×

Digitalizarea în România: distanța dintre noi și restul Europei

Ce înseamnă digitalizare? Dar incluziune digitală?

Digitalizarea se referă la transformarea unor procese sau informații din format clasic sau fizic într-unul digital. Adesea, acest termen este asociat doar cu accesul unui număr cât mai mare de oameni la internet, însă este mai mult de atât. Spre exemplu, discutăm din ce în ce mai mult despre importanța competențelor digitale sau despre includerea digitalizării în modelul operațional al unei afaceri.

Incluziunea digitală se referă la toate activitățile care fac mai accesibile instrumentele online și tehnologia pentru cei care au nevoie, precum și la activități prin care aceștia învață cum să beneficieze de oportunitățile pe care le oferă. Astfel, incluziunea digitală devine esențială pentru dobândirea unor abilități noi, pentru eficientizarea proceselor, pentru sistemul educațional sau pentru integrarea pe piața muncii.

foto-3


Cum arată digitalizarea în România?
Cele mai recente studii arată că în România accesul la lumea digitală și competențele online sunt în continuare scăzute în comparație cu media Uniunii Europene:

  • România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE conform Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI) pentru 2020. Țara noastră înregistrează în continuare cel mai scăzut nivel de utilizare a serviciilor de internet dintre statele membre ale UE, ceea ce corespunde cu cel mai scăzut nivel de competențe digitale elementare din toată țara. Același nivel scăzut se remarcă și între locuitorii de la oraș versus cei din mediul rural.
  • Unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale de bază. Asta înseamnă că integrarea românilor pe piața muncii poate fi problematică având în vedere meseriile tot mai tehnologizate din prezent.
  • Afacerile din România sunt și ele sub media europeană în ceea ce privește integrarea digitalizării în organizație .
  • Românii se află pe ultimele locuri din Europa și la utilizarea internet banking-ului, cu un număr mare de persoane care nu au un cont bancar. Tot pe ultimele locuri ne situăm și în ceea ce privește utilizarea comerțului online .

Există totuși și categorii unde avem rezultate bune, România fiind printre țările cu cea mai rapidă conexiune la internet din Europa (cel puțin 100Mbps viteză de download).

De ce este importantă incluziunea digitală în România și cum se reflectă în inițiativele Orange?

Toate aceste cifre ne arată că România are în continuare nevoie de programe de incluziune digitală. Tehnologia oferă multe oportunități dacă aceasta este accesibilă și totodată dacă există programe care nu doar îi aduc pe români mai aproape de tehnologie, ci îi ajută să învețe cum să o folosească.

Astfel, Orange și Fundația Orange dezvoltă proiecte care au rolul de a reduce decalajul digital din România, cu beneficiari din diferite comunități vulnerabile. În același timp, compania extinde atât accesul la conectivitate 4G în mediul rural, cât și rețeaua 5G sau serviciile de business care includ soluții profesionale IT&C și cloud necesare proceselor de digitalizare ale companiilor.

16414-7c0l65x8ff-whr

Bun1-1

Iată câteva dintre proiectele care aduc românii de toate vârstele mai aproape de tehnologie:

  • Îmbunătățirea constanță a rețelei mobile și fixe – conform certificărilor Ookla® Speedtest Awards™ (ianuarie – iunie 2021), utilizatorii Orange România se bucură de serviciile celei mai bune rețele mobile din țară, beneficiind de cea mai rapidă rețea fixă și mobilă, dar și de cea mai mare acoperire mobilă. Mai mult, acoperirea 4G la nivel national este de 98,21%.
  • SuperCoders– inițiativă națională de introducere în programarea vizuală pentru copii, organizată anual din 2014 cu scopul de a le arăta beneficiile lumii digitale odată ce devin ei înșiși creatori de conținut. Până acum, peste 3.300 de copii au făcut parte din cel puțin unul dintre modulele programului: caravana de ateliere, concursul de animații sau academia online.

Programele Fundației Orange:

  • Digitaliada - program desfășurat din 2016, cu avizul Ministerului Educației, care încurajează metodele digitale la clasă, sprijinindu-i pe profesori și elevi deopotrivă la orele de matematică și TIC. Programul a ajuns la peste 16.000 de elevi din 50 de școli gimnaziale, în 30 de județe. În plus, Platforma Digitaliada oferă acces la un sistem de management școlar gratuit folosit în prezent de peste 38.000 de elevi, profesori și părinți.
  • Centrul Digital pentru Femei – un program ce se desfășoară în 23 de țări. În România există 4 centre în București, Sibiu, Brașov și Iași, în care femeile vulnerabile primesc acces la tehnologie și informații pentru a le ușura parcursul pe piața muncii. Până acum peste 400 de femei au fost instruite aici.
  • Solidarity FabLab – un program care aduce tehnologia în sprijinul tinerilor vulnerabili, pentru a-i ajuta să se integreze pe piața muncii. Fundația Orange a deschis 3 centre Solidarity FabLab în Iași, Oradea și Târgu Ocna, unde peste 800 de tineri au acces la cursuri de pregătire tehnică și învață să utilizeze instrumente şi tehnici de fabricare digitală. În paralel, aceştia beneficiază și de consiliere în carieră și oportunități de angajare de la companii care activează în domeniul tehnologic.
  • Lumea prin Culoare și Sunet cuprinde cel mai mare fond și singurul oferit persoanelor cu probleme de auz și văz. Lansat în 2012, programul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în educație, cultură și sănătate, prin tehnologie. Până acum au fost finanțate 46 de proiecte, dintre care 34 cu o componentă digitală, și a avut aproape 700.000 de beneficiari direcți și indirecți.

Bun2-1