Code Kids Fundația Progress

829 beneficiari

Lecții pentru mâine

Eram obișnuită ca orice bibiotecă în care intru să fie plină de cărți și copii semi-somnoroși care se străduiesc să găsească mai repede informația de care au nevoie pentru a-și completa lecțiile. Nu mă înțelegeți greșit, îmi plac cărțile și bibliotecile, doar că nu le-am putut vedea niciodată ca pe niște locuri pline de veselie. Până acum...

Întrând într-una dintre sălile de bibliotecă unde copiii învață elemente de bază în coding, am crezut inițial că am nimerit în alt loc decât în bibliotecă. Curioși, plini de energie și, în același timp, concentrați, elevii păreau foarte bucuroși să se afle acolo și să învețe. Monica, de exmplu, o elevă de numai 12 ani, mi-a spus, mândră de ea: „Lucrez la prima mea felicitare electronică! Mâine e ziua prietenei mele. Îi place culoarea roz. O să fie o felicitare roz.”

Asemenea Monicăi, fiecare copil părea nerăbdător să aplice în propria lume noțiunile de coding învățate. Mi-am dat seama cât de important e pentru ei ca lumea, așa cum o construim, să-i asculte și să se adapteze lor. Iar prin programele de susținere a dezvoltării competențelor digitale pe care le dezvoltă, Fundația Progress împreună cu Orange România le oferă această șansă.

o fostă elevă care nu încetează să învețe

Susține proiectele care ajută copiii să fie pregătiți pentru mâine. Donează sau vino voluntar!

Dacă ai urmărit proiectele susținute de Orange, probabil ți-ai dat seama avem o slăbiciune pentru educația digitală și codingul în randul copiilor. Deși SuperCoders crește de la an la an, simțim nevoia să facem mai mult. Așa că îi sprijinim pe cei de la Fundația Progress să implementeze cluburi de coding in bibliotecile publice din Romania, în cadrul programului CODE Kids.

Acesta are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM (educație în Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în care copii, tineri și bibliotecari din mendiul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

Rezultate obținute până acum în 2018:
• 445 de copii au căpătat competențe de bază în coding vizual
• 61 de cluburi de coding funcționează în 8 județe
• 12 târguri de știință unde copii își expun proiectele IT și STEM

Obiectivul general al programului:

Înființarea a 115 de cluburi de coding în biblioteci locale din 15 județe pentru dezvoltarea competențelor de coding și STEM a peste 2000 de copii prin realizarea de teme creative cu utilitate practică.

Cluburile deschise până în prezent pot fi găsite aici.

Citește mai multe despre acest program și alte inițiative ale Fundației Progress aici.