ca adult și am fost remarcată pentru asta. De cei apropiați, de prieteni, apoi, prin intermediul televizorului și aparițiilor în presa scrisă, de oameni care nu mă cunosc personal. Dar comunicarea mea a luat cu adevărat amploare după ce Social Media și site-ul meu doer.ro și-au făcut apariția în viața mea și când conceptul de EU POT s-a transformat în #doer, adică EU FAC.

SA4

SA5

De ce am făcut această introducere introspectivă cumva? Pentru că vreau să împărtășesc câteva gânduri despre tehnologie. Tehnologia digitală mi-a oferit oportunitățile de a-mi dezvolta pasiunea pentru sport și alimentație corectă și de a o duce mai departe către alții. Așa am constatat că îmi aduce o mare satisfacție să îi motivez pe ceilalți către o astfel de cale și să primesc feedback că am contribuit cu ceva benefic în viața unui om.

EU POT vreau să se transforme în NOI PUTEM!. Doar puterea celor mulți transformă visurile în realitate. Societatea actuală se schimbă în fața noastră, iar tehnologia contribuie fundamental în acest sens. Cu toate acestea, cele mai recente studii demonstrează că România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește utilizarea zilnică a Internetului comparativ cu restul Europei. Un raport al Comisiei Europene din 2020 a arătat că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul. Iar asta m-a pus pe gânduri. Oare câte persoane renunță la visuri din lipsa de acces la lumea tehnologiei, din lipsa competențelor digitale și din teama de a nu face față avalanșei de informații noi? Tot mai multe joburi presupun dezvoltarea acestora și tot mai multe joburi noi apar pe piața muncii exclusiv datorită tehnologiei digitale.

Aș putea spune despre mine că am avut mare noroc. M-am intersectat cu mediul online de la începuturile lui în România și am avut mereu în jurul meu oameni care m-au încurajat să cunosc cât mai multe despre tehnologie. Și vreau să mai vin către voi cu un exemplu concret, de moment în care tehnologia s-a dovedit chiar salvatoare pentru mine.

Anul trecut, în primăvară, viețile noastre aveau să cunoască, brusc, niște limitări pentru care nu prea eram pregătiți. Ei bine, pentru cei ca mine, obișnuiți cu activitatea profesională în mare parte offline, ar fi putut constitui o problemă. Evenimentele la care participam, oamenii cu care interacționam, proiectele speciale, toate s-au oprit brusc. În acest context, tehnologia s-a transformat rapid și neașteptat dintr-un instrument util într-unul indispensabil.

Prin faptul că am reușit să îmi mut activitatea profesională online, am regăsit un pic din viața mea obișnuită. Nu am mai simțit că viața mea a fost pusă pe „hold”. Digitalul, așadar, a fost plasa de salvare de care psihicul meu avea nevoie să meargă mai departe în echilibru. Și atunci am realizat cât de folositoare au fost competențele digitale pe care le-am deprins în timp.

Sunt de părere că un acces bun la informații și susținerea mediului educațional creează oportunități pentru un viitor mai bun. Doar că trebuie să lucrăm acum la îndeplinirea acestui deziderat. Tehnologia digitală face aceste lucruri posibile, iar dacă ai un vis aleargă spre el cu speranță.

SA6