×

Cyberbullying sau hărțuirea în online

Ce este și cum să reacționezi ca părinte

Tehnologia ne aduce împreună și tot tehnologia ne poate dezbina. Lumea internetului este una fascinantă și plină de posibilități, dar ca să te bucuri pe deplin de toate avantajele ei este nevoie să știi care sunt riscurile și comportamentele periculoase pentru tine și copilul tău.

Resurse utile pentru părinți și copii

Parenting versus cyberbullying: cât de pregătit ești ca părinte?

Cât de pregătit ești să faci față unei situații de cyberbullying pentru copilul tău?
Urmează pașii acestui test și hai să aflăm împreună!

Mai mult

img-quiz-cyberbullying


Ce este cyberbullyingul?

În contextul în care atât copiii, cât și adulții petrec din ce în ce mai mult timp conectați la internet, crește și riscul de a deveni victimă. Astfel, cyberbullyingul apare tot mai frecvent și se referă la orice acțiune de hărțuire pe internet, care afectează negativ o persoană sau un grup.

Totuși, nu orice comportament violent este bullying, așa cum nu orice glumă din mediul virtual devine cyberbullying.

Iată când știm că avem de-a face cu un agresor în mediul online:

  • Trimite mesaje răutăcioase sau amenințătoare prin mijloace digitale și în mod repetat, eventual sub identitate falsă sau ascunsă,
  • Jignirile și agresiunile se repetă, cu intenția clară de a produce suferință cuiva în fața unui public cât mai numeros.
  • Răspândește zvonuri în mediul virtual, mesaje de discreditare sau dezvăluie secrete neplăcute, astfel încât reputația unei persoane este afectată
  • Ridiculizează o persoană în spații virtuale (website, blog, conturi de rețele sociale).
  • Sparge conturi de e-mail și folosește identitatea contului spart pentru a trimite materiale de amenințare sau care provoacă suferință
  • Începe discuții online în care persoanele sunt manipulate pentru a dezvălui informații personale, care ulterior sunt transmise mai departe
  • Trimite mai departe fotografii compromițătoare fără acordul persoanei

Ce roluri are fiecare copil?
Agresor, victimă sau martor?

Spre deosebire de alte forme de bullying, cel din mediul online are de multe ori un caracter anonim, care face ca impactul său negativ să fie uriaș. Mesajele de cyberbullying pot invada fiecare colțișor de viață intimă, prin dispozitivele care ne însoțesc – telefon, tabletă, laptop, smartwatch. În situațiile clasice de bullying, comportamentele de hărțuire se întâmplă față în față, iar victima știe cine este agresorul.

img-intro-cyberbullying

La rândul lor, protejați de anonimat, copiii agresori nu au ocazia să vadă imediat suferința pe care comportamentul lor îl produce în viața celorlalți copii – copiii victimă. Acest lucru face ca hărțuirea să se producă în afara empatiei, a regretului și a compasiunii pe care adeseori copiii le simt atunci când își dau seama că și-au rănit un coleg.

Nici copiii „martori”, care asistă voluntar sau un la un comportament de cyberbullying nu vor considera neapărat că fac ceva rău sau că devin parte a problemei, atunci când printr-un banal “like” sau “share” contribuie la “rostogolirea” unui mesaj de hărțuire.

Cât despre copiii victime, aceștia trăiesc un sentiment intens de însingurare, teamă, tristețe, uneori disperare ce vine din neputința de a ieși din această situație.

Ca orice formă de bullying, și cyberbullyingul este direct corelat cu tulburări de sănătate mentală în rândul copiilor.

Daca ne referim specific la copiii victime, ne putem aștepta la:

  • Depresii sau tulburări de anxietate - sentimente acute de tristețe, însingurare, teamă și îngrijorare
  • Dificultăți de somn și alimentație - somn puțin și agitat, dificultăți de trezire dimineața, înainte de a pleca la școală; pierderea poftei de mâncare sau dimpotrivă, mâncat compulsiv.
  • Pierderea interesului față de activitățile preferate (joacă, citit, plimbări, ieșiri cu prietenii etc.)
  • Probleme de sănătate (dureri de cap, febră, greață, dureri de stomac)
  • Scăderea nejustificată a rezultatelor școlare, alături de absenteism sau chiar refuzul de a merge la școală

Ce sfaturi există pentru părinți?

Spațiul online este unul al socializării, ce trebuie ghidat de aceleași reguli ca și cel din viața reală. Comportamentele sunt acceptabile, câtă vreme ceea ce se întâmplă nu rănește pe nimeni și nu ne aduce suferință personală.

Iată ce poți face dacă ești părinte:

  • Discută cu copiii despre comportamentele sociale pozitive și de dorit, atât în offline cât și în online
  • Stimulează-le empatia și întreabă-i cum s-ar simți dacă ei înșiși sau cineva la care țin cu adevărat ar fi victima unui comportamnet de cyberbullying
  • Încurajează-i să vorbescă despre școală, prieteni, evenimente sociale și acordă atenție conversațiilor lor cu alți copii
  • Ajută-i să învețe acele abilități sociale de care au nevoie pentru a-și face noi prieteni. Un copil încrezător, înconjurat de prieteni, are șanse mici să fie victimă a cyberbullyingului sau să fie violent online cu alți copii.
  • Folosește și tu dispozitivele digitale în spațiul comun al familiei, astfel încât să poți monitoriza cu ușurință activitatea virtuală a copiilor. Peste noapte, dispozitivele digitale vor fi depozitate în afara camerei copilului.
  • Încurajează comportamentele de “reparare” față de persoanele pe care le-au rănit; pedepsa sau un “iartă-mă” spus cu forța nu le insuflă copiilor empatie și bucuria conectării cu ceilalți.
  • Apreciază momentele de generozitate și compasiune ale copilului față de ceilalți. Arată-i că astfel de comportamente sunt valoroase și ajută-l să descopere sentimentul de bine pe care fiecare om îl trăiește când face o faptă bună.

Uneori, de teama restricționării activității online, este posibil ca cei mici să ascundă experiențele lor negative.

Este important ca ei să știe că o situație de cyberbullying nu îi va duce către o nouă pierdere – a telefonului, tabletei etc.; ei deja au pierdut încredere, siguranță, prieteni, reputație, stimă de sine.

În cazul copilului victim, acolo unde s-au petrecut lucrurile, trebuie căutate și soluțiile – în online. Ajută-I să învețe modalități de a bloca și raporta comportamente de hărțuire; să ignore informațiile neplăcute, care uneori sunt amplificate de o replică scrisă la nervi; să aleagă cu atenție prietenii cu care interacționează online și să împărtășească cu grijă sau deloc informații de natură personală (parole, adrese, date de contact etc.).

img-victima-cyberbullying


Ce resurse au copiii și părinții la dispoziție?

Ora de net

un program Salvați Copiii, despre utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur.

Podcast-uri Itsybitsy

află de la specialiști despre vlogging și campanii de conștientizare

Telefonul Copilului

Asociația Telefonul Copilului oferă sprijin prin intermediul mai multor mecanisme gratuite, la care copiii și adolescentii pot apela în situația în care sunt victime ale abuzului de tip bullying și cyberbullying:

  • linia telefonică de asistență la nivel național, 116 111, apelabilă gratuit, disponibilă de luni până vineri de la 08.00 – 20.00
  • aplicația mobilă Happygraff
  • platforma de consiliere online www.116111.ro
  • adresa de e-mail vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro.

Happygraff

este prima aplicație mobilă care oferă acces copiilor și adolescenților la servicii de consiliere, direct de pe telefonul mobil.

În acest fel, ei pot apela încă din fazele incipiente ale abuzului sau hărțuirii la suport și la resurse specializate pentru depășirea acestor situații dificile, prin intermediul funcțiilor de chat, email sau apel telefonic către specialiștii Asociatiei Telefonul Copilului. Happygraff funcţionează ca un jurnal în care adolescenţii îşi pot înregistra stările emoţionale ori de câte ori simt nevoia şi în care au acces la sfaturi utile despre cum să gestioneze diferite situaţii cu stări emoționale dificile. Aplicaţia mobilă poate fi accesată pe telefoane mobile cu sistem de operare Android și este disponibilă pentru descărcare în GooglePlay în mod gratuit.