Parenting digital

Îl ghidez în viață, dar și pe internet

Tehnologia avansează și schimbă lumea în fiecare zi. Schimbă modul în care interacționăm la serviciu, cu prietenii, dar mai ales cu familia.
De aceea, ne dorim să fim alături de tine și să îți ghidăm pașii în crearea unui spațiu digital adecvat pentru copii, care să îți permită să îți asumi rolul de educator și facilitator digital, în care copiii tăi să navigheze în siguranță pe internet.

În această secțiune vei găsi o serie de resurse digitale utile copiilor în activitățile lor zilnice, sfaturi despre cum să fii alături de micuțul tău pe tot parcursul experienței lui digitale, instrumente de control parental și informații despre care sunt riscurile în mediul online.

digital-parenting-quiz-grad

Ce fel de părinte digital ești?

Parcurge acest chestionar și află care este atitudinea ta față de tehnologie.
Mai mult


Tehnologia potrivită pentru copilul tău

Doar o parte din informațiile disponibile pe internet sunt adecvate vârste copilului tău. Multe dintre facilitățile pe care mediul online le oferă și cu are noi ne-am obișnuit sunt nepotrivite pentru el. Prin urmare, conținutul online la care micuțul tău are acces ar trebui să fie ales în funcție de vârstă. Descoperă în filmulețele de mai jos o serie de recomandări adaptate pentru diferite categorii de vârstă.

Educație digitală pentru copilul meu Mai mult >

0 – 3 ani: educație digitală pentru copilul meu

3 - 6 ani

6 - 9 ani

9 - 12 ani

peste 12 ani

Cum să fii părinte în era digitală

Indiferent de vârsta copilului tău, sunt câteva lucruri generale pe care le poți face pentru siguranța lui:

 • Limitează timpul pe care îl petrece în fața ecranelor;
 • Alegeți împreună programe și aplicații adecvate vârstei sale;
 • Vorbește cu cel mic despre tot ceea ce vede și face în spațiul virtual;
 • Încurajează dezvoltarea activităților creative pe Internet.

Cum să-ți ghidezi copilul, indiferent de vârstă

Pentru copilul tău, ești un model în viața reală. Și nu e cazul să-ți pui presiuni suplimentare, dar tot tu va trebui să-i fii model și în mediul online. Arată-i deschidere și explică-i care sunt regulile de conduită internautică. Iată câteva idei aici:

 • Educația – află care sunt resursele digitale educative de care se poate bucura copilul tău și explorați-le împreună
 • Alege în funcție de vârstă – oferă-i o gamă mai mare de aplicații din care să aleagă, dar nu înainte de a te asigura că este un conținut adecvat vârstei acestuia
 • Reguli – stabiliți de comun acord reguli clare pe care cel mic să le urmeze: durata de timp și intervalul orar în care poate sta online, precum și platformele online la care are acces. Nu uita că cei mai micuți dintre exploratori trebuie să petreacă extrem de puțin timp în fața ecranelor.
 • Explorați împreună – chiar și în mediul online poți petrece timp alături de copilul tău. Planificați împreună activități distractive cu ajutorul gadgeturilor și Internetului.
 • Supraveghere online – este important să îl supraveghezi în permanență, respectă-i spațiul personal. Evită să îl faci să simtă că este îngrădit și urmărit constant.

Ca să intri mai bine în problemă, cursul de Digital Parenting, dezvoltat împreună cu Otilia Mantelers, specialist în parenting, îți vine în ajutor cu o serie de instrumente foarte folositoare.

Descarcă aici

Ce înseamnă controlul parental în mediul online

Comunicarea deschisă și adaptată la vârsta copilului tău este esențială pentru a-i asigura o experiență online pozitivă, fără situații neplăcute. Însă e bine să iei și alte măsuri pentru a-l proteja pe cel mic în spațiul virtual de mesajele nepotrivite vârstei lui.

Descarcă aplicații de control parental.

Smartphone-ul pare device-ul de pe care este cel mai greu să-l supraveghezi. Cu toate că orice smartphone oferă posibilitatea de a descărca o întreagă varietate de aplicații, cele mai multe nu sunt adecvate copiilor.
Cei mici pot descărca jocuri ce îi pot distrage de la activitățile școlare, app-uri care promovează violența sau aplicațiile pentru adulți. Mai mult, descărcarea aplicațiilor presupune, în unele situații, furnizarea de informații personale, acordul cu privire la termenii și condițiile legale în vigoare, dar și anumite costuri financiare.

Evită să-i dai acces la contul tău

Pune-i la dispoziție, în schimb, un cont doar pentru el, de pe care să poată accesa doar aplicațiile gratuite.

Orange Content Lock este o aplicație de control parental ce poate fi descărcată gratuit și care te ajută să monitorizezi și să filtrezi conținutul la care cel mic are acces pe telefon sau pe tabletă și să îl protejezi atunci când accesează pagini de Internet, aplicații și jocuri online.

Mai mult

În siguranță și acasă, și în mediul online

Internetul ne aduce o mulțime de avantaje care ne ușurează viața de zi cu zi. Este de mare ajutor și pentru cei mici, fiind o sursă de informare, socializare, divertisment, dezvoltare a abilităților și multe altele. Iar copilul tău se poate bucura de toate beneficiile lumii digitale dacă îl înveți, totodată, cum să evite pericolele de pe Internet.

Orange România este partener al programului Ora de Net, dezvoltat în România de Asociația Salvați Copiii.

Mai mult, Orange România susține în fiecare an Ziua Siguranței pe Internet și dezvoltă ateliere de siguranță pe internet în cadrul programului „Școala Altfel”.
Află mai multe informații despre siguranța pe internet a copiilor pe platforma OraDeNet. În plus, poţi intra gratuit în legătură cu specialiştii Salvaţi Copiii prin accesarea serviciului de informare şi consiliere ctrl_AJUTOR.

Ți-am pregătit câteva materiale educaționale eficiente și accesibile care să te ajute în călătoria ta de părinte digital. Poți oricând să aprofundezi informația și să te asiguri că știi cât mai multe pentru educația celui mic prin platforme dedicate de educație digitală precum coursera.org, openculture.com sau ted.com.

De asemenea, îți recomandăm mereu să îl încurajezi pe copil să își dezvolte abilitățile online sau să descopere meserii de viitor, ca cele din sfera IT. Platforma codeweek.eu/resources pune la dispoziția celor mici cursuri și modalități eficiente de învățare a programării. În plus, organizăm anual o serie de ateliere digitale pentru cei mici în cadrul #SuperCoders.

#SuperCoders

icon-studiul-cuvintelor
Studiul cuvintelor

 • Endless Alphabet - o platformă care îi învață alfabetul
 • Learn and Play - o aplicație de studiu al vocabularului și foneticii
 • Babbel - este un mediu de învățare a limbilor străine util oricărei vârste

icon-lectie-istorie
O lecție de istorie

 • Comics in the Classroom îi ajută pe copii să se familiarizeze cu personaje și evenimente din istorie prin intermediul benzilor desenate
 • Istorie este o aplicație de istorie în limba română, menită să-i ajute pe cei care doresc să învețe, să recapituleze ori să cunoască mai bine istoria României
 • Aplicația Capitalele Europei Teste pune la dispoziție o serie atractivă de teste de cultură generală

icon-aplicatii-hobby
Aplicații pentru hobby-uri

 • Great British Chefs for Kids este o aplicație pentru cei pasionați de domeniul culinar
 • Desen îl va ajuta pe cel mic să își fructifice talentul la desen
 • Kids Songs este o aplicație pentru micuții pasionați de muzică

icon-site-uri-scoala
Site-uri pentru școală

 • Resurse utile pentru școală – E-scoala.ro
 • Documentare în proiectele școlare – Edu.genium.ro
 • O platformă prin care se pot crea grupuri de studii, facilitând astfel comunicarea între profesori și elevi – Edmodo.ro

icon-divertisment
Divertisment
Pe site-ul orange.ro/aplicatii, ai la dispoziție aplicații atractive, cum ar fi: 123 Numere și Oi, ABC Trenul Alfabet, Anotimpurile, Povești pentru copii, Ucenicul Bucatar, Povești.

icon-socializare
Socializarea
Rețelele sociale le oferă juniorilor posibilitatea să comunice și să împărtășească informații și experiențe cu cei dragi și cu colegii, să lege noi prietenii și să schimbe idei. Blogurile, videoblogurile și paginile personale sunt acum spații de exprimare a identității de sine și a intereselor unui adolescent.