SuperCoders

super-coder-hero

Ce este acest #SuperCoders?

Un program de educație digitală organizat de Orange România cu sprijinul Simplon România. Participarea în program este gratuită și se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara.


Cum adică „educație digitală”? Ce învățăm?

La #SuperCoders înveți coding, adică programare, într-un mod simplu, logic și distractiv: prin limbajul de programare SCRATCH descoperi cum poți să faci animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag&drop. Pe lângă toate astea, o să descoperi și că ai gândire logică ori că lucrul împreună cu alți copii e mai fun.


Unde au loc aceste ateliere?

SuperCoders se desfășoară pe mai multe planuri, iar tu poți să alegi:

  • Caravana SuperCoders – e pentru copiii care încă nu au cunoștințe de coding și vor să afle ce presupune domeniul programării, funcțiile de bază din programare și dacă acest subiect îi interesează sau nu. La ediția de anul acesta, Caravana atelierelor SuperCoders oprește în 20 de școli din zone rurale și urbane ale țării.

  • Concursul național SuperCoders – competiție deschisă tuturor copiilor care au cunoștințe minime de programare prin joc și care vor să își exerseze abilitățile pentru a obține premii distractive sau pentru a trece la nivelul următor. La ediția din 2018 s-au înscris 250 de copii, iar misiunea lor a fost să creeze o poveste digitală despre lupta dintre un erou-programator pe nume Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, și anakini - o specie invazivă care se hrănea cu ținuturile verzi ale Pământului și polua apele.

  • Academia online SuperCoders – este un program de 10 săptămâni, cu lecții și provocări online, în care sunt selectați creatorii celor mai bune 50 de povești înscrise în Concursul național SuperCoders. E pentru cei care stiu programare prin joc și își doresc să parcurga un modul avansat pentru a învăța să scrie ei înșiși cod.


Cât de departe mă poate duce programarea?

La 11 ani obținea primul său job: o companie americană producătoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Îi făcuse o ofertă pe Twitter şi câştigase. La 16 ani, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Îl chemaseră în America doar aşa, ca să-i strângă mâna şi să-l încurajeze. La 17 ani, înfiinţa primul său start-up: Storyheap, o companie care vinde soluţii de statistică pentru conturile de Instagram şi Snapchat ale clienţilor. Printre cei care au cumpărat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled şi Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vânzări de peste un milion de dolari!

Află povestea lui Sebastian Dobrincu.

Urmărește seria de articole #SuperCoders de pe Recorder.ro să vezi câteva exemple de unde te poate duce programarea.

1.626 de copii SuperCoderi, după șase ediții ale programului

Programul SuperCoders, organizat anual din 2014, este o inițiativă #PentruMâine prin care contribuim la educația digitală și la viitorul tinerei generații.

Dezvoltat împreună cu Simplon România, programul SuperCoders se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani și are trei etape:

  • Caravana SuperCoders - ateliere de programare organizate în școli din țară;
  • Concursul național SuperCoders - competiția de animații create de copiii cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara;
  • Academia online SuperCoders - modul online avansat de programare, adresat primilor 50 de câștigători ai Concursul național

Concursul național SuperCoders, ediția 2019

Lansăm o nouă ediție a Concursului național SuperCoders, parte din programul anual dedicat dezvoltării cunoștințelor de coding ale noii generații.
Invităm copiii cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara să participe în concurs cu aplicația construită de ei pe platforma Scratch și să continue povestea de mai jos.

#Poveste

Continuă povestea de mai jos printr-o animație creată în Scratch și participă la concurs:

După multe călătorii intergalactice în care a salvat numeroase planete și civilizații extraterestre, Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, hotărăște să își ia un concediu pământean. Așa că îi comunică lui Futura, robotul navei sale spațiale:

Futura, să pornim spre Galaxia mea preferată!

Coder, te referi la Galaxia Calea Lactee, galaxie spiralată formată dintr-un nor protogalatic, cu diametru de 30 kiloparseci, ce conține aproximativ 3*10¹¹ stele?

Da, Futura, spre Calea Lactee!

Ajuns pe Pământ, Coder era mai mult decât bucuros să revadă ținuturile pe care le salvase în trecut de anakini. Dar Pământul nu mai era la fel, căci oamenii au consumat aproape toate resursele lui, fără să se gândească ce vor face generațiile viitoare. Coder era hotărât să îi salveze și de această dată pe oameni. Cu ajutorul tehnologiei, îi va ajuta să găsească soluții pentru ca aceștia să folosească mai responsabil resursele care au mai rămas. Așa că…

Completează formularul pentru a intra în concurs și nu uita să adaugi URL-ul animației create.

După încheierea înscrierilor, un juriu de specialitate îi selectează pe cei șase premianți și pe cei 50 de câștigători care vor avea posibilitatea de a participa la următorul modul de învățare: Academia online SuperCoders.

Citește regulamentul concursului național SuperCoders, ediția 2019

Nu uita că:

  • Pentru a fi eligibile, înscrierile în concurs trebuie să conțină un link valid către animația realizată în Scratch pe https://scratch.mit.edu/
  • Jocul creat pe platforma Scratch trebuie să fie făcut public înainte de a adăuga link-ul în formularul de înscriere;
  • Înscrierile sunt individuale;
  • Concursul se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din România.

Înscrie-te în concurs


Premiile concursului

samsung_samsung_galaxy_tab_a_10.1_2019___t515_black_l47959_14

1 X Locul întâi
Tabletă Samsung Galaxy Tab A 10.1
2019 - T515 Black

fitbit_fitbit_charge_3_se_graphite___white_silicone_l44011_3

2 X Locul doi
Brățară Fitbit Charge 3 SE
Graphite White Silicone FB410GMWT-EU

ultimate_ears_ultimate_ears_boom_3_night_black_l44460_2

3 X Locul trei
Boxă Ultimate Ears BOOM 3
Night Black


Programul concursului

28 Octombrie
Lansarea înscrierilor

25 Noiembrie, ora 00 00
Termen limită pentru înscrieri în concurs

26 Noiembrie – 4 Decembrie
Evaluare înscrierilor de către Juriu

5 Decembrie
Anunțul câștigătorilor

20 Ianuarie
Începe Academia online SuperCoders

Înscrie-te în concurs


Academia online SuperCoders, 2019 – 2020 (10 săptămâni)

În cadrul Academiei online SuperCoders, cei 50 de câștigători vor învăța cum să dezvolte pagini web cu ajutorul HTML și CSS. Vom începe cu crearea primei pagini web, apoi copiii vor învăța mai multe despre paragrafe, liste, tabele, inserarea de imagini, inserarea de fișiere audio și video, hyperlinkuri, în timp ce lucrează la mai multe proiecte personale, provocări legate de programare și quizz-uri interactive, care le vor testa cunoștințele. La final, micii programatori vor crea propria versiune a unei rețele de socializare, pentru a pune în practică toate cele învățate pe parcursul celor 10 săptămâni de curs.


Vezi cum a fost ediția din 2018 a programului SuperCoders