Integrăm sustenabilitatea în centrul acțiunilor noastre, pentru a ne reduce impactul asupra mediului. Decarbonizarea și utilizarea mai multor surse de energie regenerabilă și durabilă, alături de folosirea resurselor în mod eficient, prin reutilizare și reciclare, reprezintă prioritățile noastre.
Inițiative Orange pentru decarbonizare și energie verde
Oferim clienților cea mai bună experiență de conectivitate și cele mai rapide viteze de fibră și mobil din România.
La fel de importantă este, însă, pentru noi și protejarea mediului în care trăim și ne desfășurăm activitatea. Astfel, pentru a îmbunătăți permanent eficiența energetică a rețelei noaste, am introdus mai multe inițiative și funcțiuni performante.
Rețea eficientă energetic
- Am implementat tehnologia Free cooling, care folosește aerul de afară pentru răcirea incintelor de telecomunicații, unde echipamentele generează de obicei o cantitate foarte mare de caldură. Aceasta reduce semnificativ, cu până la 24%, consumul instalațiilor de climatizare. Soluția free cooling atinge cel mai înalt grad de eficiență în perioada rece a anului.
- În 2022, Orange România și-a redus consumul de energie cu aproximativ 4GWh prin acțiuni ce au vizat înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile Orange cu unele de generație mai nouă, care sunt mai eficiente energetic, a decomisionat echipamente IT sau de rețea învechite tehnologic, pe care le-a înlocuit cu unele noi, și a implementat soluții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp și trafic.
- În departamentul nostru tehnic se pune accent pe reciclarea și/sau revalorificarea acumulatorilor uzați și a echipamentelor de rețea scoase din uz.
- De asemenea, gestionăm cu responsabilitate și în conformitate cu reglementările în vigoare toate categoriile de deșeuri generate prin derularea activităților noastre.
Integrăm noi surse de energie regenerabilă
În 2022, am lansat un program ce se derulează pe o perioadă de 4 ani prin care vom instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea și pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date.
Am instalat până acum 650 de panouri pe 3 centre de interconectare din Constanța, Brașov și Timișoara și pe 133 de site-uri de rețea. Acestea produc o energie anuală estimată echivalentă cu un consum anual mediu al aproximativ 950 de gospodării, fiecare cu un consum mediu lunar de 100 kWh.
Aplicăm principiile economiei circulare în utilizarea echipamentelor din rețea
La nivelul Grupului Orange România, am semnat în 2023 primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement) cu ENGIE Romania. Contractul constă în achiziționarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung, în linie cu angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040.
Mersul pe bicicletă este sănătos și prietenos cu mediul
Colegii noștri au la dispoziție biciclete și trotinete electrice pentru a ajunge rapid dintr-un loc în altul. Flota Orange înseamnă 17 biciclete în Timișoara, 8 biciclete și 3 trotinete electrice în Cluj-Napoca, pe care colegii le găsesc mereu în fața sediilor noastre pentru plimbări urbane sau pentru tranzitul zilnic spre casă.
Mașini cu emisii 0 pentru deplasările în interes de serviciu
Orange a fost prima companie din țară care a adăugat mașini electrice în flotă, încă din 2015.
Mașinile cu emisii 0 sunt folosite de către colegii din București pentru drumurile urbane în interes de serviciu. Planurile de dezvoltare cuprind înlocuirea cu modele mai moderne și creșterea numărului total al mașinilor din flotă.
Gestionăm responsabil deșeurile în toate spațiile noastre
În toată organizația avem implementat un sistem de management al mediului conform cu standardul ISO 14001, care setează cadrul pentru politici unitare și pentru urmărirea performanței noastre de mediu.
Gestionăm deșeurile cu respectarea normelor de protecție a mediului și conform cerințelor impuse de legislația națională și cea europeană. Ne-am concentrat mai ales asupra colectării selective a deșeurilor pe care le generăm, dar am depus și eforturi pentru instruirea angajaților în vederea conștientizării importanței colectării selective.
Ne atingem anual obiectivul de valorificare 100% pentru fiecare categorie de deșeu valorificabil - echipamente electrice și electronice, tonere de imprimante, baterii, acumulatori, hârtie, carton și materiale plastice.
Clădiri mai verzi pentru angajații noștri
Clădirea Tandem, sediul nostru central, respectă standardele Orange de sustenabilitate, având un sistem de răcire/încălzire care se adaptează în funcție de prognoza meteo. Pentru implementarea soluțiilor ecologice și eficiente energetic, Tandem a obținut certificarea BREEAM Excellent. Acesta confirmă impactul redus pe care îl are asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie.
În plus, casa noastră este un spațiu digital cu un sistem smart de rezervare a spațiilor de lucru, sistem digital de monitorizare a gradului de ocupare din clădire și o aplicație pentru acces pe baza de cod QR pentru vizitatori.
Tandem are o suprafață construită de 19.600 mp și arhitectura art-deco reinterpretată, astfel încât să se integreze în spațiul urban caracteristic zonei.