Când cineva te face să te simți prost în online, e normal să fii trist, speriat sau confuz. Dar nu trebuie să rămâi singur cu ce simți. Înțelegem că poate ți-e teamă sau nu știi cum să spui ce s-a întâmplat.
Ce face pentru copilul meu o oră în plus pe zi petrecută în fața ecranului
Pentru ochii copiilor noștri, oamenii de știință recomandă limitarea utilizării ecranelor și petrecerea mai mult timp în aer liber. Pentru a ne asigura că oftalmologii nu devin noii lor influenceri, iată recomandările noastre.
Știam deja că ecranele nu sunt cei mai buni aliați pentru somn și concentrare.
Un nou studiu, publicat în revista JAMA Network Open, confirmă o altă îngrijorare: legătura dintre timpul petrecut în fața ecranului și creșterea cazurilor de miopie în rândul tinerilor. Potrivit cercetătorilor, fiecare oră suplimentară petrecută zilnic în fața unui ecran crește riscul de a dezvolta miopie cu 21%.
Efortul prelungit de a privi un ecran de aproape duce la o adaptare excesivă a ochiului, favorizând o alungire a globului ocular – principalul factor al miopiei. Pe termen lung, această schimbare poate crește riscul de complicații oculare, cum ar fi dezlipirea de retină sau glaucomul.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape jumătate din populația lumii ar putea fi mioapă până în 2050. Țările din Asia de Est sunt deosebit de afectate, ratele de miopie apropiindu-se deja de 80% în rândul adulților tineri din unele orașe mari, cum ar fi Seul și Shanghai. În Europa și America de Nord, progresul este mai lent, dar tendințele rămân îngrijorătoare, corelându-se cu timpul pe care românii îl petrec în fața ecranelor, de exemplu.
O lume neclară la orizont
Fenomenul nu este nou, dar a crescut în ultimii ani odată cu explozia utilizărilor digitale de către cei mai tineri. Expunerea la ecrane începe de la o vârstă fragedă, iar consecințele asupra vederii nu întârzie să apară. Adolescenții lipiți de tablete și smartphone-uri ar putea vedea că vederea lor se încețoșează mai devreme decât se așteptau. Furnicături, ochi roșii... Nathalie Willart, ortoptist și expert în sănătatea vizuală, detaliază simptomele care ar trebui să ne alerteze.
Pe lângă utilizarea ecranelor, există o reducere a timpului petrecut în aer liber. Expunerea zilnică la lumina naturală ajută la reglarea creșterii ochiului și este necesară pentru o pereche de ochi sănătoși.
Soluții pentru a deschide ochii
Câteva reflexe pentru întreaga familie:
-
Regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviți un obiect la aproximativ 6 metri distanță timp de cel puțin 20 de secunde. Un gest simplu pentru a elibera presiunea oculară.
-
Joacă-te afară! O oră afara este suficientă pentru a reduce semnificativ riscul de tulburări de vedere.
-
Limitați timpul petrecut în fața ecranului al celor mai mici: Specialiștii recomandă evitarea tuturor ecranelor înainte de vârsta de 3 ani, cu riscul de a le încetini dezvoltarea și apoi de a le permite cu moderație și însoțiți de un adult.
-
Pentru copiii mai mari, regula celor 4 PAȘI: nu dimineața, nu în timpul meselor, nu în dormitor și nu înainte de culcare. Acest lucru nu numai că protejează vederea, dar îmbunătățește și calitatea somnului.
Ochii noștri merită aceeași grijă ca cea acordată corpului nostru. Fiecare oră zilnică suplimentară petrecută în fața unui ecran ar crește riscul de a dezvolta miopie cu 21%.