Cine ne protejează de atacurile cibernetice?
Creștere de 18% a numărului atacurilor cibernetice asupra companiilor și administrațiilor publice din mai multe industrii din România, peste 75.000.000 de evenimente de securitate cibernetică la nivel național și un deficit de peste 347.000 de specialiști în Europa sunt cifre pentru
Salvați Copiii
900 beneficiari
O extensie cât o soluție pentru mâine
„Și eu am fost copil, iar problema mea a fost bullyingul. Acum, există internet, deci există cyberbullying. Și doar pentru că e virtual, nu înseamnă că rănește mai puțin. Copiii trebuie să audă că sunt frumosi și buni, nu că sunt o glumă pentru alții. De-asta m-am înscris voluntar la Salvați Copiii, pentru asta vreau să ajut.”
Daniel este programator și unul dintre voluntarii care lucrează la campania Salvați Copiii care își propune să educe copiii și părinții acestora despre cyberbullying și să-i ajute cu informație digitală pe această temă.
Este un subiect serios în România, dacă ne gândim că, potrivit unui studiu despre cyberbullying, lansat în 2016 de către Organizația Salvați Copiii, 69% dintre copiii români au fost martori ai hărțuirii în mediul online.
un reporter care vrea să scape lumea de cyberbullying
Ca să sprijini campaniile Organizației Salvați copiii donează sau înscrie-te ca voluntar în proiect!
FărăUrăPeNet
Ora de net este un program european unic în România care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur.
Ca parte a campaniei de prevenire şi reducere a cyberbullyingului, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat aplicația #FărăUrăPeNet. Aceasta este o extensie Chrome ce poate fi găsită pe pagina web dedicată, care poate fi instalată în browserul utilizat pentru navigarea pe Internet de pe orice computer.
Odată descărcată, extensia se instalează cu uşurinţă, aceasta având rolul de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate reţelelor sociale, şi de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect şi toleranţă.
O caracteristică importantă a extensiei #FărăUrăPeNet este aceea că în momentul în care copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, ei vor fi redirecționaţi către website-ul oradenet.ro unde, într-o pagină dedicată combaterii cyberbullyingului, vor afla informații importante despre cum pot reacţiona şi combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără: precauţia cu privire la oferirea de poze şi date personale; evitarea răspunurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul; anunţarea părinţilor sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în şcoală.
Atelierele Un internet mai bun pentru copii din cadrul programului Școala Altfel
840 de elevi au învățat despre un internet sigur și util în cadrul programului Școala Altfel.
În săptămâna 18-22 aprilie, în cadrul programului național “Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, Organizația Salvați Copiii a organizat în București, Iași și Cluj-Napoca, 45 de ateliere digitale pentru copiii cu vârste între 10 și 13 ani pe tema „Un internet mai bun”.
840 de elevi au învățat, prin intermediul unor metode de lucru non-formale precum facilitare grafică sau scenete, cum să folosească în siguranță internetul. Proiectul din acest an a înregistrat o creștere a numărului de participanți cu peste 50% față de ediția din 2015, acest rezultat fiind datorat și extinderii programului în Iași și Cluj-Napoca.
Workshop-urile au încurajat interacțiunea și lucrul în echipă, fiind susținute de traineri specializați de la Salvați Copiii.
Atelierele au fost organizate în parteneriat cu Orange România, membru în Consiliului Consultativ al proiectului Safer Internet.
Copiii hipoacuzici și hărțuirea
Aproape jumătate din copiii cu deficienţe de auz din România au fost jigniţi prin intermediul internetului şi, mai mult de atât, 51% dintre aceştia nu au transmis nici autorităţilor, nici persoanelor apropiate ceea ce li s-a întâmplat.
Acestea sunt principalele concluzii ale Studiului Naţional privind Utilizarea Internetului în rândul Elevilor cu Deficienţe de Auz, iniţiat în octombrie 2012 de către Organizatia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Fundaţia Orange.
Astfel, pe parcursul anului şcolar 2012/2013, voluntarii Salvaţi Copiii, cu sprijinul Fundaţiei Orange Grup şi al Fundaţiei Orange România, s-au asigurat că 1500 de elevi cu deficienţe de auz beneficiază de o serie de sesiuni informative directe privind siguranţa online, care le-au dezvoltat cunoştinţele şi aptitudinile necesare de utilizare a internetului într-un mod responsabil. Activităţile au fost susţinute în Bucureşti, Galaţi, Cluj-Napoca, Satu Mare, Suceava, Iaşi, Vaslui, Craiova, Timişoara, Sibiu, Focşani şi Buzău.