×

Inițiative Orange pentru decarbonizare și energie verde

Oferim clienților cea mai bună experiență de conectivitate și cele mai rapide viteze de fibră și mobil din România.

La fel de importantă este, însă, pentru noi și protejarea mediului în care trăim și ne desfășurăm activitatea. Astfel, pentru a îmbunătăți permanent eficiența energetică a rețelei noaste, am introdus mai multe inițiative și funcțiuni performante.

retea-eficienta

Rețea eficientă energetic

  • Am implementat tehnologia Free cooling, care folosește aerul de afară pentru răcirea incintelor de telecomunicații, unde echipamentele generează de obicei o cantitate foarte mare de caldură. Aceasta reduce semnificativ, cu până la 24%, consumul instalațiilor de climatizare. Soluția free cooling atinge cel mai înalt grad de eficiență în perioada rece a anului.
  • În 2022, Orange România și-a redus consumul de energie cu aproximativ 4GWh prin acțiuni ce au vizat înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile Orange cu unele de generație mai nouă, care sunt mai eficiente energetic, a decomisionat echipamente IT sau de rețea învechite tehnologic, pe care le-a înlocuit cu unele noi, și a implementat soluții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp și trafic.
  • În departamentul nostru tehnic se pune accent pe reciclarea și/sau revalorificarea acumulatorilor uzați și a echipamentelor de rețea scoase din uz.
  • De asemenea, gestionăm cu responsabilitate și în conformitate cu reglementările în vigoare toate categoriile de deșeuri generate prin derularea activităților noastre.
  • Am anunțat închiderea graduală a rețelei 3G, începând cu iunie 2024. Această măsură ne va permite să ne axăm pe dezvoltarea rețelelor 4G/5G, dar și pe alte tehnologii emergente, care vor asigura nevoile de comunicare și acces la internet pentru următorii ani. Prin acest demers, vrem să oferim tuturor clienților noștri o experiență de conectivitate mai bună, iar spectrul și resursele utilizate anterior de 3G le vom redirecționa către rețelele 4G/LTE (inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M, NB-IoT) și 5G, semnificativ mai rapide și mai eficiente energetic decât tehnologia pe care o înlocuiesc.

Află mai mult

Integrăm noi surse de energie regenerabilă

În 2022, am lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani prin care vom instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea și pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date.
Am instalat până acum aproximativ 2.000 de panouri solare - pe 3 centre de interconectare din Constanța, Brașov și Timișoara și pe 133 de site-uri de rețea.Acestea produc o energie anuală estimată echivalentă cu un consum anual mediu al aproximativ 950 de gospodării, fiecare cu un consum mediu lunar de 100 kWh.

În total, în perimetrul Orange sunt în funcțiune 2.600 de panouri solare.

Află mai mult

Orange_panouri-solare-Timisoara

echipament-retea

Virtual Power Purchase Agreement

La nivelul Grupului Orange România, am semnat în 2023 primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement) din piața locală de telecomunicații. Prin acordul încheiat cu ENGIE Romania, vom contribui cu echivalentul a 30 de GWh la producția de energie din surse regenerabile din România.

Acest demers a fost continuat și în 2024, când am semnat alte două contracte vPPA, cu Enery, pentru echivalentul a încă 70 de GWh de energie provenită din surse sustenabile.

Află mai mult

Mersul pe bicicletă este sănătos și prietenos cu mediul

Colegii noștri au la dispoziție biciclete și trotinete electrice pentru a ajunge rapid dintr-un loc în altul. Flota Orange înseamnă 17 biciclete în Timișoara, 8 biciclete și 3 trotinete electrice în Cluj-Napoca, pe care colegii le găsesc mereu în fața sediilor noastre pentru plimbări urbane sau pentru tranzitul zilnic spre casă.

Mașini cu emisii 0 pentru deplasările în interes de serviciu

Orange a fost prima companie din țară care a adăugat mașini electrice în flotă, încă din 2015.

Mașinile cu emisii 0 sunt folosite de către colegii din București pentru drumurile urbane în interes de serviciu. Planurile de dezvoltare cuprind înlocuirea cu modele mai moderne și creșterea numărului total al mașinilor din flotă.

reciclare-deseuri

Gestionăm responsabil deșeurile în toate spațiile noastre

În toată organizația avem implementat un sistem de management al mediului conform cu standardul ISO 14001, care setează cadrul pentru politici unitare și pentru urmărirea performanței noastre de mediu.

Gestionăm deșeurile cu respectarea normelor de protecție a mediului și conform cerințelor impuse de legislația națională și cea europeană. Ne-am concentrat mai ales asupra colectării selective a deșeurilor pe care le generăm, dar am depus și eforturi pentru instruirea angajaților în vederea conștientizării importanței colectării selective.

Ne atingem anual obiectivul de valorificare 100% pentru fiecare categorie de deșeu valorificabil - echipamente electrice și electronice, tonere de imprimante, baterii, acumulatori, hârtie, carton și materiale plastice.

Clădiri mai verzi pentru angajații noștri

Clădirea Tandem, sediul nostru central, respectă standardele Orange de sustenabilitate, având un sistem de răcire/încălzire care se adaptează în funcție de prognoza meteo. Pentru implementarea soluțiilor ecologice și eficiente energetic, Tandem a obținut certificarea BREEAM Excellent. Acesta confirmă impactul redus pe care îl are asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie.

În plus, casa noastră este un spațiu digital cu un sistem smart de rezervare a spațiilor de lucru, sistem digital de monitorizare a gradului de ocupare din clădire și o aplicație pentru acces pe baza de cod QR pentru vizitatori.

Tandem are o suprafață construită de 19.600 mp și arhitectura art-deco reinterpretată, astfel încât să se integreze în spațiul urban caracteristic zonei.

kv-tandem