Orange Digital Center este o inițiativă a Grupului Orange care își propune să construiască un loc pentru crearea de noi șanse, prin inovare și dobândirea de competențe digitale, în fiecare țară în care Orange operează.
#For Good Connections
Ne consolidăm angajamentul pe termen lung de a proteja tinerii de pericolele mediului online. Orange Romania oferă resursele necesare de informare și educare pentru o lume digitală mai sigură și mai responsabilă.
Toate proiectele #ForGoodConnections fac parte din inițiativa noastră globală, disponibilă la nivelul întregului grup Orange.
David Popovici susține inițiativa #ForGoodConnections:
„Cred că performanța nu înseamnă doar medalii, ci și capacitatea de a-ți urma pasiunile cu responsabilitate. Iar pe mulți tineri tehnologia îi poate ajuta pe acest drum – cu condiția să fie utilizată corect și dacă există un echilibru între online și offline.”

Pe net, poți să înveți o grămadă de lucruri noi, să-ți faci prieteni, să te joci sau să-ți duci pasiunea mai departe cu tot felul de tutoriale. Dar există și o parte întunecată a Internetului, acolo unde lumea nu este atât de prietenoasă. Aici se întâmplă cyberbullying. Mai exact, hărțuirea online.
Află cum poți să te ferești de partea întunecată a Internetului și ce resurse sunt disponibile pentru a te ajuta, a-ți răspunde la orice întrebare și a ieși din orice încurcătură.
Povestea Amaliei
"Bună! Cum ar trebui să procedez dacă un om pe care nu îl cunosc îmi tot dă mesaje pe rețelele de socializare că vine peste mine, m-a amenințat și a spus că știe și unde stau? Mi-e foarte frică, nici măcar nu mai ies din casă, nu am mai fost la școală. Acum câteva zile a cerut poze indecente cu mine, ca să mă lase în pace. Cred că este un coleg de școală. Ce să fac, să îi dau pozele ca să mă lase în pace? Îmi este teamă să le spun părinților ce se întâmplă, să nu mă judece."
Consilierii de la Asociația Telefonul Copilului au răspuns prompt. În urma sfaturilor oferite de psihologii Asociației, Amalia a înțeles cum să prevină, dar și cum să reacționeze la provocări precum cea sesizată, odată cu expunerea în mediul online. Aceștia au sfătuit-o să păstreze dovezile agresiunii online și i-au explicat că legea pedepsește atât hărțuirea, cât și amenințarea, acestea fiind infracțiuni cuprinse în Codul Penal.
Amalia nu a răspuns amenințărilor primite și a înțeles că este important să le spună părinților săi despre situația cu care se confruntă. Persoana care a agresat-o în mediul online se află acum în atenția autorităților.
Experiența Amaliei este una reală, preluată de psihologii Asociației Telefonul Copilului. Pentru a respecta confidențialitatea și curajul Amaliei, unele detalii care puteau duce la identificarea ei au fost omise.
Dacă vă confruntați cu o situație de hărțuire sau alte forme de abuz online, apelați linia europeană pusă la dispoziție de Asociația Telefonul Copilului, proiect susținut de Orange Romania:
- apel gratuit oferit de Orange - 116 111
- adresa de email - 116111@telefonulcopilului.ro
- platforma online - 116111.ro
Dacă copilul tău este victima cyberbullying-ului, este important să acționezi rapid pentru a-l proteja.
Pentru sesizarea unor posibile cazuri de trafic de persoane, puteți apela linia Telverde oferită gratuit de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) - 0800 800 678. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania. Poți afla mai multe informații despre cyberbullying și pe telefonulcopilului.ro/
Află mai multe despre cyberbullying din Revista de responsabilitate socială