×

Ne consolidăm angajamentul pe termen lung de a proteja tinerii de pericolele mediului online. Orange Romania oferă resursele necesare de informare și educare pentru o lume digitală mai sigură și mai responsabilă.

Toate proiectele #ForGoodConnections fac parte din inițiativa noastră globală, disponibilă la nivelul întregului grup Orange.

În calitate de operator de telecomunicații, Orange se află în centrul revoluției digitale, iar acest rol vine cu oportunități, dar și cu multă responsabilitate. Diversele tipuri de abuzuri din mediul online pot crea situații periculoase, unele foarte grave, precum cele asociate traficului de persoane. Mediul online este un instrument din ce în ce mai frecvent utilizat în recrutarea și exploatarea tinerilor.

Este esențial să protejăm copiii de pericolele la care sunt expuși în mediul online. Atât prin platforma noastră #PentruMâine, cât și prin proiectele dedicate siguranței pe internet dezvoltate alături de partenerii noștri, părinții și copiii pot afla despre riscurile din mediul online, dar și cum se pot proteja.
Zeci de mii de cazuri în care siguranța copiilor a fost pusă în pericol și-au găsit rezolvarea la doar un apel distanță. În parteneriat cu Orange Romania, Asociația Telefonul Copilului pune la dispoziția copiilor și adolescenților din România singura linie telefonică gratuită de asistență la nivel național.

#ForGoodConnections contribuie la crearea unei lumi online mai sigure, unde tehnologia este folosită într-un mod pozitiv și responsabil pentru toți. Orange sprijină tinerii și părinții prin inițiative educaționale și programe dedicate siguranței și incluziunii digitale, prin inițiative proprii, prin cele derulate de Fundația Orange, precum și prin parteneriate cu ONG-uri care au aceeași misiune.

Lumea digitală oferă oportunități uriașe, dar și o serie de provocări. Fără o educație adecvată, copiii și adolescenții pot deveni victime ale fraudelor online, cyberbullying-ului sau dependenței de ecrane.

Header-intro1.jpg

Cu aplicația Play Everyday, un proiect de microlearning al Fundației Orange, vei învăța pas cu pas cum să navighezi în siguranță pe internet


Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, să înveți cum să folosești tehnologia responsabil este una dintre cele mai importante metode pentru a fi în siguranță în mediul online.
Play Everyday oferă lecții scurte de învățare zilnică. Prin conținutul util și ușor de parcurs, vei descoperi cum să rămâi în siguranță în mediul digital, cum să îți protejezi datele și cum să eviți diverse tipuri de pericole de pe internet.
Cu lecțiile de microlearning din Play Everyday, vei învăța pas cu pas cum să navighezi cu încredere pe internet și cum să folosești telefonul mobil pentru nevoile tale de zi cu zi în siguranță.

Accesează aici aplicația Play Everyday: orangedigitalcenter.ro/microlearning/


De ce să alegi Play Everyday?

Play Everyday este aplicația ta de învățare zilnică, gândită pentru a face tehnologia mai simplă și mai accesibilă. Aici vei descoperi cum să folosești internetul și să îți protejezi datele, prin lecții scurte, pline de informații practice.


Vrem să îți arătăm că tehnologia poate fi simplă și sigură.

Află mai multe despre siguranța online din Revista de responsabilitate socială

Pe net, poți să înveți o grămadă de lucruri noi, să-ți faci prieteni, să te joci sau să-ți duci pasiunea mai departe cu tot felul de tutoriale. Dar există și o parte întunecată a Internetului, acolo unde lumea nu este atât de prietenoasă. Aici se întâmplă cyberbullying. Mai exact, hărțuirea online. Află cum poți să te ferești de partea întunecată a Internetului și ce resurse sunt disponibile pentru a te ajuta, a-ți răspunde la orice întrebare și a ieși din orice încurcătură.

Povestea Amaliei

Amalia are 12 ani și se confrunta cu abuzul de tip cyberbullying. A cerut ajutorul prin apel la numărul gratuit 116 111.

"Bună! Cum ar trebui să procedez dacă un om pe care nu îl cunosc îmi tot dă mesaje pe rețelele de socializare că vine peste mine, m-a amenințat și a spus că știe și unde stau? Mi-e foarte frică, nici măcar nu mai ies din casă, nu am mai fost la școală. Acum câteva zile a cerut poze indecente cu mine, ca să mă lase în pace. Cred că este un coleg de școală. Ce să fac, să îi dau pozele ca să mă lase în pace? Îmi este teamă să le spun părinților ce se întâmplă, să nu mă judece."

Consilierii de la Asociația Telefonul Copilului au răspuns prompt. În urma sfaturilor oferite de psihologii Asociației, Amalia a înțeles cum să prevină, dar și cum să reacționeze la provocări precum cea sesizată, odată cu expunerea în mediul online. Aceștia au sfătuit-o să păstreze dovezile agresiunii online și i-au explicat că legea pedepsește atât hărțuirea, cât și amenințarea, acestea fiind infracțiuni cuprinse în Codul Penal.
Amalia nu a răspuns amenințărilor primite și a înțeles că este important să le spună părinților săi despre situația cu care se confruntă. Persoana care a agresat-o în mediul online se află acum în atenția autorităților.

Experiența Amaliei este una reală, preluată de psihologii Asociației Telefonul Copilului. Pentru a respecta confidențialitatea și curajul Amaliei, unele detalii care puteau duce la identificarea ei au fost omise.

Dacă vă confruntați cu o situație de hărțuire sau alte forme de abuz online, apelați linia europeană pusă la dispoziție de Asociația Telefonul Copilului, proiect susținut de Orange Romania:
Dacă copilul tău este victima cyberbullying-ului, este important să acționezi rapid pentru a-l proteja.

Pentru sesizarea unor posibile cazuri de trafic de persoane, puteți apela linia Telverde oferită gratuit de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) - 0800 800 678. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania. Poți afla mai multe informații despre cyberbullying și pe telefonulcopilului.ro/

Află mai multe despre cyberbullying din Revista de responsabilitate socială