×

Ce este un oraș smart și sustenabil și cum îl construim

pic-mihai-toader-pasti-2


Serie de articole în colaborare cu Mihai Toader-Pasti, expert în proiectarea caselor inteligente și în îmbunătățirea calității vieții în mediul urban.

Un oraș smart se bazează pe infrastructură digitală, pe conectivitate și pe automatizare pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, pentru a obține o dezvoltare economică echitabilă și a reduce impactul negativ asupra mediului.
Din punctul meu de vedere, un oraș smart este - sau are ca scop să fie – totodată un oraș sustenabil, care folosește tehnologia de ultimă generație pentru a le oferi tuturor locuitorilor săi acces echitabil la educație, dezvoltare economică, nivel ridicat de trai și oportunități de dezvoltare.

Mihai Toader-Pasti | Despre

Care sunt provocările de astăzi?

Roma Antică, unul dintre cele mai cunoscute și mai mari orașe din trecut, număra în secolul II în jur de 1.000.000 de locuitori. Ulterior, în Europa, orașele de peste un milion de locuitori au reapărut de-abia la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi, 54% din populația planetei locuiește în orașe, ce ocupă 2% din suprafața terestră a lumii, generează 70% din PIB-ul global și sunt responsabile pentru peste 65% din consumul global de energie, 70% din emisiile de CO2 și 70% din totalul deșeurilor.

Dacă acum 50 de ani 34% din populație locuia la oraș, peste 30 ani vom ajunge la 70%, iar populația globală va crește de la 8 la 10 miliarde. Odată cu creșterea accelerată a nivelului de urbanizare, a crescut atât numărul problemelor, cât și complexitatea lor, determinate de creșterea numărului de locuitori, a densității umane și de modul haotic și neplanificat al dezvoltării urbane.

U302040_medium

Care sunt beneficiile unui oraș smart?

Poate ai fi tentat să spui că a avea una dintre cele mai rapide conexiuni la internet nu te prea ajută atunci când se sparge o conductă de apă, de exemplu, dar ți-aș răspunde că nu e chiar corect. Digitalizarea poate facilita în modul cel mai concret identificarea mai rapidă a locului unde s-a spart conducta și astfel scurtarea timpului pentru remedierea situației. De asemenea, te poate ajuta să petreci mai puțin timp în trafic, să respiri un aer mai curat, să gestionezi relația cu instituțiile statului, să activezi micro-comunități sau să-ți eficientizezi consumul acasă sau la birou.

Astfel de soluții sunt deja existente și nu doar la nivel global, ci și în România: de la accesul la internet prin rețele de WIFI, sistem inteligent de mobilitate și iluminat public, soluții de monitorizare a calității aerului și management inteligent al deșeurilor, și până la soluții de e-guvernare și administrare publică participativă, ajutându-te nu doar să fii mai conectat cu ceilalți cetățeni, ci și cu problemele din orașul tău.

Orașe smart din Romania: Alba Iulia și Timișoara

Suntem la începutul digitalizării urbane și în România. Alba-Iulia și Timișoara sunt doar două exemple de orașe de la noi implicate activ în acest proces.
Prin programul Alba Iulia Smart City, sunt implementate o serie de soluții digitale precum o rețea de hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice și o soluție de comunicare cu locuitorii prin intermediul acestor hotspoturi și printr-o aplicație dedicată, transport public inteligent, precum și o soluție de vizualizare și optimizare a traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public.

Prin proiectul Timișoara Smart City, municipalitatea are la dispoziție o platformă de City Analitics, care-i oferă date despre traficul pietonal si o ajută să optimizeze acțiunile organizate în zonele respective și să aloce resurse adecvate. De asemenea, datorită unor senzori de monitorizare a calității aerului montați pe autobuze, primește informații în timp real și statistici istorice, pentru a o ajuta să gestioneze mai bine problema poluării din oraș.



Viitorul orașelor: mai divers, mai verde, cu mai puține mașini și mai mult mers pe jos

Segregarea este una dintre cele mai importante probleme ale orașelor: o dezvoltare radială în care birourile și zonele de distracție sunt în centru, iar zona de locuire este mai degrabă situată spre extremități, lucru care generează foarte mult trafic inutil, reducând spațiile verzi și cele destinate în mod direct cetățenilor.

O abordare policentrică, de micro-orașe, care încurajează mersul pe jos își propune ca la mai puțin de 15 minute de mers pe jos de casă, un locuitor să ajungă la birou, la cumpărături, în parcuri și în spațiile de petrecere a timpului liber. Paris, Londra sau Barcelona sunt câteva dintre orașele care au strategii în acest sens, urmând ca și orașe din România să implementeze strategii similare în viitorul apropiat.

De la un oraș „dumb” la unul „smart” și sustenabil

În lumea anului 2021 există foarte multe orașe sufocate. Orașe blocate de trafic, cu un grad ridicat de poluare, cu puține parcuri, cu școli neperformante sau prea aglomerate, cu locuitori pentru care orice interacțiune cu instituțiile locale este o corvoadă sau orașe cu un grad ridicat de insecuritate. Acestea sunt pentru mine orașele “dumb”.

Pentru a rezolva problemele urbane, trebuie mai întâi să le înțelegem și, pentru a veni cu soluții eficiente, trebuie să putem monitoriza impactul. Doar măsurând putem optimiza. Senzorii, Digitalizarea, Internet of Things și Automatizarea sunt principalele modalități prin care putem transforma rapid orașele și rezolva problemele existente. Astfel vom putea crea orașe mai bune, nu doar pentru oameni, ci și pentru natură.

Tehnologia este o unealtă, care ne poate ajuta mult dacă știm s-o punem la lucru. În cele din urmă noi, oamenii, suntem responsabili de cât de repede și cât de bine vom face schimbările necesare pentru a locui în orașele pe care ni le dorim.