Viitorul e al creatorilor, al celor care fac toate lucrurile pe care ceilalți le folosesc. Miruna Ioani detaliaza cele 5 motive pentru care este util ca cei mici să învețe programare.
Ce tip de părinte ești când vine vorba de tehnologie?
Ca părinte, în ziua de azi te confrunți cu o provocare pe care părinții tăi nu au avut-o niciodată: cum să îți ghidezi copiii în mediul online. Care sunt regulile de bază? Cum discuți despre timpul petrecut pe net cu cei mici și cu adolescenții? Fă testul și află ce tip de părinte ești.
Răspunde la următoarele întrebări prin selectarea simbolului de lângă răspunsul care ți se potrivește cel mai bine.
Ești invitat la niște prieteni împreună cu cel mic, care are 4 ani. Pentru a ține copilul ocupat, iei cu tine:
- O tabletă cu aplicații de învățare a limbii engleze.
- Cărți audio.
- Cărți și creioane de colorat.
- Nimic special. Dacă dă semne de neliniște, există întotdeauna YouTube.
Câți copii de 7-12 ani crezi că au propria lor tabletă?
- 14%
- 36%
- mai puțin de 5%
- 47%
Copilul tău tocmai a făcut primii lui pași …
- Salvezi fotografiile într-un album virtual pentru mai târziu.
- Trimiți câteva poze familiei prin aplicații de mesaje.
- Îi suni pe cei dragi.
- Postezi imediat videoul pe rețelele sociale.
Care a fost prima măsură pe care ai luat-o cu privire la timpul petrecut online de copii?
- Am descărcat conținut educațional.
- Am introdus câteva reguli de bază: fără mobil la masă, de exemplu.
- Am restricționat complet accesul la dispozitive mobile.
- Niciuna.
Știi cât timp petrec copiii tăi online?
- Ei pot accesa doar conținut educațional… cred.
- Da, îmi spun ce fac și discutăm despre asta.
- Da, le monitorizez activitatea online prin intermediul unor aplicații și funcții de control parental.
- Nu chiar.
Cum se comportă copilul tău când își folosește mobilul?
- Caută întotdeauna conținut distractiv.
- Pentru el/ea este o activitate ca oricare alta.
- Stă pe net pe ascuns.
- Stă pe telefon sau tabletă de îndată ce se trezește.
Pentru tine, telefoanele mobile și dispozitivele inteligente:
- Oferă o multitudine de oportunități de învățare.
- Reprezintă doar o parte din multitudinea de instrumente educaționale și distractive.
- Reprezintă o provocare pentru părinți.
- Sunt lucruri pe care toți ar trebui să le folosim.
Crezi că ești nomofob? (Nomofobia este un termen ce provine din sintagma engleză „no mobile phobia” și e cunoscută sub numele de dependenţa de telefon)
- Îl folosesc doar pentru serviciu și să mă informez.
- Încerc să mă deconectez ocazional, chiar dacă este dificil.
- Îl folosesc foarte mult și apoi mă simt vinovat(ă).
- Dacă stau să mă gândesc, trebuie să recunosc că nu stau niciodată fără el.
Află cât de conectat ești ca părinte și descoperă sfaturile noastre
Îți supraveghezi de obicei copiii atunci când stau pe net și crezi că au o experiență pozitivă? Felicitări, știm cât de dificil poate fi uneori să faci asta. Partea și mai grea este să reușești să menții acest echilibru, pentru o utilizare responsabilă a tehnologiei. Află mai multe despre beneficiile și riscurile lumii digitale în cadrul atelierelor Smart Parents
Iată două sfaturi concrete pe care le poți urma de mâine:
- Arată-i copilului tău ca interacțiunea din viața reală este mai importantă decât cea online. Oferă-i alternative interesante la timpul petrecut pe net, precum: activități sportive, lectură sau timp petrecut în familie.
- Încearcă să stabilești un echilibru corect între activități precum joaca cu animalul familiei, joaca pe consolă sau vizionarea unui film și activitățile care presupun joacă într-un mod constructiv, din care copiii să și învețe ceva. De exemplu, puteți folosi tableta pentru a descărca aplicații care îl ajută pe cel mic să învețe limbi străine, matematică sau geografie sau chiar pentru a descărca cărți în format electronic.
…și ai dreptate. Universul digital ne oferă noi posibilități de a învăța și de a ne exprima latura creativă. Acestea pot fi lucruri foarte pentru copii, dar oare nu ajung ei uneori să folosească prea mult tehnologia? Este vorba de fapt despre cum menții un echilibru în ceea ce privește timpul pe care îl petrec online dar și ceea ce văd pe net. Copiii vor rămâne copii, cu nevoi specifice atunci când vine vorba de joacă și timpul liber, indiferent dacă vorbim de instrumente digitale sau nu.
Iată trei sfaturi concrete pe care le poți urma de mâine:
- Arată-i copilului tău ca interacțiunea din viața reală este mai importantă decât cea online. Oferă-i alternative interesante la timpul petrecut pe net, precum: activități sportive, lectură sau timp petrecut în familie.
- Ține mereu cont de timpul recomandat a fi petrecut pe net, în funcție de vârsta copilului tău. Chiar dacă vorbim de conținut educativ, și acesta presupune tot stat în fața unui ecran.
- Oferă-le copiilor oportunitatea de a trasa reguli și stabiliți câteva împreună, legate de timpul petrecut pe net, tipul de conținut accesat, ce device-uri se folosesc la masa în familie etc.
Încerci din răsputeri să spui “nu” atunci când copilul tău te roagă să mai stea doar 5 minute pe tabletă sau doar cât să mai termine un joc? Nu ești singurul căruia i se întâmplă asta iar stabilirea și respectarea unor reguli nu sunt chiar ușor de făcut.
Poate că ai încercat deja să faci asta dar copiii tăi pur și simplu nu le pot respecta. Dacă nu ești fericit cu situația poți încerca să le ceri sfatul și altor părinți care se confruntă cu asta. Participă la discuțiile deschise pe aceste teme în Comunitatea Orange sau postează chiar tu o întrebare.
Iată două sfaturi concrete pe care le poți urma de mâine:
- Află mai multe despre aplicațiile și site-urile preferate ale copiilor tăi astfel încât să le poți vorbi din poziția unui cunoscător.
- Încearcă să îți impui aceleași reguli pe care te aștepți să le respecte și copilul tău, când vine vorba de timpul petrecut pe net.
Tu și copilul/copiii tăi aveți reguli clare în ceea ce privește timpul petrecut pe net, pe care le respectați? Supraveghezi constant ce tip de conținut accesează copilul tău online? Felicitări, ești un părinte responsabil care își protejează corespunzător copilul în universul digital în care trăim.
Cu toate astea, uneori ți se poate părea dificil si obositor să fii cu ochii pe tot ce face pe net copilul tău și să te asiguri că nu încalcă regulile stabilite.
Iată un sfat concret pe care îl poți urma de mâine:
- Nu transforma tehnologia în inamicul familiei, deși poți pica uneori în această capcană. Dacă o folosim în mod constructiv, tehnologia poate fi o sursă de dezbateri interesante în familie: întreabă-ți copilul de ce zâmbește în fața ecranului și amuzați-vă împreună de aceste mici momente care contează.