Integrăm sustenabilitatea în centrul acțiunilor noastre, pentru a ne reduce impactul asupra mediului. Decarbonizarea și utilizarea mai multor surse de energie regenerabilă și durabilă, alături de folosirea resurselor în mod eficient, prin reutilizare și reciclare, reprezintă prioritățile noastre.
Alege din grija pentru mediu
Ce este EcoRating?
Știm deja că tehnologia ne face viața mai ușoară. Ea ne ajută să rămânem conectați cu cei apropiați și cu ce se întâmplă în jurul nostru. La Orange, acționăm zi de zi în acord cu viziunea noastră - aceea de a construi un viitor mai bun pentru oameni, societate și planetă, oferind cele mai bune și mai eficiente soluții de conectivitate. Pentru mediu și #PentruMâine, introducem EcoRating, punctajul ce indică impactul telefoanelor mobile asupra planetei.
Conceptul a fost dezvoltat împreună cu cei mai importanți operatori de telecomunicații din Europa, pentru a ajuta clienții să aleagă responsabil telefoane mobile potrivite atât pentru nevoile lor, cât și pentru planetă.
EcoRating este un punctaj ce evaluează impactul asupra mediului pe întreaga durată de viață a telefoanelor mobile - din etapa de producție, transport, utilizare, până la momentul scoaterii din uz.
Beneficii
Pentru tine
- Afli informații legate de impactul telefoanelor mobile asupra mediului
- Ai un reper pentru a compara modele diferite de telefoane mobile, astfel încât să alegi și în funcție de impactul acestora asupra mediului
- Poți să identifici cele mai durabile telefoane mobile
- Ai o contribuție directă la reducerea impactului acțiunilor tale asupra climei și a amprentei de carbon
Pentru mediu
- Încurajează un comportament responsabil în momentul cumpărării unui nou telefon mobil
- Oferă o referință obiectivă/concretă referitoare la ceea ce înseamnă performanța de mediu în industria telefoanelor mobile
- Încurajează producătorii de telefoane mobile să ofere clienților produse sustenabile
- Crește transparența din sfera producției și comercializării telefoanelor mobile
Cum funcționează?
Punctajul EcoRating este un scor obținut de telefoanele mobile în urma unei analize bazate pe 13 indicatori ecologici, dispozitivele obținând astfel un scor general pe o scară de la 1 la 100 pentru 5 criterii de eficiență. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât performanța de mediu a telefonului este mai bună.
Criterii de eficiență
Durabilitate
Indicele măsoară rezistența telefonului, durata de viață a bateriei, perioada de garanție a dispozitivului și a componentelor.
Potențial de reciclare
Indică măsura în care pot fi recuperate și dezasamblate piesele telefonului, precum și potențialul de reciclare al acestora.
Potențial de reparare
Are în vedere acțiunile ce pot fi realizate pentru a crește durata de viață a telefonului, dar și cât de facilă este repararea acestuia.
Impact asupra climei
Măsoară emisiile de gaze cu efect de seră produse de telefon pe toată durata ciclului de viață.
Eficiență în folosirea resurselor
Este evaluat impactul cauzat de cantitatea de materii prime rare folosite pentru fabricarea telefonului, în raport cu disponibilitatea resurselor.
Cum se calculează?
EcoRating este un sistem care ne ajută să evaluăm performanța telefoanelor de-a lungul întregului ciclu de viață, punctajul reflectând impactul pe care dispozitivul îl are asupra mediului. La baza evaluării stau informații puse la dispoziție de către producătorii de telefoane mobile.
Prin etapele de viață ale telefonului înțelegem șirul complet de procese prin care trece orice dispozitiv – de la extragerea materiilor prime, fabricare, logistică, utilizare, până la sfârșitul vieții dispozitivului (momentul scoaterii din uz).
Metodologia a fost dezvoltată cu participarea furnizorilor de dispozitive și cu suport tehnic și supraveghere de la IHOBE (agenție publică specializată în Dezvoltare Economică, Sustenabilitate și Mediu). Totodată, în stabilirea acesteia s-au luat în considerare cele mai recente standarde și linii directoare din Uniunea Europeană, precum standardele UE, ITU-T, ETSI și ISO, cu noi parametri introduși acolo unde a fost cazul. Astfel, ea are la bază experiența acumulată până acum în industrie și cele mai bune practici reieșite din proiectele anterioare ce vizează sisteme de etichetare de mediu.
Află mai multe despre ciclul de viață al unui telefon mobil
Materiile prime
Viața unui telefon mobil începe în momentul extragerii materiilor prime necesare în procesul de producție. Câteva dintre cele mai des întâlnite sunt:
Aurul, necesar pentru conectori | Litiul, folosit pentru baterie | Minerale, necesare pentru carcasă | Siliciu, utilizat pentru circuitul integrat | Alte materiale rare, folosite pentru ecran.
Cu cât aceste materiale sunt înlocuite cu unele reciclate într-un procent mai mare, cu atât scorul EcoRating obținut de dispozitiv în această etapă este mai bun.
Procesul de fabricație
În acest stadiu sunt analizate procesele de producție și asamblare a componentelor telefonului mobil, dar și materialul ambalajului folosit (plastic), respectiv accesoriile adăugate (încărcător, cablu, căști). În toată această etapă, resursele sunt consumate pentru fabricarea plăcii electronice, a bateriei, displayului, ecranului tactil, antenei, camerelor și carcasei. Punctajul EcoRating analizează nivelul de emisii de dioxid de carbon și consumul de energie din timpul procesului de fabricație.
Transportul
Din momentul în care telefonul părăsește fabrica și până ajunge în magazin, sunt consumate resurse importante. În această etapă, așadar, sunt analizate distanța și metoda de transport (pe cale aeriană, navală sau alt tip de transport), precum și impactul asupra mediului (cum ar fi amprenta de carbon).
Utilizarea și piesele de schimb
Odată cumpărat, telefonul va fi folosit pentru o perioadă lungă de timp, poate chiar ani. Tocmai de aceea, analiza din această etapă vizează durabilitatea, disponibilitatea pieselor de schimb, posibilitatea de a fi reparat, precum și consumul de energie în momentul încărcării.
Scoaterea din uz
Această ultimă etapă din ciclul de viață al telefonului analizează impactul asupra mediului în momentul scoaterii lui din uz, evaluând inclusiv măsura în care acesta poate fi recondiționat, sau dacă metalele și materialele plastice ale acestuia pot fi ușor reciclate.
Întrebări frecvente
Cum a apărut sistemul EcoRating?
EcoRating a luat naștere la inițiativa a cinci dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă din Europa. Producătorii de telefonie mobilă joacă și ei un rol important, fiind cei care pun la dispoziția terților datele necesare stabilirii punctajului fiecărui produs. Până acum, 16 dintre principalii producători de telefoane au răspuns inițiativei EcoRating.
Ne dorim ca ca numărul producătorilor de telefoane mobile participanți să crească în viitor, astfel încât să putem oferi clienților o analiză cât mai cuprinzătoare a impactului pe care modelele de telefoane disponibile pentru cumpărare îl au asupra mediului.
Care este scopul punctajului EcoRating?
Inițiativa EcoRating are trei obiective principale:
- Să pună la dispoziția clienților cât mai multe informații despre impactul telefoanelor mobile asupra mediului, pentru a putea lua o decizie de cumpărare informată.
- Să crească gradul de conștientizare și transparență, prin crearea unei modalități clare prin care consumatorii să compare și să identifice acele produse care le răspund nevoilor, dar sunt și prietenoase cu mediul.
- Să încurajeze producătorii de telefoane mobile să reducă impactul asupra mediului în toate ciclurile de viață ale dispozitivelor produse.
De ce nu fac parte din această inițiativă toți operatorii de telecomunicații și toți producătorii de telefoane mobile?
Evaluarea unui telefon pentru a-i stabili punctajul EcoRating are scop pur informativ și nu reprezintă o măsură obligatorie pentru producători sau operatori. Consorțiul anticipează că, în cele din urmă, toate telefoanele mobile vor fi evaluate și vor obține un punctaj EcoRating.
Încurajăm toți operatorii de telefonie mobilă să se alăture inițiativei EcoRating. În acest sens, suntem deschiși să punem la dispoziția acestora metodologia EcoRating, astfel încât să oferim clienților de pretutindeni informații cât mai clare și concrete despre impactul telefoanelor mobile asupra planetei.
Ce modele de telefoane mobile au fost evaluate până acum?
Aproximativ 80 de modele au obținut un punctaj EcoRating până acum, însă numărul crește lunar.
Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește inițiativa EcoRating?
Ne propunem să creștem numărul de telefoane evaluate și să sporim vizibilitatea EcoRating în punctele de vânzare, astfel încât clienții să poată alege un dispozitiv prietenos cu planeta. În plus, planurile pe care ne propunem să le implementăm pe viitor sunt :
- Să încurajăm un număr cât mai mare de producători de telefoane mobile să adopte practici sustenabile de producție a dispozitivelor.
- Să adaptăm metodologia în raport cu orice reglementări și/sau standarde europene și internaționale, precum și cu tendințele pieței.
- Să analizăm impactul EcoRating în decizia de cumpărare a consumatorilor, astfel încât să creștem interesul producătorilor de telefoane mobile de a produce telefoane cât mai sustenabile.
- Să atragem cât mai mulți operatori de telefonie mobilă să se alăture inițiativei EcoRating, punându-le la dispoziție metodologia dezvoltată și oferindu-le posibilitatea de a include punctajul EcoRating pe ambalajul produselor.
Cum interpretez punctajul unui dispozitiv?
Fiecărui dispozitiv i se acordă un punctaj EcoRating pe o scară de la 1 la 100 ce indică performanța de mediu a telefonului de-a lungul întregului ciclu de viață. Cu cât punctajul obținut este mai mare, cu atât telefonul este mai prietenos cu mediul.
Ce înseamnă un punctaj bun? Un telefon chiar poate obține punctajul de 100?
Metodologia a fost stabilită astfel încât cel mai mare punctaj posibil, 100 din 100, să poată fi obținut doar de către acele dispozitive care sunt în totalitate ecologice, ceea ce face ca acest punctaj să nu poată fi obținut cu ușurință. Prin aplicarea consecventă a metodologiei EcoRating și prin introducerea acesteia pe piață, consumatorii vor putea să identifice și să folosească acele telefoane mobile prietenoase cu mediul, iar producătorii vor fi încurajați să reducă impactul pe care dispozitivele lor le au asupra planetei.
Cât de relevantă este metodologia EcoRating?
Punctajul EcoRating a fost dezvoltat în conformitate cu standardele internaționale. Înainte de lansarea oficială, consorțiul format din cinci dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă din Europa a efectuat o analiză detaliată a dispozitivelor disponibile pe piață fabricate de peste 12 producători de telefoane mobile. Toți aceștia au avut posibilitatea de a revizui procesul de evaluare al telefoanelor și să trimită feedback.
Cum pot compara un telefon care a obținut punctajul EcoRating cu unul care nu a fost evaluat?
Consorțiul își propune să evalueze cât mai multe modele de telefoane mobile. În cazul în care un anumit model de care ești interesat nu a obținut încă un punctaj EcoRating, te poți folosi de informațiile puse la dispoziție de către producător pentru a identifica impactul produsului asupra mediului înconjurător.
Cum pot optimiza performanța ecologică a telefonului meu?
- Aproximativ 80% din emisiile de gaze cu efect de seră generate de un telefon pe toată durata de viață a acestuia apar în timpul etapei de producție. Astfel, pentru a reduce emisiile de carbon asociate cu un telefon mobil, amână pe cât posibil momentul înlocuirii acestuia.
- Bateria telefonului reprezintă o componentă sensibilă, iar ea se află adesea la baza deciziei de a înlocui dispozitivul cu unul nou. Încărcarea rapidă, încărcarea continuă și expunerea la temperaturi excesive, fie ele reci sau calde, vor reduce durata de viață a bateriei.
- Nu ține telefonul în medii prea calde sau prea umede. Acest lucru poate duce la coroziunea componentelor, inclusiv a bateriei.
- Asigură-te că ești la zi cu cele mai recente actualizări de software disponibile. În cazul în care omiți să actualizezi telefonul, poți avea impresia că nu mai funcționează la performanța maximă, ceea ce te poate determina să alegi înlocuirea lui.
- Verifică dacă producătorul de telefoane mobile sau operatorul de telefonie mobilă derulează programe de Buy-Back – astfel, poți da șansa vechiului tău telefon să fie recondiționat și revândut.
Ce înseamnă durabilitatea telefonului mobil și în ce mod influențează performanța ecologică sau sustenabilă a dispozitivului?
Principalele motive ce determină clienții să își înlocuiască telefoanele mobile sunt defectele sau uzura, care scurtează prematur durata de viață viabilă a dispozitivelor. Cu cât dispozitivul este mai durabil, cu atât este mai puțin probabil ca un client să decidă să îl înlocuiască cu unul nou. Prin producția unor telefoane cu grad ridicat de durabilitate se reduc efectele de seră asociate cu fabricarea unui nou dispozitiv, scăzând totodată și numărul deșeurilor electronice.
Punctajul obținut de un telefon în legătură cu potențialul de reparare reflectă costul asociat reparării telefonului în cazul defectării acestuia?
În momentul în care un telefon este dus la reparat, tehnicianul este nevoit să demonteze dispozitivul, să înlocuiască piesa defectă și apoi să îl remonteze. Prin urmare, costul forței de muncă este o parte substanțială din costul total asociat reparației unui telefon mobil. Cu cât designul unui telefon mobil face ca demontarea și reasamblarea să se realizeze mai ușor și rapid, cu atât mai mic va fi costul de reparație.
Ce reprezintă potențialul de reciclare al unui telefon? Nu există deja reglementări prin care producătorii sunt obligați să se asigure că dispozitivele pot fi reciclate?
Potențialul de reciclare indică procentul din materialul folosit pentru fabricarea telefonului ce poate fi recuperat și procesat pentru alte utilizări la sfârșitul duratei de viață a dispozitivului. Varianta ideală este să alegi un telefon care conține cât mai multe piese care pot fi reutilizate. Prin legea WEE 2012/19/EU sunt impuse doar standarde minime în ceea ce privește reciclarea. În momentul evaluării telefoanelor mobile din perspectiva potențialului de reciclare în vederea obținerii punctajului EcoRating, analiza merge chiar mai departe de standardele legale în vigoare.
Este influențat scorul general obținut de un telefon de cele 5 criterii – durabilitate, potențial de reciclare, potențial de reparare, impactul asupra climei și eficiența în folosirea resurselor?
Punctajul general EcoRating (de la 1 la 100) este calculat în funcție de impactul dispozitivului analizat asupra mediului, pe întreaga durată de viață și pe scorurile obținute de acesta în ceea ce privește eficiența materialelor folosite pentru producție. În plus, clienții pot consulta și câteva sub-scoruri suplimentare, ce oferă informații detaliate cu privire la performanța de mediu a anumitor aspecte importante ce țin de funcționarea acestuia.
Pentru obținerea punctajului EcoRating, dispozitivele sunt analizate complet și obiectiv din perspectiva celor 13 indicatori ce vizează impactul asupra mediului și a 6 criterii de economie circulară.
Dispozitivele care obțin sub-scoruri mai mari vor obține, de regulă, un punctaj EcoRating global mai mare, dar punctajul general nu depinde direct de sub-scoruri și nu este calculat ca o medie a acestora.
Care este ponderea diferitelor aspecte ale ciclului de viață a telefonului pentru a fi obținut punctajul general?
Pentru a obține punctajul general EcoRating este analizat impactul asupra unor aspecte precum: schimbările climatice, utilizarea resurselor, utilizarea terenurilor, deficitul de apă, formarea fotochimică de ozon, eutrofizarea, acidificarea și epuizarea stratului de ozon. Rezultatul obținut pentru fiecare dintre acești 13 indicatori este, ulterior, transformat în procente, astfel încât să se poată obține un scor unic ce reflectă performanța de mediu a dispozitivului.
Pentru realizarea acestei analize ținem cont de factori recomandați de Comisia Europeană prin intermediul Metodei pentru amprenta ecologică (Environmental Footprint Method) disponibilă publicului și pusă în aplicare prin Inițiativa pentru amprenta ecologică a produselor (Product Environment Footprint Initiative).
Metodologia și punctajul EcoRating pot fi utilizate pentru a evalua toate tipurile de dispozitive mobile?
Metodologia și punctajul EcoRating sunt dezvoltate exclusiv pentru telefoanele mobile. Acestea nu se aplică pentru alte tipuri de dispozitive, precum tablete, ceasuri inteligente, routere sau laptopuri.
Concret, care este beneficiul real pentru mediu în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon dacă un dispozitiv obține un punctaj cu 10 puncte mai mare decât altul?
Nu putem corela în mod direct beneficiul real pentru planetă adus de un telefon care a obținut cu 10 puncte mai mult decât altul, pentru că în calculul punctajului final nu se ia în considerare doar impactul carbonului, ci se ține cont de o serie largă de factori de mediu. Întrucât impactul asupra climei este un aspect important, în calculul punctajului EcoRating există subcategoria „Eficiență climatică”.
Însă, pentru a vă face o idee – un dispozitiv care a obținut cu 10 puncte mai mult decât altul pentru eficiența climatică economisește echivalentul a 10kg de CO2. Totuși, nu putem avem o imagine de ansamblu, pentru că această estimare include și emisiile de CO2 generate în timpul producției (în principal determinate de circuite integrate și placă de circuite imprimate), transport (de exemplu, din Asia sau SUA în Europa) și energia electrică consumată prin încărcarea regulată a bateriei echivalentă unei perioade de 4 ani.