Adept Transilvania

22.000 beneficiari
500.000 € investiți

Pentru România de la țară

Până să înceapă colaborarea cu Fundația Adept, Stelică era un simplu cioban pentru care munca la stâna Viscri era o corvoadă.

În 2014, însă, Adept a implementat proiectul „Servicii Ecosistemice din Terenurile Agricole cu Înaltă Valoare Naturală”, iar stâna lui Stelică a fost echipată cu sisteme de panouri solare pentru apă caldă și cu panouri fotovoltaice pentru electricitate, mulțumită finanțării oferite de Fundația Orange.

Astăzi, Stelică produce lapte și brânză în condiții de igienă mult mai bune, produse pe care apoi le poate vinde mai ușor. În plus, acum primește vizite la stână de la turiști, dar și de la alti fermieri, dornici să se modernizeze și să își îmbunătățească condițiile de trai și își mută cu ușurință tarlaua, diminuând astfel daunele pe care oile le produc biodiversității din zonă.

un reporter cu drag de țară

Adept, prin activităţile sale, promovează prosperitatea micilor comunităţi rurale strâns legată de protejarea naturii şi conservarea peisajelor agricole din Transilvania. Adept combină cu succes elemente inovatoare atât în comunicarea cu beneficiarii proiectelor sale (fermieri şi mici producători) cât şi în activităţile de dezvoltare comunitară.

Ca recunoaștere a importanței activităților de dezvoltare rurală și conservare a biodiversității pe care le desfășoară în zona Sighișoara – Târnava Mare de 7 ani, Fundația ADEPT a obținut premiul cel mare al Comisiei Europene pentru activități de comunicare cu fermierii și comunitățile rurale, în decembrie 2012.

În 2017 Fundației i s-a acordat și premiul I ca Destinație a Turismului Cultural Durabil, pentru proiectul “Transilvania Bike Trails pentru revitalizarea peisajului cultural Târnava Mare” la ceremonia de decernare a premiilor ECTN (Rețeaua Europeană de Turism Cultural). Rețeaua de trasee de ciclism montan, prima de acest fel din România, conectează opt sate săsești (Viscri – Bunești – Criț – Meșendorf – Cloașterf – Saschiz – Archita – Daia) cu cel mai important punct de atracție turistică din zonă, orașul Sighișoara.

Traseele de ciclism montan au sporit considerabil numărul turiștilor responsabili, care vizitează zona și apreciază valorile naturale și culturale, contribuind astfel la revitalizarea economiei locale.

Mai multe despre activitățile Fundației Adept aici.