×

Părinți și copii în explorarea lumii digitale

pic-cristina-otel


Serie de articole în colaborare cu părinți conectați la tehnologie pregătiți să povestească despre parenting digital, educație digitală și utilizare responsabilă a tehnologiei.

Cristina Oțel – Trainer și Life Design Coach
Cristina este mamă a doi copii și este activ implicată în creșterea nivelului de autocunoaștere în rândul părinților și viitorilor părinți pentru ca aceștia să aibă relații echilibrate, blânde și înfloritoare cu copiii lor, contribuind la creșterea viitoarelor generații.

vezi mai multe despre contributorii noștri

Copiii noștri s-au născut într-o lume digitalizată și tehnologia va fi parte importantă din viețile lor mai târziu. Cu cât mai repede acceptăm această realitate – chiar dacă e diferită de realitatea copilăriei noastre și de ce ne este nouă familiar, cu atât mai mare va fi oportunitatea de a-i ghida pe copii din timp în ceea ce privește folosirea responsabilă a tehnologiei și internetului. A le restricționa accesul complet indiferent de vârstă sau a le da libertate totală nu sunt soluții viabile pe termen lung.

Cei mici sunt atenți la obiceiurile noastre digitale

Eu cred în echilibru și cumpătare și mai cred și că suntem printre cele mai importante modele la care copiii noștri se raportează. Nu neg realitatea – trăim vremuri în care găsim orice informație cu doar câteva click-uri, ne stocăm fotografiile pe cloud, cumpărăm aproape orice pe internet, plătim facturi, facem cursuri online, lucrăm de acasă, luăm legătura cu oameni din orice loc pe glob și avem multe aplicații utile pe telefoane – și sunt conștientă că cei mici sunt atenți la obiceiurile mele digitale. Așa că, în ultimii ani, eu și soțul meu ne-am asumat responsabilitatea de a-i învăța pe copiii noștri despre avantajele și dezavantajele tehnologiei și internetului, în funcție de vârsta și interesul lor. Tot nouă, părinților, ne revine sarcina de a stabili regulile și limitele în ceea ce privește folosirea telefonului sau tabletei și de a ne asigura că acestea sunt respectate.

U231338_small

U301070_small

Cum punem bazele educației digitale

Concret, ne străduim să fim parteneri de încredere pentru copiii noștri în descoperirea tehnologiei prin câteva acțiuni:

  • modelăm utilizarea cumpătată a telefoanelor, nu reacționăm imediat la fiecare notificare primită și suntem atenți la timpul pe care îl petrecem pe rețelele de socializare;
  • avem câteva reguli simple pentru când nu folosim device-uri sau gadget-uri: imediat după trezire, în timpul meselor, înainte de culcare;
  • limităm accesul la internet și la anumite aplicații, iar jocurile noi sunt instalate numai după ce verificăm despre ce e vorba și considerăm că e potrivit;
  • vorbim despre siguranța pe internet, le povestim despre experiențe proprii și îi încurajăm să ne spună despre provocările pe care le întâmpină;
  • arătăm interes față de jocurile sau aplicațiile lor preferate, mai ales atunci când vor ei să ne poarte prin lumea personajelor lor preferate.

Creator de conținut și mamă-Cum îmbin cele două roluri

Pentru că lucrez de acasă de 3 ani, copiii au înțeles ce presupune munca mea de trainer și coach profesionist și mă văd aproape zilnic și în postura de creator de conținut pentru comunitatea mea online. Ei au început astfel să își facă o idee despre cum e să lucrezi pe cont propriu, să integrezi tehnologia în ceea ce faci, să creezi lucruri utile pentru alții și să îi ajuți pe oameni de la distanță, dar și despre cum e să îți organizezi singur programul. Soțul meu le arată cum pot folosi tehnologia pentru a colabora cu colegii de echipă chiar dacă fiecare e acasă la el.

U307378_small

Lumea digitală oferă moduri noi de exprimare pe care copiii le descoperă și le folosesc în ritm propriu

La aproape 5 ani, fetița noastră nu e foarte atrasă de device-uri sau jocuri pe tabletă și nici nu forțăm nimic, îi urmăm și respectăm ritmul. Băiețelul nostru însă, la 9 ani și jumătate, face curs de programare, a prins curaj să își creeze propriile jocuri, îi place să mă ajute când înregistrez episoadele de podcast, să creeze filme și animații împreună cu soțul meu și are un canal de Youtube pe care îl administrăm noi. Asta ne creează oportunități să vorbim despre ce înseamnă conținut de calitate, despre nevoile celor care vor urmări respectivul conținut, despre siguranța pe internet, dialog care îi dă încrederea de a ne împărtăși ideile lui, de a cere și a primi feedback.

Tehnologia va rămâne o parte importantă din viața noastră de zi cu zi și profităm de ocaziile pe care le avem să investim timp și energie în educația digitală a copiilor în așa fel încât să învețe să o folosească responsabil, să profite de avantajele tehnologiei în siguranță și să devină și creatori de conținut valoros, nu doar consumatori pasivi.