Viitorul e al creatorilor, al celor care fac toate lucrurile pe care ceilalți le folosesc. Miruna Ioani detaliaza cele 5 motive pentru care este util ca cei mici să învețe programare.
Timpul petrecut pe net. Cât de mult e prea mult?
Dacă te simți obosit/ă sau ți se pare că ideile îți vin mai greu, este timpul să iei măsuri. Epuizarea digitală este un fenomen în creștere, care ne afectează din ce în ce mai mult. Navigarea pe net timp de câteva ore bune pe zi este obositoare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Comparabilă cu starea de agitație, aceasta ne lasă neuronii “confuzi”.
Petrecem un pic cam mult timp în fața ecranelor
Din cauza ecranelor, capacitatea noastră de concentrare e în scădere. Procesăm informații din ce în ce mai greu și mai superficial. Bineînțeles, sunt mai mulți factori care contribuie la asta, cum ar fi ritmul mai rapid al vieții sau diversificarea responsabilităților.
Iar schimbările sunt impresionante. Conform unor studii făcute de Health Institute din Marea Britanie, copiii și adolescenții care petrec mai mult de o oră în fața ecranului, pierd din bucuria, curiozitatea sau capacitatea de a învăța.
(Studiu publicat joi 27 septembrie 2018 în revista britanică Lancet Child and Adolescent Health. Studiul condus de cercetătorii canadieni (Institut CHEO / Universitatea din Ottawa / Carleton University) a fost făcut pe 4.520 de copii de la 8 la 11 ani în 20 de locuri din Statele Unite.)
În plus, francezii de la Biroul de luptă împotriva dependențelor, Midelca, consideră că supraexpunerea copiilor la ecrane crește riscul de a suferi de întârzieri de vorbire. La acest lucru se adaugă și creșterea sedentarismului, tulburările de somn și de interacțiune cu adulții din jur , fie în clasă, fie acasă.
Creierul poate fi antrenat
Din fericire, când vine vorba de oameni și, în special, de creier, totul este posibil. Maleabilitatea acestuia ne permite să spunem că „Nimic nu se pierde, totul se transformă”, după cum ne reamintește cercetătoarea în științe neurologice Fanny Nussbaum care lucrează cu filo-cognitivii, acești copii precoce:
“Bineînțeles, ecranele și lumea digitală reduc capacitatea de concentrare și memoria profundă, dar dezvoltă alte competențe, pe care le diferențiem cu greu deoarece judecăm întotdeauna performanțele în funcție de propriul nostru sistem de referință. În acest caz, am învățat să valorificăm memoria, dar aceasta nu este alfa și omega pentru creier”.
Și, mai ales:
„acuzăm ecranele pentru toate relele. Dar, de fapt, trebuie să ne referim la felul în care ne afectează relațiile. Care este efectul acestora asupra relațiilor noastre? Și învățarea și relațiile se construiesc pornind de la empatie și comunicare. Și dacă fiecare dintre noi are propriul ecran, atunci da, aceste lucruri se pierd și intervin disfuncții relaționale la scară largă”, continuă aceasta.
Reducerea timpului petrecut online
Până la vârsta de trei ani, ecranele ar trebui evitate. Știm, e ușor de spus, greu de făcut, dar dacă ne punem copiii în fața unui telefon sau a unei tablete pentru a ne câștiga propria liniște, pierdem de două ori. Copiii se uită la imagini care adesea pot fi prea rapide pentru ei, ceea ce îi face febrili. Iar noi, de fapt, nu facem altceva decât să îi neglijăm.
Psihanalistul Sophie Marinopoulos vorbește despre “malnutriția culturală” într-un raport despre copii și ecrane realizat în 2019. Utilizarea ecranului, ca modalitate de evitare a relației, este o problemă. Vedem din ce în ce mai mulți părinți care pun un telefon sau o tabletă în mâinile copiilor pentru ca aceștia să facă liniște, să nu mai deranjeze. Copiii sunt complet hipnotizați. Și astfel, nici ei, nici noi, adulții, nu reușim să legăm o relație, scrie aceasta în Télérama.
După vârsta de 10 ani, situația nu diferă prea mult. Folosirea în exces a dispozitivelor mobile produce un bruiaj, o formă de închidere în sine. Există o legătură strânsă între utilizarea excesivă a tuturor dispozitivelor (inclusiv televizor, chiar și pasiv, când este aprins în cameră) și problemele de sănătate mentală ale adolescenților, cum ar fi anxietatea și depresia.
Cercetătorii și, în prezent, Organizația Mondială a Sănătății s-au înțeles asupra faptului că utilizarea excesivă a Internetului devine o problemă de sănătate publică. Aceasta ar afecta o parte din copii, probabil între 5 și 10% din totalul adolescenților, conform estimărilor Midelca.
Sfaturi pentru folosirea responsabilă a tehnologiei
Iată mai jos câteva sfaturi și recomandări:
- Nu sta pe telefon cu 60 de minute înainte de culcare și nu lua niciodată telefonul în dormitor.
- Pune telefonul deoparte la masă.
- Alegi să îți dedici timpul petrecut online activităților utile, interesante, în detrimentul navigării pe rețelele sociale.
- Ia-ți pauze mai dese și mai lungi de la rețelele sociale: astfel, vei avea mai mult timp libere și mai puțin stres.
- Ține cont de intervalul de timp recomandat a fi petrecut zilnic în fața unui ecran, în funcție de vârstă.