Viitorul e al creatorilor, al celor care fac toate lucrurile pe care ceilalți le folosesc. Miruna Ioani detaliaza cele 5 motive pentru care este util ca cei mici să învețe programare.
Copiii care s-au născut în era tehnologiei: o realitate inedită
Ce au în comun majoritatea copiilor care s-au născut la începutul anilor 2000? Lumea digitală, care pentru alte generații a apărut pe parcursul vieții, a fost pentru ei o realitate încă de când au făcut primii pași: de la internet la telefoane mobile, calculatoare și tablete, ei au avut acces la toate. Cu toate acestea, oare chiar sunt toți la fel de înclinați spre tehnologie în mod natural?
Copiii care s-au născut odată cu internetul ar trebui să se simtă ca peștele în apă când vine vorba de tehnologie. Îi recunoști foarte ușor:
- fac mai multe lucruri simultan: ascultă muzică în timp ce trimit mesaje pe telefon prietenilor;
- trăiesc și acționează pe repede-înainte pentru că totul este foarte rapid în era tehnologiei;
- sunt obișnuiți să citească materiale în format electronic și sunt capabili să navigheze rapid, dar fără a aprofunda ceea ce citesc.
Doar cu ochii în telefon
De îndată ce tinerii devin fericiții proprietari ai primului lor telefon mobil (mai mult de 90% dintre copiii de 12 ani au deja un telefon mobil în Franța și mai mult de 81% din adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani în SUA)smartphone-ul devine o parte esențială a vieții lor.
Cum folosesc tinerii telefoanele lor mobile? Majoritatea celor cu vârste între 7 și 12 ani încep cu jocurile, în timp ce tinerii cu vârsta între 13 și 19 ani folosesc cu precădere rețelele sociale și aplicatiile de mesaje si chat, ascultă muzică și trimit filmulețe. O trăsătură comună: aproape 40% nu răspund automat la telefoanele și mesajele venite de la părinții lor.
Pentru copiii crescuți în era digitală, smartphone-ul a devenit o parte din ei și „lipsa acestuia îi face să se simtă anxioși”, conform Observatorului Utilizării Digitale (Observatory of Digital Uses) 2019. Acest fenomen este cunoscut ca nomofobie (din limba engleză: „nomophobia”). În același timp însă, acesta le poate deschide tinerilorușile spre o multitudine de lucruri pozitive: pentru 42% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, tehnologia digitală poate întări relațiile cu ceilalți. Adulții în schimb au păreri împărțite cu privire la acest subiect.
Definiție: ce este nomofobia?
Termenul „nomofobie” a fost înregistrat prima dată în 2013 (în Franța) în dicționarul Petit Larousse Illustré ca fiind afeciunea de care suferă „o persoană care nu poate trăi fără telefonul mobil și care simte o frică excesivă de a nu fi capabil să îl utilizeze”.
Sunt toți copiii și adolescenții din ziua de azi la fel?
Realitatea este nuanțată.
În afara acestor observații generale, există, de asemenea, niște diferențe majore între tinerii din ziua de azi. Acestea depind de contextul geografic, socio-economic, cultural și de sex, fetele utilizând tehnologia în mod diferit față de băieți.
De asemenea, ideea că toți tinerii sunt născuți experți în tehnologie nu are neapărat o bază în realitate.
Cercetările științifice din educație confirmă: capacitatea celor născuți în era digitală de a folosi noile tehnologii este adesea destul de superficială. Aceasta este limitată la utilizări în scop distractiv : jocuri video, postarea unui story pe Snapchat sau Instagram sau urmărirea unor filmulețe pe YouTube. Căutările mai aprofundate pe internet, de exemplu, sau o analiză în detaliu a datelor, ar pune mai multe probleme.
Prin urmare, ne putem gândi că cei născuți odată cu tehnologia sunt un grup mai diversificat decât pare
Azi, o nouă categorie de tineri începe să se evidențieze, respectiv categoria celor preocupați de probleme legate de mediu și natură (20% dintre tineri, conform celui de-al optulea Sondaj Milenar realizat de Deloitte). Acest grup este extrem de preocupat de găsirea unor soluții pentru cele mai urgente provocări globale, inclusiv schimbările climatice, distribuția averilor și protecția datelor. Cu siguranță ei vor veni cu noi și noi abordări în ceea ce privește felul în care tratăm sau facem lucrurile în prezent. Cum vor contribui abilitățile lor digitale la rezolvarea acestor probleme?