Conectați la un viitor mai verde. În noul Orange Shop Europe House
Piața Victoriei, Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 47 - 53, București
Supereroii digitali: cum pot copiii să folosească tehnologia în mod responsabil?
Noile generații s-au născut cu acces instant la gadgeturi, iar asta i-a făcut să se simtă în largul lor când vine vorba de utilizarea tehnologiei. Nu numai că știu cum să o folosească, dar sunt fascinate de ceea ce oferă: informație la un click distanță, universuri digitale și conexiune instant cu oameni și evenimente de pe tot globul.
Ceea ce ar trebui să știe cei mici este că spațiul online în care petrec timp funcționează după reguli similare spațiului offline și cu impact asemănător asupra planetei. Cum le poți explica acest lucru? Le poți spune că au Super Responsabilitatea să se gândească la binele planetei indiferent dacă petrec timpul în spațiul offline sau sunt conectați la spațiul virtual. Cea mai interesantă parte? Super Responsabilitatea Digitală vine și cu Super Puteri Digitale, care pot fi activate în doi pași simpli:
1. Scade amprenta de carbon
Pentru cei mici: amprenta de carbon este amprenta noastră de pământean.
Copiii știu că nu trebuie lăsat robinetul deschis foarte mult pentru că apa este o resursă importantă pentru planetă. Același lucru ar trebui să îl înțeleagă și legat de curentul și internetul consumate de gadgeturi. Mai mult timp petrecut pe gadgeturi = mai multe resurse consumate = mai mult dioxid de carbon eliberat în atmosferă.
Cu alte cuvinte, fiecare activitate pe care o face poate să crească sau să scadă amprenta lor de carbon. În spațiul online, fiecare click, fiecare pagină deschisă, fiecare mesaj trimis pe chat pune în mișcare mecanisme întregi, care la rândul lor consumă energie și fac planeta să respire din ce în ce mai greu.
Copiii înțeleg mai bine dacă văd exemple concrete și, pentru ca lucrurile să fie mai mult pe înțelesul lor, îi poți învâța să folosească diverse aplicații ingenioase care măsoară amprenta de carbon și îi ajută să o și reducă. Acestea le permit să introducă activitățile pe care le fac zilnic, iar la final vor vedea care e impactul lor. Și, dacă vrei să le transformi această datorie într-un joc amuzant, aplicații precum My Planet sunt un instrument sigur care le oferă propriul colț de lume pe care trebuie să îl mențină cât de verde se poate, prin activitățile pe care le fac în lumea reală.
2. Crește grija față de device-uri
Pentru cei mici: cu cât schimbăm mai rar gadget-urile, cu atât ajutăm mai mult planeta. Cum peste 5 miliarde de oameni din întreaga lume dețin un smartphone, există o șansă mare ca și copiii noștri să își ocupe majoritatea timpului butonând unul. De când dormitorul sau sufrageria au devenit și sală de clasă, laptopurile sau tabletele au devenit esențiale.
Și pentru că acestea sunt foarte greu de reciclat în totalitate când nu mai avem nevoie de ele, trebuie să îi învățăm pe cei mici câteva gesturi simple, care pot prelungi durata de viață a acestor obiecte:
- Să le păstreze mereu în husă și cu folie de protecție
- Să aibă grijă de baterie – fiecare gadget vine cu un set de instrucțiuni care îi învață cum să prelungească durata de viață a bateriei. De exemplu, o recomandare ar fi să nu folosească dispozitivul atunci când este la încărcat. În plus, încărcătorul trebuie scos din priză după utilizare.
- Să nu le expună la soare puternic, ploaie, vânt, ger. Temperaturile extreme pot dăuna dispozitivelor electronice.
Știm și noi, copiii se plictisesc repede de gadgeturi, mai ales când tot mai des apar modele din ce în ce mai performante. Așa că sfatul nostru este să îi înveți pe copii despre valoarea dispozitivelor, să le oferi motive să le păstreze mai mult timp, iar atunci când decideți să îi cumpărați altul, reutilizați-l sau reciclați-l pe cel vechi.
Odată parcurși cei doi pași, Superi Puterile Digitale ale copilului tău vor fi activate. În plus, îi poți încuraja să afle mai multe despre cum pasiunea pentru mediul online și grija față de planetă pot să se unească și să creeze joburi fascinante ale viitorului. Atlasul meseriilor viitorului oferă câteva exemple în această direcție, care pot să îl facă să își imagineze impactul pe termen lung. Iată câteva exemple:
* Smart environment cyber technician
* Energy storage device designer
* Aircraft recycling technologist