×

Primul smartphone: strategii noi pentru părinți

Primul mobil este cam ca primul sărut. Pare ceva mic, dar îți poate schimba viața. Pentru părinți, este vorba despre dorința de a ști mereu ce se întâmplă cu copilul, dar și despre frica de a nu-l pierde în lumea digitală. Pentru copil, e ceva normal… Oricum ar fi, primul telefon schimbă totul.


Tinerii stau pe telefon aproximativ 4 ore pe zi

În medie, primul telefon mobil este primit de copii în școala generală. Deoarece școala nu mai este la colțul străzii, ne temem de distanțe, de program, vrem să îl știm “la un apel distanță”. După anii de glorie ai Internetului, în care era perceput ca o vastă enciclopedie la care avea acces oricine, acum suntem tot mai îngrijorați în ceea ce îl privește.


Pe net găsim tot ce avem nevoie

Studiile și, în special, cel al Asociației pentru îmbunătățirea Vederii (AsnaV) din Franța, care a publicat recent cel de-al 15-lea barometru pentru sănătatea vizuală. Realizat în aprilie 2019 pe 833 de persoane și 309 de tineri între 16 și 24 de ani din toată Franța, arată că tinerii folosesc, în medie, telefonul timp de 4 ore și 36 de minute pe zi, cu intervale care pot merge după caz de la 3 la 7 ore și perioade de vârf care pot ajunge la 120 de utilizări pe zi.

Dragi părinţi, e nevoie de o mai bună supraveghere a copiilor atunci când stau pe telefon

Încă nu se cunosc efectele a ceea ce americanii denumesc „o viaţă hiper-digitală”, în care timpul petrecut în lumea virtuală, online, este aproape egal cu timpul petrecut în realitate. Dar cifrele referitoare la scăderea capacităților cognitive și deprimarea asociată utilizării rețelelor sociale sunt îngrijorătoare. În Franța, Justine Atlan, directoarea generală a asociației E-Enfance, estimează că tinerii nu au nevoie să stea pe net înainte de 13 ani, deci nu au nevoie de un smartphone înainte de clasa a 4-a. În Statele Unite, o mișcare militează pentru interzicerea telefoanelor mobile înainte de 14 ani (Wait until 8th). Dar, adesea, este dificil să îl lași pe adolescent fără smartphone atunci când toți prietenii lui au unul.

Un nou trend, mobilul care este DOAR un telefon

Înainte de a fi smart, telefonul era folosit doar pentru a suna sau pentru a primi apeluri. Pentru ca adolescenții să aibă în continuare acces la informațiile online, este suficient un calculator al familiei, care să poată fi folosit de toți membrii acesteia. Unii părinți chiar deconectează WiFi-ul de acasă începând cu 11 seara. Peste tot în lume, părinții încearcă diverse tactici, limitând accesul copiilor la universul digital, dar se asigură în același timp ca nu le îngrădesc accesul la cunoaștere.

Mobilul sub control

Unii părinți decid să instaleze aplicaţii în care se pot stabili timpul petrecut online într-o zi şi site-urile interzise. Ei utilizează aceste tipuri de programe sau aplicaţii, care permit securizarea perimetrului de navigare pe internet al copiilor, și verificarea timpului de utilizare. Dar pentru ca lucrurile să funcționeze, trebuie să propunem şi alte activități în timpul liber, și noi, ca părinţi, să dăm exemplu în acest sens.


Cele 10 reguli pentru folosirea responsabilă a tehnologiei

Atenție, sunt valabile și pentru părinți :)

  1. Ce ție nu-ți place offline, nu-i face altuia online.
  2. Să nu te ascunzi în spatele unui avatar pentru a scrie lucruri răutăcioase.
  3. Să faci diferența între prieteni și cei care îți dau like-uri la poze.
  4. Să mai lași din când în cand telefonul acasă. Vei supraviețui, îți garantăm 
  5. Să nu îți iei telefonul în dormitor când te culci.
  6. Să nu folosești telefonul la masă cu familia, colegii sau prietenii.
  7. Să nu te prefaci că stai pe telefon ca să faci ceva "pentru serviciu".
  8. Să nu postezi fotografii intime ca să aduni like-uri.
  9. Să ai grijă de telefonul tău ca să te bucuri de el cât mai mult.
  10. Să nu uiţi că telefonul e şi pentru vorbit la el.

De reţinut

5 sfaturi pentru adolescenți ca să evite pericolele rețelelor sociale

Nu accepta cereri de prietenie decât de la persoane pe care le cunoști în viața reală.

Nu uita să dai log out după fiecare sesiune pe net.

Configurează setările de confidențialitate astfel încât să ai control asupra informațiilor pe care le faci publice.

Gândește-te de două ori înainte să postezi un status, o fotografie sau un clip care ar putea compromite reputația ta sau a celorlalți.

Nu posta mai multe date personale decât este necesar și reține că orice postare devine publică, într-un fel sau altul.