SuperCoders

super-coder-hero

3.370 de SuperCoderi, după șapte ediții ale programului

Ce este acest #SuperCoders?

Un program de educație digitală organizat de Orange România cu sprijinul Simplon România. Participarea în program este gratuită și se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara.


În primăvara anului 2020, în contextul pandemiei și al suspendării cursurilor la clasă, am organizat o ediție specială a programului sub forma unei serii de webinare.

Ediția 2019 a SuperCoders a însemnat peste 1500 de copii din toată țara care au participat la una dintre etapele programului (Caravana, Concurs național sau Academie online).


Vezi cum a fost și la ediția din 2018


Cum adică „educație digitală”? Ce învățăm?

La SuperCoders înveți coding, adică programare, într-un mod simplu, logic și distractiv: prin limbajul de programare Scratch descoperi cum poți să construiești animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag&drop. Pe lângă toate astea, o să descoperi și că ai gândire logică ori că lucrul împreună cu alți copii e mai distractiv.

Când, cum și unde are loc programul?

O nouă ediție începe în toamna fiecărui an și se încheie în primăvara anului următor.

SuperCoders se desfășoară în mai multe etape:

  • Caravana SuperCoders – adresată copiilor care încă nu au cunoștințe de coding și vor să afle ce presupun funcțiile de bază din programare și dacă acest subiect îi interesează sau nu. La ediția din 2019, Caravana atelierelor SuperCoders a oprit în 20 de școli din zone rurale și urbane ale țării și peste 1000 de copii au participat la acestea.

  • Concursul național SuperCoders – competiție deschisă tuturor copiilor care au cunoștințe de programare prin joc și care vor să își exerseze abilitățile pentru a obține premii distractive sau pentru a trece la nivelul următor. La ediția din 2019 s-au înscris 466 de copii, iar misiunea lor a fost să continue în limbaj Scratch povestea despre eroul pe nume Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, care salvează natura cu ajutorul tehnologiei.

  • Academia online SuperCoders – este un program de 10 săptămâni, cu lecții și provocări online, în care sunt selectați creatorii celor mai bune 50 de animații care câștigă Concursul național SuperCoders. Se adresează copiilor care știu programare prin joc și își doresc să parcurga un modul avansat pentru a învăța să scrie ei înșiși cod.


Cât de departe mă poate duce programarea?

La 11 ani obținea primul său job: o companie americană producătoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Îi făcuse o ofertă pe Twitter şi câştigase. La 16 ani, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Îl chemaseră în America doar aşa, ca să-i strângă mâna şi să-l încurajeze. La 17 ani, înfiinţa primul său start-up: Storyheap, o companie care vinde soluţii de statistică pentru conturile de Instagram şi Snapchat ale clienţilor. Printre cei care au cumpărat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled şi Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vânzări de peste un milion de dolari!

Află povestea lui Sebastian Dobrincu.

Urmărește seria de articole #SuperCoders de pe Recorder.ro să vezi câteva exemple de unde te poate duce programarea.

Prin programare poți să construiești lumi noi, să dai frâu liber imaginației și să descoperi oportunitățile nemărginite de învățare pe care ți le oferă tehnologia.

De la lansarea din 2014, SuperCoders s-a transformat într-unul dintre programele de referință pentru direcția educației digitale, pe care noi, la Orange, o sprijinim și prin care contribuim la viitorul tinerei generații.

Programul, ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție, este adresat copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, care au crescut cu acces zi de zi la tehnologie și au învățat intuitiv cum să o folosească.

Mai mult decât simplii consumatori, prin învățarea limbajelor mai simple de programare, aceștia se pot transforma în creatori de noi universuri, în lideri care au viziunea proiectului pe care și-l doresc. Aceasta este puterea SuperCoders.


intro-supercoders2020

Ateliere online cu mentori din gaming, vlogging și design

Influencerii cool pe care îi urmărești în online și pe care îi îndrăgești au venit la SuperCoders și au transmis live pe canalul de YouTube al Orange România. Urmărește înregistrările live-urilor și află tips & tricks care să te ajute să fii printre câștigătorii Concursului național.

CreativeMonkeyz

Nume de scenă: Creative Monkeyz.
Ramona Pop Cordoș și Codin Sebastian Pop (fondatorii proiectului Creative Monkeyz);
La ce se pricep: Creatori de conținut și animații, Gaming, Live streaming;
Canale online: YouTube, Twitch, Instagram Ramona, Instagram Codin

Nume atelier: Storytelling in practice: Cum poți crea povești prin animații în mediul online

Înscrieri închise.
Vezi pe YouTube înregistrarea webinar-ului live

zZaNdrei3_2

Nume de scenă: zZaNdrei
La ce se pricepe: Gaming și live streaming
Canale online: Instagram , TikTok, Facebook,
Discord

Nume atelier: Gaming și online streaming – noi abilități într-o lume digitală

Înscrieri închise.
Vezi pe YouTube înregistrarea webinar-ului live

SebastianDobrincu

Nume de scenă: Sebastian Dobrincu
La ce se pricepe: Business, tehnologie, muzică
Canale online: YouTube, Instagram

Nume atelier: IT și tehnologie: de la pasiune la antreprenoriat

Înscrieri închise.
Vezi pe YouTube înregistrarea webinar-ului live

EdiB

Nume de scenă: Edi Brandabura
La ce se pricepe: Creator de conținut, reporter PRO TV
Canale online: YouTube, TikTok și Instagram

Nume atelier: Learn Scratch with me and Simplon

Înscrieri închise.
Vezi pe YouTube înregistrarea webinar-ului live

Concursul național

Felicitări celor 370 de coderi din toate colțurile țării care au înscris animațiile în Concursul Național SuperCoders 2021.

Juriul ediției 2021 a ales cele mai bune 50 de lucrări și cele mai creative șase animații ale ediției, care vor fi răsplătite cu premii cool și produse Orange. Toți cei 50 de copii care au câștigat admirația juriului trec la nivelul următor: Academia online.

Premiile-concursului-editia-VIII

Premiul I - Jugrastan Florina*
Premiul II - Alecsă Viorica Geta*
Premiul II - Vasilache Loredana Petrina*
Premiul III - Smatoc Mihail*
Premiul III - Teleman Violeta*
Premiul III - Dogaru Florin*

*numele reprezentantului legal al copilului câștigător

Vezi lista extinsă a câștigătorilor care merg mai departe în Academia online și vor intra în modulul avansat de 12 săptămâni. Alături de mentorii Simplon România, aceștia vor învața limbajul de programare JavaScript.

Citește regulamentul Concursului și află cine au fost jurații acestei ediții.

Conform regulamentului concursului eventualele contestații au putut fi trimise către csr@orange.ro până pe 10 decembrie 2021, ora 23:59. Lista câștigătorilor publicată pe 15 decembrie 2021 este astfel cea finală.

Povestea ediției 2021 a Concursului, pe care participanții au continuat-o prin crearea propriei povești în Scratch, a fost:

Coder tocmai se pregătește să candideze pentru Board-ul de conducere al Alianței Planetelor Libere din Galaxia Andromeda când primește un apel intergalactic de la Saitama, unul dintre prietenii cei mai apropiați:

Saitama: Coder, Terra are nevoie de tine!

Coder: Ce s-a întâmplat?

Saitama: Pământenii se luptă cu o pandemie și au nevoie de acces nelimitat și rapid la Internet pentru a-și continua activitățile, de la distanță. Unii dintre ei locuiesc în locuri izolate și nu își pot continua studiile, iar în orașele mari, fluxul de informații este prea mare și sunt șanse ca rețeaua să cedeze curând. Plus, pământenii au parte de tot mai multe atacuri cibernetice și trebuie să găsim o soluție ca să-i protejăm.

Coder: Și ce te gândești că ar fi de făcut?

Saitama: Din păcate eu trebuie să zbor pe Arrakis și soluția este TARDIS, mașina timpului. Tu ești printre puținii care știu să o programeze. O călătorie în viitorul Terrei te va ajuta să revii în prezent cu soluția pentru a-i conecta și proteja pe toți pământenii.

Zis și făcut, curajosul Coder s-a îmbarcat în nava sa spațială cu destinația clară:......"


Citește regulamentul Concursului și află cine sunt jurații acestei ediții.

16327-w3w9qqf3pt-1

Calendarul ediției

11 octombrie
Lansarea înscrierilor

18 noiembrie, ora 23 59
Termen limită pentru înscrieri în concurs

19 noiembrie – 08 decembrie
Evaluarea înscrierilor de către Juriu

09 decembrie
Publicarea câștigătorilor

20 ianuarie 2022
Începe Academia online SuperCoders

*După publicarea listei câștigătorilor, termenul pentru înregistrarea eventualelor contestații este 10 decembrie, ora 23 59. Acestea trebuie trimise către csr@orange.ro și trebuie să conțină motivul pentru care se dorește reevaluarea, în conformitate cu regulamentul. Clasamentul final în urma contestațiilor va fi publicat pe 15 decembrie.

Ce este Academia online SuperCoders?

Cei 50 de câștigători ai Concursului național vor intra într-un modul avansat de programare care durează 12 săptămâni și care are loc exclusiv online în perioada ianuarie - aprilie 2022.

Îndrumați de trainerii Simplon România, copiii vor învăța limbajul de programare JavaScript cu ajutorul activităților și proiectelor interactive, precum și ce înseamnă noțiuni ca: structuri de programe, bucle, variabile, testarea și corectarea erorilor.

Află cum au fost edițiile din 2020 și din 2019 ale programului.

Te-ar mai putea interesa și

SuperCoders, ediția 2019
Programul SuperCoders este dezvoltat din 2014 de Orange România împreună cu Simplon, cu scopul de a promova folosirea tehnologiei în educație în rândul tinerei generații.
Educație digitală la o ediție specială SuperCoders | Orange
Universul online este un loc ideal pentru a lăsa liberă imaginația copiilor. SuperCoders vine în sprijinul copiilor în această perioadă și îi invită la o serie de ateliere online.
Primul smartphone: strategii noi pentru părinți
Primul mobil este cam ca primul sărut. Pare ceva mic, dar îți poate schimbaviața. Pentru părinți, este vorba despre dorința de a ști mereu ce se întâmplăcu copilul, dar și despre frica de a nu-l pierde în lumea digitală. Pentrucopil, e ceva normal… Oricum ar fi, primul telefon schimbă totul. ---…