Lumea prin Culoare și Sunet

Peste 575.000 de beneficiari direcți și indirecți
Peste 2.000.000€ investite

Un mâine deschis pentru toți

Cosmin este un elev înscris în proiectul Logopedia, care a venit în clasa a V-a la una dintre şcolile pentru deficienţi de auz, după ce absolvise ciclul primar într-o școală pentru elevi auzitori. Avea un vocabular restrâns, vocea slabă şi se exprima predominant prin limbajul mimico-gestual, pentru că avea capacități reduse de a citi pe buze și dificultăți mari să-și însușească noi cuvinte. Iar pentru că a fost mereu tratat ca fiind diferit de către foștii lui colegi, stima de sine îi era foarte scăzută.

Cosmin s-a implicat încă de la început în activitățile educaționale, a folosit platforma Logopedia și în cabinetul de demutizare, dar și acasă și a arătat un progres vizibil în formarea capacității de comunicare verbală. Ca și alți 800 de copii implicați în proiect, Cosmin a avut motivația să învețe să folosească corect cuvintele scrise și rostite și să treacă, prin jocurile educaționale și prin interacțiunea cu profesorii-voluntari, peste blocajul întârzierii de limbaj și a felului în care fusese tratat până atunci.

Acum este un tânăr de 14 ani, în clasa a VII-a, mult mai încrezător în capacităţile lui, dornic să se exprime folosind limbajul verbal, cu o voce mai puternică şi destul de abil să citească pe buzele interlocutorilor săi. Cu ajutorul noilor tehnologii, integrate în procesul de învățare, Cosmin pronunță corect din ce în ce mai multe foneme, foloseşte propoziții scurte de 3-4 cuvinte și, atunci când observă greșeli în exprimările colegilor de clasă, are curajul să îi corecteze prietenește.

Ȋn fiecare an, prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, Fundaţia Orange oferă finanţare organizaţiilor nonprofit, pentru proiecte de educaţie, sănătate și cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere și/sau de auz. Proiectele, dezvoltate de organizații cu care Fundația colaborează, sunt selectate prin concurs de proiecte de filantropie.

un om din lumea lui Cosmin

Donează și tu pentru proiectele care creează o lume mai deschisă pentru toți.

Lumea prin Culoare şi Sunet este un fond de finanțare inițiat de Fundația Orange în anul 2012, deschis organizaţiilor neguvernamentale pentru proiecte ȋn beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere și/sau de auz.

Unul dintre cele mai importante programe de sponsorizare din România dedicat acestei categorii, programul ne invităm să descoperim cum prin intermediul unor proiecte inedite, deficiența nu mai înseamnă limitare, iar tehnologia oferă oamenilor șansa la integrare socială și o viață autonomă.

Printre cauzele susținute în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet” se numără: detectarea timpurie a hipoacuziei la copii, facilitarea accesului la informație pentru persoanele cu deficiente de vedere, accesibilizare de muzee, dezvoltarea de servicii vocaționale pentru tinerii cu deficiențe senzoriale, programe de orientare profesională pentru tineri cu deficiențe de auz, activități de dezvoltare a abilităților de viață și de integrare socială pentru nevăzători, dezvoltarea de platforme online, software-uri și aplicații special concepute pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și auz etc.

Unele proiecte finanțate prin program au fost realizate în premieră la nivel european, precum prima aplicaţie de mobilitate la metrou pentru nevăzători (Tandem Acces) sau prima platformă de interpretare în timp real în limbaj mimico-gestual (Voci pentru mâini).

Câștigătorii proiectelor sunt aleși în urma unui proces de selecție, realizat pe baza unor criterii de evaluare cum ar fi: relevanța și coerența proiectului, durabilitatea (rezultate concrete și sustenabilitate), impactul estimat, numărul de beneficiari, caracterul inovator sau componenta digitală.

Detalii complete sunt disponibile aici.