×

#SafetyFirst

Siguranță pentru mâine

„De când o am pe Dănuța, nu mai pun mâna pe telefon atunci când sunt în mașină. Faptul că sunt mamă mă face să fiu mult mai atentă și conștientă – mă întreb: poate aștepta mesajul pe care vreau să îl trimit? Se întâmplă ceva dacă nu raspund în următoarele 30 de minute? Din păcate, înainte de Dănuța nu eram atât de responsabilă. Și, din fericire, nu s-a întâmplat nimic rău din cauza mea, dar... îmi dau seama că riscul a existat. Acum, aș vrea ca toată lumea să fie mai responsabilă, mai atentă. Pentru că siguranța mea și a copilului meu depinde de toți cei cu care împărțim drumul.”

Ceea ce își dorește mama Dănuței ne dorim cu toții, pentru noi, nu-i așa? Dar uneori uităm acest lucru atunci când suntem la volan. Tehnologia ne oferă atâtea posibilități, dar și câteva riscuri, dacă nu suntem conștienți. Cât de mult îți încetinești viteza de reacție la volan dacă scrii un SMS?

Mai important decât orice, însă, e să fii conștient și resposabil și să tratezi existența celor din jur așa cum ai vrea să fii tratat tu însuți: cu respect și, mai ales, fără a le pune viața în pericol. Pentru că tehnologia nu trebuie să ne despartă, ci să ne aducă împreună pentru lumea de mâine.

un jurnalist care dorește siguranță pentru toți

Într-o lume tot mai conectată, știm că ai nevoie să trimiţi mesaje, fotografii sau să împărtăşeşti cu cei dragi momente importante, oricând și de oriunde ai fi. De aceea, suntem alături de tine și te susținem în folosirea telefonului mobil în mod responsabil.

Din maşină, de pe două roţi sau ca pieton, telefonul îţi poate distrage atenţia sau reduce câmpul vizual. Și pentru că vrem să fii mereu în siguranță, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru când ești pe drum.

Recomandări

Activează mesageria vocală

Înainte de a activa mesageria vocală, setează telefonul pe modul silențios și folosește mesageria pentru a semnala faptul că ești la volan.

Alternativă: oferă telefonul unuia dintre pasageri, pentru a răspunde în locul tău

Oprește vehiculul atunci când vrei să trimiți un SMS sau un e-mail

Pentru a verifica apelurile, a apela pe cineva sau a trimite SMS-uri sau e-mailuri, oprește-te într-un loc potrivit: o parcare, un loc de staționare, o zonă de odihnă etc.

Fii atent la drum chiar dacă ești pieton

Ca pieton, nu trebuie să fii mai puțin atent în jur. Astfel, îți recomandăm să eviți utilizarea telefonului chiar și atunci când mergi pe jos.

Când ești pe două roți, pune telefonul deoparte

Dacă circuli pe bicicletă, motocicletă sau pe orice alt vehicul pe două roți, activează mesageria și pune telefonul într-un loc sigur. Iar când vrei să comunici cu cei dragi, oprește-te într-un loc potrivit și ia o pauză de la drum.

Folosirea telefonului la volan

Reduce atenția la mediul exterior:

Reduce câmpul vizual cu 50%:

Triplează riscul de accidente:

Îți distrage atenția de la pericole:

Un SMS la volan înseamnă 5 secunde fără atenție la drum: