SuperCoders

1.626 beneficiari, 6 ediții ale programului

Acum un an, dacă i-ai fi spus Mirunei că o să facă programare cot la cot cu copiii din clasele mai mari, ți-ar fi răspuns că nu mai crede în Moș Crăciun de la 5 ani. Astăzi, Miruna e cea mai bună din grupa ei la programare și crede în superputeri. „Va exista un program pentru orice vis, eu știu sigur, pentru că eu o să-l fac. O să vedeți, o să fac un program în care introduci visul și în trei zile ți se împlinește. Cand o să-l fac, o să vă anunț.”

SuperCoders îi învață pe copii să dezvolte povești interactive, animații sau jocuri create din propria lor imaginație. Pe neștiute, își dezvoltă aptitudini pentru viitor: comunică și colaborează cu ceilalți, folosec gândirea logică și fac cunoștință cu primele concepte de logică matematică.

Chiar dacă au doar 10-14 ani și deocamdată învață prin joc conceptele de bază din programare, cei 50 de copii care participă la programul #SuperCoders au planuri mari de viitor - un viitor nu foarte departe, mai degrabă un fel de ”mâine”. Și, ascultând cu câtă seriozitate vorbesc, nu poți decât să-i crezi.

un jurnalist care crede în puterile Mirunei


*Concursul Național SuperCoders ediția 2018 s-a încheiat. Pe 10 decembrie anunțăm cine sunt câștigătorii care trec la nivelul urmăror: Academia online. *

super-coder-hero

Ce este acest #SuperCoders?

Un program de educație digitală organizat de Orange România cu sprijinul Simplon România. Participarea în program este gratuită și se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara.


Cum adică „educație digitală”? Ce învățăm?

La #SuperCoders înveți coding, adică programare, într-un mod simplu, logic și distractiv: prin limbajul de programare SCRATCH descoperi cum poți să faci animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag&drop. Pe lângă toate astea, o să descoperi și că ai gândire logică ori că lucrul împreună cu alți copii e mai fun.


Unde au loc aceste ateliere?

SuperCoders se desfășoară pe mai multe planuri, iar tu poți să alegi:

  • Caravana SuperCoders – e pentru copiii care încă nu au cunoștințe de coding și vor să afle ce presupune domeniul programării, funcțiile de bază din programare și dacă acest subiect îi interesează sau nu. De exemplu, în toamna lui 2018, Caravana a ajuns în zece orașe din țară, la care au participat 526 de copii cu vârste între 10 și 14 ani.

  • Concursul național SuperCoders – e competiția dedicată copiilor care au deja cunoștințe minime de programare prin joc și își doresc să își exerseze abilitățile pentru a obține premii distractive sau pentru a trece la nivelul următor. Dacă vrei să știi, la ediția din 2017 au participat 323 de copii, iar misiunea lor a fost să creeze o poveste digitală despre lupta dintre un erou-programator pe nume Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, și anakini - o specie invazivă care se hrănea cu ținuturile verzi ale Pământului și polua apele.

  • Academia online SuperCoders – este un program de 10 săptămâni, cu lecții și provocări interactive trimise online, în care sunt selectați creatorii celor mai bune 50 de povești înscrise în Concursul național SuperCoders. E pentru cei care stiu programare prin joc și își doresc să parcurga primul modul pentru a învăța să scrie ei înșiși cod.


Ce puteri voi primi la absolvire?

O să ai puterea de a crea programe care ajută lumea de azi și de mâine. Poți salva pădurile de brazi din Carpați sau poți ajuta un delfin să-și întemeieze o familie. Și o să ai puterea de a-ți crea propria pelerină, pentru că orice super-erou trebuie să aibă o pelerină.


Cât de departe mă poate duce programarea?

La 11 ani obținea primul său job: o companie americană producătoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Îi făcuse o ofertă pe Twitter şi câştigase. La 16 ani, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Îl chemaseră în America doar aşa, ca să-i strângă mâna şi să-l încurajeze. La 17 ani, înfiinţa primul său start-up: Storyheap, o companie care vinde soluţii de statistică pentru conturile de Instagram şi Snapchat ale clienţilor. Printre cei care au cumpărat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled şi Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vânzări de peste un milion de dolari!

Află povestea lui Sebastian Dobrincu.

Urmărește seria de articole #SuperCoders de pe Recorder.ro să vezi câteva exemple de unde te poate duce programarea.

Programul SuperCoders, ajuns la cea de-a șasea ediție, este o inițiativă #PentruMâine prin care ne propunem să contribuim la educația digitală și la viitorul tinerei generații.

Dezvoltat împreună cu Simplon România, programul SuperCoders se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani și are trei etape:

  • Caravana SuperCoders - ateliere de programare în 10 orașe din țară;
  • Concursul național SuperCoders - competiția de aplicații înscrise de copii;
  • Academia online SuperCoders - modul online avansat, adresat copiilor care câștigă etapa anterioară (50 locuri).

În ultimele săptămâni, sute de copii din toată țara ne-au trimis animațiile create de ei, în care eroul nostru, Coder, salvează Planeta de i-virus.

Povestea completă, pe care cei mici o aveau de continuat, a fost:

După ce a salvat planeta Pământ de anakini, o specie invazivă care se hrănea cu ținuturile verzi și polua apele Pământului, Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, și-a continuat călătoria prin spațiu cu o destinație clară: planeta Kepler-452b. După o călătorie în spațiu de 1400 ani lumină, Coder a ajuns într-un final la planeta Kepler-452b și a descoperit cea mai modernă și tehnologizată planetă din Univers. Dar keplerienii (locuitorii planetei Kepler) erau afectați de i-virus, un virus care le afectase sistemul nervos și îi ținea tot timpul la calculator. Văzând toate acestea, Coder s-a hotărât să îi scape pe keplerieni de i-virus și să îi învețe toate jocurile și activitățile distractive pe care oamenii le făceau în aer liber, pe planeta Pământ. Zis și făcut, Coder ...

Juriul de specialitate al ediției 2018 a selectat premianții și pe cei 50 de câștigători care vor participa la următorul modul de învățare – Academia online SuperCoders.

Vezi aici câștigătorii de anul acesta.

Îi felicităm pe toți copiii care ne-au trimis animațiile lor și îi așteptăm și anul viitor, la o nouă ediție a Concursului național SuperCoders!

Citește regulamentul concursului >


Premiile concursului

Premiul-I-gopro_hero_6_black

Premiul I

1 X Locul întâi - GoPro Hero 6 Black

Premiul-II-ue_ue_boom_2_phantom_grey

Premiul II

2 X Locul doi - UE BOOM 2 Phantom GREY

Premiul-III-sony_sony_casti_wireless_negre

Premiul III

3 X Locul trei - Sony căști wireless negre WH-CH500X


Programul Academiei online

10 decembrie 2018

Anunț câștigători

20 ianuarie 2019

Start Academie online

Aprilie 2019

Încheiere Academie online


Dacă au ajuns în acest punct, cei 50 de câștigători ai Concursului național SuperCoders și-au dat seama că programarea nu e doar utilă, ci și distractivă, asemenea unui joc. Și, ca orice joc, nivelul final e puțin mai greu, dar îți oferă și o mare bucurie atunci când îl termini. În cazul nostru, nivelul final este Academia Online, în care cei 50 de copii vor învăța limbajul JavaScript în cadrul a 30 de ore interactive. Astfel, vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod învățată în Scratch la programarea bazată pe text.

În fiecare din cele 10 săptămâni, copiii au parte de cursuri și activități pe care le vor realiza la distanță cu ajutorul trainerilor Simplon România. Printre lucrurile pe care le vor învăța sunt: comenzile elementare, bucle, condiții, variabile, structuri de programe în JavaScript, testare și corectarea erorilor.

La final, copiii vor folosi toate cunoștințele dobândite într-un proiect final realizat de la zero în limbajul JavaScript.