Cyberbullying

Învăț să am încredere în mine pe internet și nu numai

Tehnologia ne aduce împreună și tot tehnologia ne poate dezbina. Lumea internetului este una fascinantă și plină de posibilități, dar ca să te bucuri pe deplin de toate avantajele ei, este nevoie să rămâi sigur pe tine în orice situație. Chiar și în fața cyberbullyingului.

Cum reacționezi atunci când ai de-a face cu un cyberbully? Care sunt situațiile de care te poți feri și de ce este bine să comunici deschis cu părinții atunci când te afli într-o situație riscantă, când devii o victimă a spațiului virtual? Ia-ți toate armele și informează-te cu #NoiPeNet.

digital-parenting-quiz-grad

Parenting versus cyberbullying: cât de pregătit ești ca părinte?

Cât de pregătit ești să faci față unei situații de cyberbullying pentru copilul tău? Urmează pașii acestui test și hai să aflăm împreună!
Mai mult


Ce este cyberbullyingul

Cyberbullyingul a prins tot mai mult avânt și definește orice fenomen de hărțuire pe internet, îndreptat cu scop precis către o anumită persoană sau un grup de persoane. O victimă a cyberbullyingului poate trăi cu impresia că nu va reuși să scape de hărțuitor niciodată și nicăieri.

În situațiile clasice de bullying, comportamentele de hărțuire se întâmplă față în față, iar victima are posibilitatea de a identifica agresorul și de a ști cui să atribuie comportamentul agresiv.

Cum se comportă un cyberbully

Comportamentele de cyberbullying sunt de regulă realizate în mod repetat, cu intenția clară de a produce suferință cuiva în fața unui public cât mai numeros. Totuși, nu orice comportament violent este bullying, așa cum nu orice glumă din mediul virtual devine cyberbullying. Așadar, cum faci diferența dintre o glumă răutăcioasă și cyberbullying? Iată câteva dintre cele mai uzuale comportamente ale unui cyberbully:

 • Trimite în mod repetat mesaje răutăcioase sau amenințătoare la adresa unei persoane, prin mijloace digitale, mesaje negative (SMS-uri sau instant messaging) cu identitate falsă /ascunsă sau mesaje false, jignitoare, menite să provoace suferință în spații virtuale

 • Răspândește zvonuri în mediul virtual, mesaje de discreditare sau dezvăluie secrete neplăcute, așa încât reputația unei persoane să fie afectată

 • Ridiculizează o persoană în spații virtuale (website, blog, conturi de Facebook).

 • Sparge conturi de e-mail și folosește identitatea altei persoane pentru a trimite materiale de amenințare sau menite să provoace suferință

 • Inițiază discuții în care persoanele sunt invitate / păcălite/ manipulate pentru a dezvălui informații personale, care ulterior sunt transmise mai departe

 • Trimite fotografii compromițătoare fără consimțământul persoanei

Cum are loc cyberbullyingul

Spre deosebire de alte forme de bullying, cyberbullying are un caracter permanent și anonim, care face ca impactul său negativ să fie uriaș. Mesajele de cyberbullying pot invada fiecare colțișor de viață intimă, prin dispozitivele care ne însoțesc – telefon, tabletă, iPad, laptop, smartwatch.

Aproape orice părinte crede că, atunci când este acasă, copilul său este protejat de orice comportament care l-ar putea răni. Cyberbullyingul face excepție, pentru că nu poate fi blocat dincolo de ușa și pereții casei.

De la un mesaj răutăcios la hărțuire

Protejați de anonimat, copiii agresori nu au ocazia să vadă imediat suferința pe care comportamentul lor îl produce în viața celorlalți copii – copiii victimă.
Acest lucru face ca hărțuirea să se producă cu ușurință, în afara empatiei, a regretului și a compasiunii pe care adeseori copiii le simt atunci când își dau seama că și-au rănit un coleg.

Nici copiii „martori” unui comportament de cyberbullying nu vor considera neapărat că fac ceva rău sau că devin parte a problemei, atunci când printr-un banal “like” sau “share” contribuie la “rostogolirea” unui mesaj de hărțuire.

Cât despre copiii victime, aceștia trăiesc un sentiment intens de însingurare, teamă, tristețe, uneori disperare ce vine din neputința de a ieși din această situație.

Ce răni produce cyberbullyingul

Ca orice formă de bullying, și cyberbullyingul este direct corelat cu tulburări de sănătate mentală în rândul copiilor. Daca ne referim specific la copiii victime, ne putem aștepta la:

 • Depresii sau tulburări de anxietate - sentimente acute de tristețe, însingurare, teamă și îngrijorare
 • Dificultăți de somn și alimentație - somn puțin și agitat, dificultăți de trezire dimineața, înainte de a pleca la școală; pierderea poftei de mâncare sau dimpotrivă, mâncat compulsiv.
 • Pierderea interesului față de activitățile preferate (joacă, citit, plimbări, ieșiri cu prietenii etc.)
 • Probleme de sănătate (dureri de cap, febră, greață, dureri de stomac)
 • Scăderea nejustificată a rezultatelor școlare, alături de absenteism sau chiar refuzul de a merge la școală

De asemenea, victimele evită adesea discuțiile cu privire la activitatea lor online, manifestă emoții de iritare, furie, tristețe, nemulțumire, de obicei imediat după ce folosesc computerul sau orice alt dispozitiv de comunicare. De asemenea, frecvența sau durata activităților în online poate să scadă brusc.

Copiii agresori vs copiii victime

Copiii care ajung să fie cyberbullies sunt, în general, victime ale unor comportamente violente, de risc, chiar și în mediul offline. Pe măsură ce intră în anii adolescenței, acești copii devin și ei victime și astfel vor avea tendința de a-i agresa sistematic pe ceilalți, atât pe net, cât și în viața reală.

La 13 sau 16 ani, fiecare experiență cotidiană pare eternă și esențială, iar acest tip de gândire îi face pe copii vulnerabili în fața situațiilor negative și umilitoare.

Astfel, se dezvoltă exponențial șansa ca, în adolescență și la vârsta adultă, copiii agresori să:

 • Consume alcool și alte substanțe cu risc crescut pentru sănătatea lor fizică și emoțională
 • Aibă comportamente violente și delincvente, de vandalism, violență fizică extremă, furt, abandon școlar
 • Se implice prematur în relații sexuale cu risc
 • Manifeste un comportament ilegal, violență domestică și abilități minime de menținere a unui loc de muncă

Ce poți face ca părinte

Copiii care se implică în situații de cyberbullying au adesea un istoric de bullying și în mediul offline, la școală sau în alte locuri de socializare. Ei au tendința de a ține secretă activitatea pe care o desfășoară online, schimbând cu ușurință programele pe care le utilizează atunci când se apropie un părinte. De obicei petrec foarte mult timp online și tolerează cu dificultate frustrarea de a nu fi în fața unui dispozitiv virtual. Au adeseori conturi multiple pe rețele de socializare.

Spațiul online este unul al socializării ce trebuie ghidat de aceleași reguli de conduită ca și cel offline – comportamentele sunt acceptabile, câtă vreme ceea ce se întâmplă nu rănește pe nimeni și nu ne aduce suferință personală. Iată ce poți face dacă ești părinte:

 • Discută cu copiii despre comportamentele sociale pozitive și dezirabile, atât în offline cât și în online
 • Stimulează-le empatia și întreabă-i cum s-ar simți dacă ei înșiși sau cineva la care țin cu adevărat ar fi victima unui comportamnet de cyberbullying
 • Încurajează-i să vorbescă despre școală, prieteni, evenimente sociale și acordă atenție conversațiilor lor cu alți copii
 • Ajută-i să învețe abilitățile sociale de care au nevoie pentru a-și face noi prieteni. Un copil încrezător, înconjurat de prieteni, are șanse mici să fie victimă a cyberbullyingului sau să fie violent online cu alți copii.
 • Folosește și tu dispozitivele digitale în spațiul comun al familiei, astfel încât să poți monitoriza cu ușurință activitatea virtuală a copiilor. Peste noapte, dispozitivele digitale vor fi depozitate în afara camerei copilului.
 • Asistă copilul atunci când deschide un cont nou de mail, chat, blog, Facebook etc. și monitorizează constant conținuturile postate de acesta. Aceste limitări sunt de obicei recomandate ca urmare a nivelului minim de maturizare emoțională și socială pe care fiecare copil trebui să îl aibă înainte de a de aventura într-un nou context de viață;
 • Încurajează comportamentele de “reparare” față de persoanele pe care le-au rănit; pedepsa sau un “iartă-mă” spus cu forța nu le insuflă copiilor empatie și bucuria conectării cu ceilalți.
 • Apreciază momentele de generozitate și compasiune ale copilului față de ceilalți. Arată-i că astfel de comportamente sunt valorizate și ajută-l să le descopere valoarea intrinsecă și sentimentul de bine pe care fiecare om îl trăiește când face o faptă bună.

Cum comunici cu copiii victimă

Uneori, de teama restricționării activității online, este posibil ca cei mici să ascundă experiențele lor negative. Este important ca ei să știe că o situație de cyberbullying nu îi va duce către o nouă pierdere – a telefonului, tabletei etc.; ei deja au pierdut încredere, siguranță, prieteni, reputație, stimă de sine.

Însă, acolo unde s-au petrecut aceste pierderi, trebuie căutate și soluțiile – în online. Ajută-I să învețe modalități de a bloca și raporta comportamente de hărțuire; de a ignora informații neplăcute, care uneori sunt amplificate printr-o replică scrisă la nervi; de a selecta cu atenție prietenii cu care interacționează online și de a împărtăși cu precauție, sau deloc, informații (scrise, vizuale) de natură personală (ex. parole, adrese, date de contact etc.).

Resurse

Rămâi mereu stăpân pe situație în fața comportamentelor de cyberbullying și accesează următoarele surse pentru mai multe informații:

icon-studiul-cuvintelor-1

 • Ora de net: un program Salvați Copiii, despre utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur.

icon-divertisment-1

 • Jocuri educaționale: descoperă navigarea în siguranță și jocurile care nu-ți fac probleme la calculator.

icon-aplicatii-hobby-1

 • Itsybitsy: citește despre campanii și soluții contra cyberbullying