×

Cum poți reduce consumul de energie electrică al locuinței și ce sunt sursele regenerabile de energie

pic-mihai-toader-pasti-2


Serie de articole în colaborare cu Mihai Toader-Pasti, expert în proiectarea caselor inteligente și în îmbunătățirea calității vieții în mediul urban.

Un oraș smart se bazează pe infrastructură digitală, pe conectivitate și pe automatizare pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, pentru a obține o dezvoltare economică echitabilă și a reduce impactul negativ asupra mediului.
Din punctul meu de vedere, un oraș smart este - sau are ca scop să fie – totodată un oraș sustenabil, care folosește tehnologia de ultimă generație pentru a le oferi tuturor locuitorilor săi acces echitabil la educație, dezvoltare economică, nivel ridicat de trai și oportunități de dezvoltare.

Mihai Toader-Pasti | Despre

La nivelul Uniunii Europene clădirile sunt cel mai mare consumator de energie și responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE, precum și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Una dintre cele mai mari probleme ține de vechimea clădirilor. Aproximativ 35% din clădirile UE au peste 50 de ani și aproape 75% din fondul de clădiri este ineficient din punct de vedere energetic, în timp ce doar aproximativ 1% din fondul imobiliar este renovat în fiecare an.

Sursa: ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/

Reducerea consumului de energie electrică

Pentru a ne calcula consumul de energie electrică acasă, putem folosi un calculator online sau un tabel în Excel. Pentru a afla consumului oricărui aparat electric (în Wh - WattsHour), se înmulțește puterea (W) cu numărul de ore de funcționare (estimate într-o lună, de exemplu). În funcție de furnizorul de energie, consumul Wh are un cost.

Peste un sfert din toată energia folosită la nivelul Uniunii Europene (26%) este folosită în locuințe, dintre care 63% pentru încălzirea locuinței, 14% pentru încălzirea apei, 14% pentru iluminat și electrocasnice, 6% pentru gătit și 0,4% pentru răcire.

Încălzirea și răcirea unei locuințe sunt două dintre cele mai mari surse de consum de energie, de aceea termoizolația clădirii este foarte importantă. În general 25% din căldură se pierde prin acoperiș, 35% prin pereți, 35% prin geamuri și 10% prin podea. Astfel, folosirea unor termostate inteligente poate reduce costurile facturii cu 20% , iar trecerea de la electrocasnicele ineficiente la unele A+, A++ sau A+++ poate reduce consumul cu până la 60%. De asemenea, ajută să folosim mașinile de spălat doar atunci când nu pline și la o temperatură cât mai mică. În locuință, reducerea temperaturii iarna cu 1°C sau creșterea temperaturii vara cu 1°C poate reduce consumul anual cu 5-10%. Pentru a reduce șocul termic, diferența dintre interior și exterior nu ar trebui să depășească, atunci când este posibil, 10°C.

shutterstock_1689680803_small-2

shutterstock_362890436_small-2

Frigiderul este un alt consumator important într-o locuință și din acest motiv este important să ne asigurăm că nu avem congelatorul plin de gheață, că ușile sunt deschise cât mai puțin posibil și nu lăsate deschise. Frigiderul nu trebuie ținut lângă o sursă de căldură. De asemenea, trebuie să existe suficient spațiu pentru ventilare în spatele lui. Toate echipamentele, inclusiv aparatul de aer conditionat este recomandat să fie utilizate pe modului economic.

Lumina naturală este nu doar mai eficientă decât cea artificială, ci și mult mai sănătoasă. Pentru momentele în care este necesar să aprindem lumina, utilizarea unor becuri LED poate reduce consumul cu 75% față de unele clasice, economisind până la 60 lei pe an pentru fiecare bec și o durată de viață cu până la 10 ani mai mare. De asemenea, este bine să ne asigurăm că nu lăsăm lumina aprinsă în camerele în care nu avem nevoie de ea, că nu o uităm aprinsă când plecăm de acasă și eventual să folosim becuri dimabile. Poate nu avem nevoie de luminozitate la 100% mereu și poate nu avem nevoie de iluminare generală, ci de iluminări locale, de putere mai mică, în funcție de zona de interes (locul de citit, locul de luat masa etc.).

Un alt lucru extraordinar de simplu de făcut este oprirea echipamentelor atunci când nu sunt folosite, economisind astfel 180 lei pe an . În Europa, 6% din energie este utilizata de aparatele electrice uitate in standby. Folosirea unor prize inteligente sau senzori de prezență poate contribui semnificativ la reducerea consumului de energie. Până atunci însă, nu mai lăsa telefonul, tableta sau laptopul în priză după ce s-a încărcat.

Surse: ec.europa.eu/eurostat/
thegreenage.co.uk/where-am-i-losing-heat-home/
storage.googleapis.com/nest-public-downloads/ (PDF)
ANRE - Infografic - descopera si alte sfaturi utile

shutterstock_1296256531_small-2


De unde vine energia. Surse regenerabile și convenționale de energie

Din punct de vedere al producției de energie electrică, România are 1/3 cărbune și hidrocarburi, 1/3 hidro și 1/3 nuclear, eolian și solar. Uniunea Europeană își propune ca până în 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon, obiectiv ce ar presupune foarte multe schimbări pentru România și pentru modul în care astăzi producem energia.

*Sursa: anre.ro/ro/despre-anre/rapoarte-anuale

shutterstock_773326039_small

23482-xh9loninf4_small

Cum putem folosi sursele regenerabile de energie

Pentru a consuma mai multă energie din surse regenerabile și a avea o amprentă personală de carbon mai mică, sunt câteva lucruri pe care le putem face din punct de vedere al energiei. Folosirea unei pompe geotermale, a unor panouri solare pentru apă caldă, iar pentru energie electrică, alegerea unui abonament “mai verde” la furnizorul de energie electrică, existând chiar și variante cu 100% producție de energie curată.

O altă soluție este producția locală cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice, prin montarea unor echipamente cu sau fără acumulatori. Astăzi românii pot injecta energia solară în rețea și primi bani pentru surplusul de energie.

Dincolo de energie, Sindromul Clădirilor Bolnave

Înainte de pandemie, petreceam peste 85% din timp în clădiri, iar asta are un impact semnificativ pentru sănătatea, confortul și productivitatea noastră. Astăzi ne apropiem de 100%. Lipsa unei ventilații adecvate, toxicitatea materialelor folosite în construcție sau amenajare, diverși poluatori biologici și lipsa iluminatului natural suficient sunt principalii factori pentru o serie de probleme de sănătate.

Pentru a respecta nivelul de O, CO2 și umiditate, este recomandată aerisirea de cel puțin 2 ori pe zi, în lipsa unui sistem mecanizat de ventilare. Pentru că orașele din România sunt din ce în ce mai poluate, este recomandat să facem acest lucru când aerul de afară este curat. Informații despre calitatea aerului se pot găsi pe aerlive.ro, calitateaer.ro, airly.org și uRADMonitor.com

16182-w7ry9cat0w_small

Clădirile sunt locurile noastre de muncă, cele unde copiii noștri învață, spațiile unde ne simțim cel mai confortabil, pentru că sunt “acasă". În secolul XXI, avem soluțiile necesare pentru a ne asigura un mediu sănătos atât în interior, cât și în aer liber. Cu fiecare persoană care conștientizează importanța lor, vom fi cu toții puțin mai bine.