Vino cu un telefon vechi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere pentru cumpărarea unuia nou. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea unui hectar al Pădurii “Re”, o inițiativă Orange.
Toate telefoanele pe care le colectăm sunt apoi recondiționate
O viață nouă pentru telefonul tău vechi
Mii de telefoane mobile zac abandonate prin sertarele noastre. Este timpul să le dăm o nouă viață. Programul “Re” este modul nostru de a încuraja un comportament responsabil prin reciclarea, recondiționarea, repararea și recumpărarea telefoanelor vechi.
Prin inițiativele “Re” reciclezi, repari sau dai la schimb vechiul telefon mobil pentru a te bucura de reduceri la cumpărarea unuia nou. În plus, la Orange iți oferim o varietate mare de smartphone-uri premium recondiționate, ce vin cu multe avantaje: sunt similare cu unele noi dar au un pret avantajos, includ garanție și sunt prietenoase cu natura.
Contribuie și tu alături de Orange la un viitor mai verde și oferă o nouă șansă telefonului tău, cu ajutorul inițiativelor din programul “Re”.
Soluții pentru economia circulară
Telefonul tău are un impact asupra mediului de-a lungul întregii sale vieți, dar nu trebuie să îți faci griji: la Orange ai la îndemână programe care să te ajute să îi reduci efectele negative și toate informațiile necesare pentru a alege un dispozitiv cât mai prietenos cu natura.
Reparare. Readu la viață telefonul tău, în Care Centers.
Este firesc să ne atașăm de lucrurile care sunt importante pentru noi și să vrem să le păstrăm în cea mai bună formă, pentru cât mai mult timp. Mai ales că un comportament responsabil înseamnă mai degrabă să repari decât să cumperi din nou.
Dacă ai nevoie să îți menții telefonul în cea mai bună stare sau pur și simplu s-a defectat, te așteptăm oricare dintre Care Center-urile Orange.
Încă din 2009 ai la dispoziție ”one stop shop” pentru toate probleme pe care le poți întâmpina pentru aparatele tale mobile, de la servicii tehnice de reparații, până la operațiuni de setare sau obținerea de back-up pentru date.
Reciclare. Dispozitivele tale vechi își găsesc la noi drumul spre reciclare.
Poți recicla electronicele mici în oricare dintre magazinele noastre Orange shop. Vei găsi o cutie de colectare dedicata în care poți lăsa telefoane, tablete, încărcătoare sau căști.
În felul acesta îți punem la dispoziție un mod responsabil de a renunța la dizpozitivele ajunse la finalul ciclului lor de viață. Lunar, cantitățile strânse sunt colectate și evaluate de către partenerii noștri, iar apoi sunt reciclate sau primesc o a doua viață.
Recondiționare. Etichetă pentru telefoane salvate.
Le poți cumpăra pentru că au preț foarte atractiv sau pentru că știi că sunt o alegere mai prietenoasă cu mediul și presupun un consum mai scăzut de noi resurse. Indiferent de motivele tale, din 2013 la Orange găsești o secțiune online dedicată telefoanelor recondiționate.
Acestea au trecut printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare și au garanție 12 luni. Cu posibile semne discrete de folosire pentru că au trecut înainte, pentru scurt timp, prin mâinile unor clienți care apoi s-au răzgândit, aceste telefoane au fost salvate de la distrugere și reintroduse în circuit printr-un proces complex de revalorificare.
Dacă te interesează un astfel de telefon, vizitează magazinul online și alege telefonul recondiționat perfect pentru tine.
Recumpărare. Folosește programul Buy-Back și bucură-te de beneficii pentru tine și pentru planetă.
Dacă ai un telefon pe care nu îl mai folosești, vino cu el în magazinele Orange și primești pentru el un voucher de minimum 10 euro pe care îl poți folosi la cumpărarea unuia nou. Astfel obții o reducere și în plus contribui la binele planetei.
De la lansarea programului, în 2009, colectăm anual 200.000 de telefoane, ce însumează o greutate de 14 tone.
Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, restul sunt recondiționate și revândute prin rețeaua Orange de magazine și de către partenerul cu care colaborăm.
EcoRating - alege din grija pentru mediu
La Orange este ușor să alegi un telefon care este performant și prietenos cu natura, în același timp. Punctajul EcoRating prezent în Orange Shops și în magazinul online, știi de la bun început care este performanța de mediu a telefonului tău.
Dezvoltat împreună cu cei mai importanți operatori de telecomunicații din Europa pentru a ajuta clienții să aleagă responsabil telefoane mobile, EcoRating evaluează impactul asupra mediului pe întreaga durată de viață a telefoanelor mobile - din etapa de producție, transport, utilizare, până la momentul scoaterii din uz.
Practic, EcoRating indică scorul de la 1 la 100 obținut de telefoanele mobile în urma unei analize complexe care, în final, stabilește eficiența telefonului în funcție de 5 criterii: durabilitatea, potențialul de reparare, potențialul de reciclare, impactul asupra climei și eficiența în folosira resurselor. Cu cât scorul este mai mare, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.
eSIM - te conectezi la rețea fără a genera deșeuri din plastic
În grija noastră față de mediu luăm în calcul cele mai mici aspecte.
În premieră pe piața telecom din România, din 2019 ai la dispoziție device-uri compatibile cu tehnologia eSIM. Astfel ai conectivitate mobilă, fără a avea nevoie de o cartelă SIM și deci fără a genera deșeuri din plastic.
Mai mult, din 2016, abonații noi și clienți care solicită o schimbare de SIM beneficiază de formatul Half ID, iar din 2021 am introdus acest format și pentru pachetele PrePay. Ce are diferit un SIM Half ID față de unul obișnuit? Am păstrat aceeași performanță, dar am înjumătățit dimensiunile suportului din plastic pe care este montat SIM-ul.
Contribuim împreună la consumul eficient de resurse
Rețea eficientă energetic
Acoperirea și calitatea rețelei sunt esențiale pentru Orange, însă la fel de importante sunt și impactul activităților noastre asupra mediului înconjurãtor, asupra sănătății angajaților noștri și a oamenilor în general. Ambiția noastră? Să excelăm în ambele direcții.
Alege factura electronică și redu consumul de hârtie
Alege să primești în format electronic, pe e-mail, factura de servicii Orange și contribuie la reducerea consumului de hârtie. În plus, în contul tău My Orange poți vedea oricând factura detaliată, iar plata este mereu la un click distanță. Astfel, câștigi mai mult timp liber pentru tine și te poți mândri cu un comportament responsabil față de mediu.
Mersul pe bicicletă este sănătos și prietenos cu mediul
Colegii noștri au la dispoziție biciclete și trotinete electrice pentru a ajunge rapid dintr-un loc în altul. Flota Orange înseamnă 17 biciclete în Timișoara, 8 biciclete și 3 trotinete electrice în Cluj Napoca, pe care colegii le găsesc mereu în fața sediilor noastre pentru plimbări urbane sau pentru tranzitul zilnic spre casă.
Mașini cu emisii 0 pentru deplasările în interes de serviciu
Orange a fost prima companie din țară care a adăugat mașini electrice în flotă, încă din 2015.
Mașinile Renault ZOE cu emisii 0 sunt folosite de către colegii din București pentru drumurile urbane în interes de serviciu. Planurile de dezvoltare cuprind înlocuirea cu modele mai moderne și creșterea numărul total al mașinilor din flotă.
Pentru restul flotei auto respectăm un obiectiv de menținere constantă a consumului de carburant la mai puțin de 80k litri/lună/flotă, care a fost atins în 2019 cu o medie de 77.97k litri/lună/flotă.
Smart city, eficiență prin conectivitate
Infrastructura digitală a unui smart city înseamnă soluții inteligente de eficientizare a ritmului orașului, de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și de folosire sustenabilă a resurselor, fie că vorbim despre apă, energie electrică, termică sau combustibili.
Într-un oraș inteligent, cetățenii au acces în timp real la informații despre calitatea aerului, siguranța spațiilor de recreere, situația transportului public, disponibilitatea locurilor de parcare sau a evenimentelor culturale. Mai mult, aceștia pot comunica eficient și sigur cu autoritățile, prin instrumente de comunicare dedicate.
Prin Orange Business Services, divizia noastră de business, oferim soluții smart city adaptate fiecărui oraș, luând în calcul nevoile cetățenilor, afacerilor și autorităților locale.
Clădiri mai verzi pentru angajații noștri
Chiar dacă cel mai des suntem asociați cu portocaliul, ne place să lucrăm în clădiri verzi. Peste 1.600 dintre angajații noștri lucrează încă din 2015 într-o clădire din București echipată cu tehnologii ecologice.
Aceasta a primit certificare Gold din partea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), cel mai răspândit sistem de rating pentru clădirile verzi, datorită unor tehnologii precum: fațada eficientă energetic - care se încălzește mai puțin vara și scade necesarul de aer condiționat -, aportul crescut de aer proaspăt, pentru un mediu de lucru sănătos, sistemele de iluminat eficiente energetic, echipate cu senzori de mișcare și de intensitate sau stațiile de încărcare din parcarea subterană pentru mașinile electrice.
Alte măsuri luate de Orange România pentru a reduce consumul de resurse în sediile sale se referă la colectarea de apă de ploaie, împreună cu apa menajeră de la lavoare, care sunt utilizate pentru irigare și pentru toalete.
Totalul de electricitate consumat în 2019 pentru activități terțiare (sedii, call centers, shop-uri) a fost de 12,32 GWh.
Gestionăm responsabil deșeurile în toate spațiile noastre
În toată organizația avem implementat un sistem de management al mediului conform cu standardul ISO 14001, care setează cadrul pentru politici unitare și pentru urmărirea performanței noastre de mediu.
Gestionăm deșeurile cu respectarea normelor de protecție a mediului și conform cerințelor impuse de legislația națională și cea europeană. Ne-am concentrat mai ales asupra colectării selective a deșeurilor pe care le generăm, dar am depus și eforturi pentru instruirea angajaților în vederea conștientizării importanței colectării selective.
Ne atingem anual obiectivul de valorificare 100% pentru fiecare categorie de deșeu valorificabil - echipamente electrice și electronice, tonere de imprimante, baterii, acumulatori, hârtie, carton și materiale plastice.