×

Siguranță online

Stau pe net la fel de în siguranță ca la mine acasă

Într-o lume tot mai tehnologizată, datele tale personale trebuie să fie mereu o prioritate.
Dacă ești constant conectat la tot ce se întâmplă în mediul virtual, fii vigilent și ai grijă de datele tale personale.
Ți-am pregătit resurse dintre cele mai utile pentru a verifica dacă ești în siguranță pe internet, la fel ca acasă.

digital-parenting-quiz-grad

Te bucuri de internet în siguranță?

Parcurge acest chestionar și află care este atitudinea ta față de tehnologie.
Mai mult


siguranta-dispozitive

Astăzi, conform IDATE (Institutul audiovizualului şi telecomunicaţiilor din Europa), există 15 miliarde de dispozitive conectate la internet. În 2020 vor fi 80 miliarde.
De la automatizarea casei, aplicații de health, numărul crescut de smartphones din jurul tău, ceasuri smart și frigidere conectate sau jucării inteligente, la aplicații de supraveghere a animalelor de companie sau a plantelor din casă: toate aceste instrumente, conectate prin internet, au în comun datele tale personale.

siguranta-protectia-datelor

Imaginează-ți că folosești o aplicaţie de e-health pentru a deveni mai activ. Această aplicaţie îți va trimite notificări la ora la care îți începi mișcarea, îți va cere să introduci informații precum greutatea, înălțimea, nivelul tău zilnic de activitate fizică etc. Dacă îți place să alergi, poate îți monitorizezi toate rezultatele sportive printr-un smartwatch sau o pereche de teniși conectați la telefon.

Astfel de aplicații utilizează geolocația – un instrument ce permite urmărirea tuturor deplasărilor tale și distribuirea acestora în social media. Există, totodată, riscul ca dezvoltatorii unor astfel de aplicații să îți facă datele publice.

Dacă o persoană rău intenționată constată că nu ești acasă și reușește să obțină codul aplicației de automatizare a casei – securitatea locuinței tale poate fi compromisă.

siguranta-protejarea-datelor-personale

Legislaţia presupune o protecţie a datelor personale. De asemenea, este posibilă luarea unor precauţii simple pentru protejarea datelor. Uneori, este suficient să acorzi timp pentru înţelegerea unui dispozitiv conectat, având grijă ca parametrii impliciţi să fie convenabili pentru tine.

Ori de câte ori instalezi o nouă aplicație, ai în vedere ce alte păreri există despre dezvoltatorul aplicației: citește review-urile din magazinul de aplicații și asigură-te că este în totalitate sigură. De asemenea, te poți consulta cu un specialist sau un prieten care e mai aproape de sfera digitală.

Câteva sfaturi de care să ții cont

  • Folosește, dacă este posibil, un pseudonim pentru partajarea datelor
  • Nu automatiza niciodată partajarea datelor prin intermediul altor servicii (în principal, prin intermediul reţelelor sociale) şi fă-ți datele publice doar în cadrul cercurilor de încredere
  • Șterge sau recuperează-ți datele atunci când un serviciu nu mai este utilizat (în acest sens, eliminarea aplicaţiei nu este suficientă; trebuie să trimiți şi un e-mail contactului indicat în parametrii aplicaţiei)
  • Folosește o parolă sigură.

siguranta-parola

Societatea de securitate informatică SplashData publică în fiecare an topul celor mai folosite parole în lume. Acest top include datele a mai mult de două milioane de conturi care au fost piratate.

Parolele cele mai utilizate în lume sunt: 123456, password („parolă” în română) sau qwerty (echivalentul „azerty” pe tastatura franceză).

Dacă parola ta se află printre cele 3 de mai sus, este momentul să o schimbi. Parola ta este o metodă facilă de acces la datele tale personale și la multe alte informații privind viața ta particulară. Unii hackeri se folosesc de boți care se conectează la diverse conturi și testează cele mai des folosite parole sau colectează date personale.

5 reguli de aur pentru o parolă sigură:

  • Evită parolele simple (de exemplu: azerty, abc123, parola, 12345 etc.)
  • Evită referințele la informații personale, de genul: data nașterii, nume și prenume, e-mail personal sau de serviciu
  • Folosește caractere diferite: majuscule, minuscule, cifre, simboluri, semne de punctuație
  • Nu folosi cuvinte din dicţionar
  • Schimbă parola regulat

siguranta-navigare-fara-griji

Nimeni nu își dorește să își piardă datele, iar ecranul negru provocat de o defecțiune sau de un atac tip hacking este dovada sigură că datele tale ar fi putut fi furate. Ce faci ca să eviți astfel de situații? Îți salvezi datele sau, în limbaj de specialitate, realizezi un back-up al datelor tale.

Salvarea datelor tale înseamnă înregistrarea tuturor fișierelor din cadrul computerului pe un suport extern, astfel:

Prin salvări fizice

În funcţie de volumul fişierelor tale, poți utiliza un stick USB sau un hard disk extern. Poți, de asemenea, să îți stochezi datele pe un DVD. Cu toate acestea, suporturile fizice vin cu riscul că se pot degrada în timp și că sunt destul de fragile.

Prin salvări virtuale

Îți poți salva fișierele pe un serviciu de stocare non-fizic, denumit cloud. Acest mod de „backup” are avantajul de a putea fi automatizat şi disponibil oriunde te afli.

Descoperă serviciul Orange Cloud

Bine de reținut: Dacă urmează să revinzi, donezi sau să împrumuți un computer, o tabletă sau un smartphone – asigură-te că ai șters toate datele și că le-ai salvat pe un suport extern. Așa vei evita răspândirea datelor tale personale și vei fi în control cu informații privind viața ta privată.

3, 2, 1 – salvează!

Suporturile externe pentru back-up ajută, însă e bine să știi și cum să îți organizezi informațiile. Folosește în acest sens metoda 3 – 2 – 1, una dintre cele mai cunoscute:

3 înregistrări: Creează cel puțin 3 înregistrări ale tuturor fișierelor importante: una pe device-ul inițial (calculator, smartphone sau tabletă) și încă două pe suporturi externe.

2 locuri de stocare: Alege două modalități de stocare diferite alături de device-ul pe care îl folosești în mod normal: spre exemplu, un hard-disk extern și un serviciu de cloud.

1 persoană de încredere – Păstrează unul dintre back-up-uri într-un loc separat: spre exemplu, la o persoană de încredere.

Bine de reținut: Programează-ți remindere săptămânale ori lunare pentru a nu uita să salvezi cele mai recente versiuni ale fișierelor tale.

siguranta-phishing

Un raport al Phishing Initiative arată că în anul 2015 s-au înregistrat mai mult de 2 milioane de victime ale atacurilor de phishing.

Obiectivul acestui tip de atac este de a obține informații confidențiale, în special coduri de acces la contul tău bancar online. Pentru aceasta, piraţii cibernetici folosesc, în principal, două metode:

Spamuri
Trimiterea spamurilor conţine de regulă un link sau un fișier atașat care va descărca fără ştirea ta un element „spyware”.

Corespondență oficială în aparență
Trimiterea unei corespondențe aparent oficiale ce utilizează identitatea și codurile grafice ale unei administrații sau ale unuia dintre interlocutorii tăi obișnuiți (Orange, Google etc.) care îți solicită detaliile bancare sau datele de identificare pentru anumite servicii.

Cum recunoști atacurile de phishing?

Fie că primești un spam sau nu, iată câteva întrebări pe care să ți le pui ori de câte ori primești un mesaj prin e-mail:

  • Este normal ca acest expeditor să mă contacteze prin e-mail?
  • Mesajul corespunde aspectelor la care mă pot aştepta din partea acestui expeditor?
  • Mi se solicită informaţii confidenţiale, de exemplu o parolă sau coduri bancare?
  • Mesajul conţine greşeli de ortografie sau gramaticale, expresii incongruente sau un ton familiar?
  • Expeditorul insistă asupra urgenței cererii sale sau vorbeşte despre o posibilă economie de bani?
  • Adresa expeditorului sau adresa site-ului la care dorește redirecţionarea sunt scrise corect (de exemplu, "Luxenburg" în loc de "Luxemburg")?
  • Este un semn de prietenie, un apel pentru solidaritate, un clip viral?
  • Dacă acest mesaj ți-a fost trimis de o rudă, acesta este expeditorul original?

Bine de reținut: Nicio organizație de încredere nu îți va solicita vreodată informații confidențiale prin e-mail sau prin SMS. Dacă primești un astfel de mesaj, poți fi sigur că te confrunți cu o încercare de phishing.

În cazul în care piraţii cibernetici se prezintă drept reprezentanţi Orange, te invităm să ne raportezi acest lucru la următoarea adresă: serviciul.clienti@orange.ro
De asemenea, dacă nu ești convins că mesajul primit este unul sigur, scanează fișierele atașate cu un antivirus înainte să le descarci.

siguranta-inchide-usa-intrusilor

Pirații cibernetici îți pot folosi e-mail ca adevărate căi de acces către device-urile tale. Dar acestea nu sunt singurele! Află care sunt cele mai sensibile puncte ale dispozitivelor tale și cum le poți proteja de potențialele riscuri:

Periferice

  • Ce sunt acestea: Orice stick USB, hard disk extern și alte carduri de memorie utilizate pentru stocare și salvare.
  • Care este pericolul: Unele periferice pot conține viruși sau viruși Trojan care îți pot afecta device-ul dacă le utilizezi.
  • Cum te protejezi: Evită conectarea unui stick USB ce provine de la o persoană necunoscută sau pe care l-ai primit gratuit la un eveniment. Scanează dispozitivul cu ajutorul unui antivirus înainte de a-l folosi.

Rețeaua de WiFi

  • Ce este: Wifi-ul este principalul sistem de conectare la internet wireless
  • Care este pericolul: La conectarea pe o rețea Wifi nesecurizată, o persoană rău intenționată îți poate accesa datele sau poate face acțiuni online în numele tău.
  • Cum te protejezi: Definește dispozitivele autorizate să se conecteze la rețeaua ta și păstrează parola (seria de cifre și litere ce permite conectarea) în siguranță

Cum îți parametrizezi wifi-ul de acasă

Verifică mereu numele rețelei Wifi cu administratorul locației în care te afli (cafenea, hotel etc.) și nu îți consulta niciodată conturile bancare printr-un Wifi public. Activează doar rețeaua mobilă când ai nevoie.

siguranta-sfaturi-suplimentare

Indiferent de câte multe metode de securizare ai adopta, cel mai important pe internet este să ai un comportament care să-ți permită evitarea situațiilor riscante. Iată câteva sfaturi de respectat în sesiunile tale online:

  1. Închide uşa în urma ta: Când intri pe net de la un calculator public, asigură-te că datele tale de identificare nu se înregistrează automat şi că te deloghezi din sesiune la plecare.
  2. Comunică prudent: Cei care spamează folosesc uneori roboți pentru colectarea e-mailurilor vizibile online. Selectează mereu opțiunea de a-ți face e-mailul invizibil și evită să îl faci public pe forumuri sau pe rețelele de socializare. Poți crea o adresă temporară pentru site-urile care îți cer adresa de e-mail.
  3. Oferă doar informațiile necesare Trebuie să completezi un formular de înregistrare pentru a beneficia de un serviciu de net? Completează doar câmpurile obligatorii, cele cu asterics.
  4. Cântărește-ți acțiunile Înainte să postezi o imagine pe rețelele de socializare, verifică să nu conțină informații ce ar putea fi folosite pentru a-ți periclita identitatea sau a-ți strica reputația.
  5. Stai departe de pirații cibernetici Unele medii digitale sunt mai riscante decât altele: evită să navighezi pe darknet sau pe site-uri de download ilegal.
  6. Rămâi în control: Creează pe computerul personal un mod de administrator cu coduri de acces diferite față de cele folosite în mod obișnuit. Și, la fel ca în cazul parolelor, nu le comunica nimănui și nu le scrie pe un suport fizic, neprotejat.

siguranta-control-reclame
Mai dirijate decât televiziunea sau ziarele, reclamele online pot fi o oportunitate de a descoperi produse și servicii care se potrivesc gustului și stilului tău de viață. Și chiar dacă nu le poți elimina complet, poți seta propriul nivel de personalizare.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți recâștiga controlul:

  • Nu ești singurul membru al familiei care poate folosi calculatorul tău personal? Nu uita să creezi mai multe conturi de utilizator: vei găsi anunțuri adaptate intereselor tale, nu doar ale celor dragi.
  • Alege navigarea privată: vei putea să cumperi mai ușor un cadou pentru jumătatea ta, fără ca surpriza să fie stricată de anunțurile vizate de obiectul căutărilor tale.

Cum se activează navigarea privată?

Pentru a alege navigarea privată din Chrome, apasă simultan pe „Ctrl + Shift + N”.

Dacă navighezi pe Internet Explorer, poți utiliza o scurtătură pe tastatură „Ctrl + Caps Lock + P” sau din rubrica „Fişier”, selectează „Nouă fereastră de navigare privată”.

  • Șterge-ți urmele: Elimină istoricul şi cookies din browser-ul tău.
  • Dacă ești mai avansat, descoperă care sunt cei mai importanţi furnizori de „cookies” dintre site-urile pe care le vizitezi, instalând Ghostery.

siguranta-controlul-datelor-mobile

Să comunicăm, să ne informăm, să ne distrăm - telefonul tău mobil îți simplifică într-un mod atât de semnificativ viaţa, încât se găseşte aproape în permanenţă lângă tine. Astfel, acest device cunoaște din ce in ce mai multe despre tine. Cum te asiguri că va şti să îți păstreze toate secretele şi să te protejeze de reclamele targetate, pe baza locației sau a aplicațiilor utilizate?

Anumite aplicaţii apelează abuziv de serviciul de geolocaţie. Obiectivul lor? Cunoaşterea mai bună a obiceiurilor tale şi utilizarea acestor date în scopuri publicitare. Dacă dorești să îți păstrezi controlul asupra expunerii tale la reclame, este importantă dezactivarea acestei funcţii atunci când nu ai nevoie de ea. O veste bună: aceasta îți va permite şi extinderea autonomiei bateriei tale.

Închide-ți aplicațiile după utilizare

În aceeaşi manieră, gândește-te să închizi în mod regulat aplicaţiile tale care continuă să funcţioneze în fundal: nu numai că îți vor consumă bateria, dar pot colecta informaţii şi fără să îți dai seama.

Schimbă-ți identitatea

Fiecare smartphone posedă un identificator publicitar la care au acces diversele aplicaţii descărcate. Cu timpul, acest identificator acumulează tot mai multe date privind obiceiurile şi preferinţele tale. Reînnoiește-l în mod regulat accesând setările telefonului tău mobil.

Utilizează un scut digital

La fel ca pe browser-ul calculatorului tău, poți descărca un soft de blocare a reclamelor, ca Adblock: în urma instalării, conţinutul spaţiilor publicitare va dispărea şi acestea vor rămâne goale. Gândește-te totodată să creezi „liste de excepții” pentru a nu priva anumite aplicaţii, precum cele de știri online, de unica lor sursă de venituri.

Fii curios

Anterior descărcării unei aplicaţii pe un smartphone Android, verifică „detaliile autorizaţiilor acordate”, pe care le vei găsi în partea inferioară a fişei sale de prezentare: este vorba despre permisiuni care îți vor fi apoi solicitate de către aplicaţie pentru accesul la contactele tale, la fotografii. Evită să descarci aplicaţiile prea intruzive sau cele care solicită autorizaţii ce nu sunt indispensabile operării lor.