Pregătim generații mai conștiente cu privire la mediu și sustenabilitate, oferim comunităților instrumentele potrivite pentru provocările schimbărilor climatice și susținem protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural al României.
Proiecte comunitare pentru un viitor sustenabil
Prin inițiative precum sprijinirea programului Recicleta, finanțarea proiectelor de reziliență climatică prin
Rețea eficientă energetic
Acoperirea și calitatea conectivității pe care o oferim clienților sunt esențiale pentru noi, la fel ca protejarea mediului în care trăim și ne desfășurăm activitatea.
Performanța infrastructurii pe care se bazează serviciile de telecomunicații este dependentă de resurse generate din natură, precum electricitate, petrol sau transferul de căldură între medii ambientale. Avem grijă ca impactul pe care îl avem asupra mediului să fie măsurat prin indicatori relevanți de mediu, pe care să îi urmărim și pentru care venim mereu cu soluții și proiecte de îmbunătățire.
Care sunt direcțiile noastre de intervenție pentru reducerea impactului de mediu al rețelei?
Îmbunătățim permanent eficiența energetică a infrastructurii prin investiții în inițiative noi și funcțiuni performante:
- ajustarea consumului echipamentelor în funcție de traficul de voce și de date din rețea. În acest mod, este folosită exact puterea de procesare necesară pentru a oferi o bună calitate a serviciilor, prin oprirea și pornirea echipamentelor în timp real, în funcție de cererea existentă. Această configurare permite o reducere cu 4% a consumului la nivelul întregii rețele.
- soluții de iluminat cu LED pentru centrele de date, mai eficiente energetic decât cele clasice și care ne permit să reducem cu 6% consumul;
- tehnologia Free cooling, care folosește aerul de afară pentru răcirea incintelor de telecomunicații, unde echipamentele generează de obicei o cantitate foarte mare de căldură. Aceasta reduce semnificativ, cu până la 24%, consumul instalațiilor de climatizare.
Prin intermediul acestor inițiative, până în 2019 inclusiv, la nivelul infrastructurii rețelei Orange am economisit 3,009 MWh din consumul de energie.
Investigăm noi surse de energie regenerabilă.
Folosim tot mai multă energie verde, pe care o producem cu ajutorul panourilor solare instalate în incintele unde avem antene și alte echipamente de rețea. De exemplu, la nivelul unei astfel de incinte echipate cu 12 panouri solare estimăm o economie a consumului de energie nesustenabilă de 8,5% pe an.
Aplicăm principiile economiei circulare în utilizarea echipamentelor din rețea.
În departamentul nostru tehnic se pune accent pe reciclarea și/sau revalorificarea acumulatorilor uzați și a echipamentelor de rețea scoase din uz. În 2019 am reciclat aproape 8500 de echipamente și acumulatori, adică aproape 450 de tone. De asemenea, gestionăm cu responsabilitate și în conformitate cu reglementările în vigoare toate categoriile de deșeuri generate prin derularea activităților noastre.