SuperCoders

1.100 beneficiari

Acum un an, dacă i-ai fi spus Mirunei că o să facă programare cot la cot cu copii din clasele mai mari, ți-ar fi răspuns că nu mai crede în Moș Crăciun de la 5 ani. Astăzi, Miruna e cea mai bună din grupa ei la programare și crede în superputeri. „Va exista un program pentru orice vis, eu știu sigur, pentru că eu o să-l fac. O să vedeți, o să fac un program în care introduci visul și în trei zile ți se împlinește. Cand o să-l fac, o să vă anunț.”

SuperCoders îi învață pe copii să dezvolte povești interactive, animații sau jocuri create din propria lor imaginație. Pe neștiute, își dezvoltă aptitudini pentru viitor: comunică și colaborează cu ceilalți, folosec gândirea logică și fac cunoștință cu primele concepte de logică matematică.

Chiar dacă au doar 10-14 ani și deocamdată învață prin joc conceptele de bază din programare, cei 50 de copii care participă la programul #SuperCoders au planuri mari de viitor - un viitor nu foarte departe, mai degrabă un fel de ”mâine”. Și, ascultând cu câtă seriozitate vorbesc, nu poți decât să-i crezi.

un jurnalist care crede în puterile Mirunei

*SuperCoders ediția 2018 începe în luna octombrie. Înscrie-te acum pentru a te asigura ca prinzi loc. *

Ce este acest #SuperCoders?

Un atelier de educație digitală organizat de Orange România cu sprijinul Simplon România. Este gratuit și la el se pot înscrie copii cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara.

Cum adică „educație digitală”? Ce învățăm?

La #SuperCoders înveți coding, adică programare, într-un mod simplu, logic și distractiv: prin limbajul de programare SCRATCH descoperi cum poți să faci animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag&drop. Pe lângă toate astea, o să descoperi și că ai gândire logică ori că lucrul împreună cu alți copii e mai fun.

Unde au loc aceste ateliere?

SuperCoders se desfășoară pe mai multe planuri, iar tu poți să alegi:

 • Caravana SuperCoders – e pentru copiii care încă nu au cunoștințe de coding și vor să afle ce presupune domeniul programării, funcțiile de bază din programare și dacă acest subiect îi interesează sau nu. De exemplu, în toamna lui 2017, Caravana a ajuns în zece orașe din țară, ajungând la 500 de copii de 10-13 ani.

 • SuperCoders Coding Competition – e concursul național dedicat celor care au deja cunoștințe minime de programare prin joc și își doresc să își exerseze abilitățile pentru a obține premii materiale sau pentru a trece la nivelul următor. Dacă vrei să știi, anul trecut au participat 323 de copii, iar misiunea lor a fost să creeze o poveste digitală despre lupta dintre un erou-programator pe nume Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, și anakini - o specie invazivă care se hrănea cu ținuturile verzi ale Pământului și polua apele.

 • SuperCoders Online Academy – este un program de 10 săptămâni, cu lecții și provocări interactive trimise online, în care sunt fost selectați creatorii celor mai bune 50 de povești înscrise în SuperCoders Coding Competition. E pentru cei care stiu programare prin joc și își doresc să parcurga primul modul pentru a învăța să scrie ei înșiși cod.

Ce puteri voi primi la absolvire?

O să ai puterea de a crea programe care ajută lumea de azi și de mâine. Poți salva pădurile de brazi din Carpați sau poți ajuta un delfin să-și întemeieze o familie. Și o să ai puterea de a-ți crea propria pelerină, pentru că orice super-erou trebuie să aibă o pelerină.

Cât de departe mă poate duce programarea?

La 11 ani obținea primul său job: o companie americană producătoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Îi făcuse o ofertă pe Twitter şi câştigase. La 16 ani, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Îl chemaseră în America doar aşa, ca să-i strângă mâna şi să-l încurajeze. La 17 ani, înfiinţa primul său start-up: Storyheap, o companie care vinde soluţii de statistică pentru conturile de Instagram şi Snapchat ale clienţilor. Printre cei care au cumpărat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled şi Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vânzări de peste un milion de dolari!

Află povestea lui Sebastian Dobrincu.

Urmărește seria de articole #SuperCoders de pe Recorder.ro să vezi câteva exemple de unde te poate duce programarea.

Am lansat cea de-a șasea ediție a programului #SuperCoders, o inițiativă Pentru Mâine prin care ne propunem să contribuim la educația digitală și la viitorul tinerei generații.

Dezvoltat împreună cu Simplon România, programul #SuperCoders se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani și are trei etape:

 • Caravana SuperCoders - ateliere de programare în 10 orașe din țară;
 • Orange Coding Competition - concurs național de aplicații înscrise de copii;
 • SuperCoders Online Academy - modul online avansat, adresat copiilor care câștigă Coding Competition (50 locuri).

1. Caravana SuperCoders: 08 - 31 octombrie 2018

Am dat startul înscrierilor la atelierele din Caravana #SuperCoders!

Înscrierile sunt disponibile în perioada 24 septembrie - 29 octombrie și se închid cu două zile înainte de data atelierului.
În total sunt 500 de locuri disponibile (50 locuri/oraș), așa că înscrie-te cât mai repede pentru a fi sigur că prinzi un loc.

 • Oradea – 08 octombrie;
 • Baia Mare – 10 octombrie
 • Alba Iulia – 12 octombrie
 • Brașov – 15 octombrie
 • Craiova – 17 octombrie
 • Râmnicu Vâlcea – 19 octombrie
 • Galați – 23 octombrie
 • Tulcea – 24 octombrie
 • Iași – 30 octombrie
 • Bacău – 31 octombrie

Înscrieri aici

Vezi aici cum a fost anul trecut la #SuperCoders:

2. SuperCoders Coding Competition: 05 - 29 noiembrie 2018

Dacă tot au învățat câteva lucruri despre programare, copiii vor avea ocazia să arate cât de mult le-a plăcut în cadrul unei întreceri digitale. Mai exact, un concurs national care va avea loc în luna noiembrie și în care provocăm toți copiii din România să dezvolte propria aplicație pe platformele Scratch și code.org.

Premiile, juriul, regulamentul şi alte detalii vor fi disponibile începând cu luna noiembrie pe orange.ro.

În urma concursului, un juriu de specialitate va selecta 50 de câștigători care vor avea posibilitatea de a participa la următorul modul de învățare.
Vezi aici câștigătorii de anul trecut.

3. SuperCoders Online Academy: ianuarie - aprilie 2019 (modul online)

Dacă au ajuns în acest punct, cei 50 de câștigători ai SuperCoders Coding Competition și-au dat seama că programarea nu e doar utilă, ci și distractivă, asemenea unui joc. Și, ca orice joc, nivelul final e puțin mai greu, dar îți oferă și o mare bucurie atunci când îl termini. În cazul nostru, nivelul final este Academia Online, în care cei 50 de copii vor învăța limbajul JavaScript în cadrul a 30 de ore interactive. Astfel, vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod învățată în Scratch la programarea bazată pe text.

În fiecare din cele 10 săptămâni, copiii au parte de cursuri și activități pe platforma Tynker, pe care le vor realiza la distanță cu ajutorul trainerilor Simplon România. Printre lucrurile pe care le vor învăța sunt: comenzile elementare, bucle, condiții, variabile, structuri de programe în JavaScript, testare și corectarea erorilor.

La final, copiii vor folosi toate cunoștințele dobândite într-un proiect final realizat de la zero în limbajul JavaScript.

SuperCoders ediția 2018 începe în luna octombrie. Scrie-ne la adresa csr@orange.ro și anunță-ne dacă ești interesat de program.