Work-life balance
Stil de lucru pentru mâine
„E luni și, ca în fiecare dimineață cu soare, îmi amintesc ce norocoasă sunt că am ales o meserie care să nu presupună un program fix. Desigur, să fii jurnalist înseamnă să te organizezi și să faci eforturi atunci când nu ești în cea mai bună dispoziție, dar faptul că azi îmi pot începe ziua de lucru într-o cafenea e o bucurie de care nu m-aș putea lipsi.
Totuși, dacă e să fac un exercițiu de imaginație și să-mi imaginez viața mea într-o multinațională, cred că mi-ar plăcea la Orange România. Am aflat de curând despre programele pentru angajați ale companiei – care, de fapt, se derulează încă din 2012, dar iată că eu abia acum le-am descoperit.
Aceste programe s-ar potrivi foarte bine cu stilul meu de lucru și de viață. Pentru că da, sunt gândite cu mare atenție față de nevoile fiecăruia, nu doar ale companiei. Cel mai mult îmi place faptul că angajații își pot alege diverse feluri de a-și programa activitatea, inclusiv timpul liber și învățarea. Și, apropo de învățare, au la dispoziție nu doar cursuri, ci și consiliere – în carieră sau în viața personală. Deci, dacă mă gândesc bine, aș putea lucra într-o astfel de companie.”
un jurnalist care ține la echilibru
Angajații Orange își pot face programul în așa fel încât să se bucure din plin de timpul lor și pot alege variante care se potrivesc ritmului lor de productivitate, fie ea dintr-o zi sau din an:
- program de lucru flexibil
- concediu sabatic
- lucru remote
- remote learning
La Orange există chiar si o „zi altfel” în fiecare lună, în care nu se oganizează ședințe și se urmărește ieșirea din rutină și reluarea activităților plăcute, care pot fi lăsate în urmă în fața urgențelor.
Considerăm că ordinea corectă nu este „dacă am succes, voi fi fericit” ci „dacă știu să fiu fericit, voi avea succes”. Vrem să ajutăm angajații să devină experți în starea lor de bine, ca să folosească la maximum atât abilitățile pe care le au, cât și instrumentele de care au nevoie. Noi le punem la dispoziție în fiecare lună încă din 2012, ei trebuie doar să fie atenți și să aleagă ce au nevoie: de la cursuri de dezvoltare personală, managementul stresului și mindfulness, hobby-uri, sănătate, parenting, nutriție sau masaj, până la sesiuni individuale și confidențiale de consiliere, cum ar fi cele din „Employee Assistance Program” - programul de consiliere psihologică pentru prevenția și tratarea stresului, sindromului de burnout sau dificultăților emoționale de orice natură asociate cu momente dificile din viață.