Clădiri verzi

Colegi de bine pentru mâine

Oana, Dan, Vali și Georgiana sunt trei prieteni cu părul verde. „Vrem ca, atunci când oamenii ne văd, să gândească VERDE. E primul și cel mai simplu lucru pe care l-am putut face. Și care vorbește despre noi și cum vedem lumea de mâine”, îmi explică Oana, ale cărei codițe împletite se asortează perfect cu tatuajul de la încheietura mâinii: o inimă verde, compusă din două frunze.

Cei patru prieteni s-au cunoscut în facultate – trei dintre ei sunt ingineri, iar al patrulea e arhitect. S-au împrietenit pentru că au o mare pasiune comună: protejarea mediului, făcând alegeri sustenabile. Așa se face că, acum, putem vorbi despre primul proiect la care lucrează și care are un obiectiv clar: sustenabilitate.

„Odată ce va fi gata, o să-l susținem în fața companiilor interesate. Cum e Orange, de exemplu.”

Prin programul Green Buildings, Orange România susține proiectele care presupun automatizari, mijloace alternative de transport, colectare selectivă ori reciclare, iar planul celor patru prieteni este să creeze primul proiect care are în vedere toate aceste aspecte.

un jurnalist care tocmai și-a vopsit părul verde

Ajută-ne să construim un viitor sustenabil. Scrie-ne despre ideile tale!

Chiar dacă suntem cel mai des asociați cu portocaliul, ne place să lucrăm în clădiri verzi. Nu vopsite în verde, ci eficiente și sustenabile din punct de vedere energetic.

De exemplu, peste 1.600 de angajați Orange lucrează în Green Court Bucharest, o clădire echipată cu tehnologii ecologice, cum ar fi fațada eficientă energetic, care se încălzește mai puțin vara și scade necesarul de aer condiționat, sisteme de iluminat dotate cu senzori de mișcare și intensitate sau stații de încărcare pentru mașini electrice. Mai mult, clădirea a primit certificare Gold din partea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), cel mai răspândit sistem de rating pentru clădirile verzi.

Alte măsuri luate de Orange România pentru a reduce amprenta de carbon în sediile sale sunt sistemele de închidere automată a calculatoarelor după ora 20 sau cele de colectare și reciclare a hârtiei și a cartușelor de imprimantă.