×

Puntea digitală dintre meseriile de azi și cele de mâine

Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, iar mulți dintre noi nu știm cum ne-am putea îndeplini sarcinile în lipsa ei. Digitalul își face simțită prezența chiar și în domenii care s-au dezvoltat cu mii de ani în urmă, cum ar fi medicina, avocatura sau agricultura, dar care întâlnesc provocări noi, specifice erei contemporane (precum siguranța datelor). Iată, așadar, cum evoluția societății generează noi nevoi și dă naștere unor noi profesii.

Ce spun experții despre meseriile viitorilui? Potrivit lor, în 10 ani:

  • mai mult de 1 miliard de locuri de muncă (aproape 1/3 din total) vor necesita recalificare (“reskilling”).
  • 50% dintre profesii vor fi schimbate de automatizări, dar doar 5% eliminate;
  • 9 din 10 profesii vor necesita abilități digitale;

Totodată, în următorii 2 ani:

  • se vor schimba 42% din abilitățile de bază necesare pentru adaptarea la anumite profesii;
  • 133 milioane de noi locuri de muncă vor fi create pentru a face față celei de-a Patra Revoluții Industriale.
  • 75 milioane de locuri de muncă vor dispărea;

Date colectate de la Davos, World Economic Forum, ianuarie 2020.

Photo-2-6

Photo-3-5

Așadar, ce meserii se prefigurează în viitor? Ce abilități vor fi necesare? Răspunsurile sunt variate, însă mai multe lămuriri ne poate aduce Atlasul noilor meserii, un instrument pentru orientare în carieră, care acoperă previziuni pentru următorii 15-20 de ani.

Ce spun oamenii din Comunitatea Orange?
Ne uităm la modul în care digitalizarea influențează profesiile viitorului, pentru a actualiza programele noastre de educație digitală. Meseriile viitorului și aptitudinile necesare pentru acestea sunt puncte cheie și în programul SuperCoders, adresat copiilor. Pentru a vedea, însă, ce părere au clienții noștri despre aceste teme am lansat către oamenii din comunitatea Orange întrebarea: Cum crezi că va influența tehnologia digitală profesiile viitorului? 280 de răspunsuri mai târziu am aflat că:

Meseriile de azi se adaptează cerințelor de mâine
Unele profesii dispar, dar multe de fapt evoluează, “instrumentele se îmbunătățesc și va trebui să ne adaptăm lor.” @bambix. Totodată, după cum spune și @diana,“nu trebuie decât să ne «alfabetizăm» digital, să putem ține pasul cu schimbarea modului de lucru”.

Tehnologia va face un upgrade meseriilor actuale, cu un rol mai puternic în îmbunătățirea infrastructurii
Cum ar arăta, concret, această îmbunătățire? @razvan spune că “tehnologia ne va ajuta să avem comunități de oameni și orașe conectate, inteligente, dar și eficiente din punct de vedere energetic”. Există, deja, domenii care s-au dezvoltat puternic după introducerea componentelor digitale. Dar există și domenii unde integrarea digitalului este mai lentă și în care abia urmează să se vadă schimbările. “Odată cu creșterea gradului de digitalizare, automatizare și conectivitate urmează ca și administrația, transporturile, medicina, producția agricolă, resursele umane și cultura să înregistreze schimbări majore”, crede @D0r31.

Meseriile care nu există azi se vor inventa mâine
“Economia digitală este considerată a fi a patra revoluție industrială, caracterizată prin capacitatea de a transforma economii, locuri de muncă și chiar societatea în ansamblu, prin introducerea de noi tehnologii și procese”, spune @cristivaluta. “Inteligența artificială, robotica, imprimarea 3D, biotehnologiile, 5G și realitatea virtuală”, sunt elementele care, crede @gabriel_joita, vor produce schimbări majore pentru locurile de muncă, așa cum le știm în prezent.

Photo-4-1

Photo5

Tehnologizarea nevoilor umane – crearea unor noi meserii
@adelaa deschis în Comunitatea Orange o listă a noilor nevoi umane la care vor răspunde profesiile viitorului de care ne apropiem rapid:

  • managementul și reproducerea resurselor naturale limitate;
  • călătoriile pe distanțe și durate lungi ;
  • creativitatea (explorarea potentialului uman prin artă, inovație și reinterpretarea realității);
  • omniprezența (exersarea unor profesii în mod simultan în arii geografice diferite);
  • comunicarea multidimensională (limbajul tehnologic va crea oportunități individului, similare cu cele oferite, în prezent, de limbile străine)

Factorul uman nu va dispărea, rămâne esențial atât în meseriile de azi, cât și în cele de mâine
Potrivit membrilor Comunității Orange, aptitudinile de azi care vor face diferența în meseriile de mâine sunt: “ascultare activă, adaptabilitate, autodisciplină, autonomie în învățare, capacitate de colaborare virtuală, comunicare interpersonală și lucru în echipă, creativitate, empatie, flexibilitate cognitivă, gândire critică și rezolvarea problemelor complexe, inteligență culturală, inteligență emoțională, leadership colaborativ și spirit de inițiativă.” @subzerovesel

Cum ne pregătim de viitor?

Rămânem deschiși în fața schimbării, cum ne spune și @wasy46: “Chiar daca sunt mult prea vârsnic (75 de ani împliniți) folosesc la nivelul maxim al posibilităților mele beneficiile informatizării, ale tehnicii bazate pe informatică”.

Nu ne speriem de necunoscut, “gândim pozitiv, sperăm că tehnologia digitală va favoriza dezvoltarea umană, va deschide noi arii de cunoaștere și va descoperi noi profesii, iar noi oamenii ne vom adapta lor și le vom face față”. @adipen

Pregătim din timp noile generații, “ne învățăm copiii să gândească <<în afara cutiei>>, să fie deschiși la orice provocare, să încerce să găsească partea bună din orice experiență”. @liviu77

Așadar, puntea spre digitalizare nu e cu sens unic, însă vestea bună este că suntem pregătiți să ne adaptăm noutăților tehnologice și să le integrăm în activitatea noastră de zi cu zi*. Digitalizarea înseamnă evoluție și, bineînțeles, presupune simplificarea multor procese. Însă asta, așa cum bine subliniază atât membrii Comunității Orange, cât și experții, nu presupune excluderea forței de muncă umane, ci dimpotrivă: noi, oamenii, rămânem esențiali pentru meseriile prezente și viitoare.