Lumea prin Culoare și Sunet

294.100 beneficiari
1.838.000 € investiți

Un mâine deschis pentru toți

Cosmin este un elev înscris în proiectul Logopedia, care a venit în clasa a V-a la una dintre şcolile pentru deficienţi de auz, după ce absolvise ciclul primar într-o școală pentru elevi auzitori. Avea un vocabular restrâns, vocea slabă şi se exprima predominant prin limbajul mimico-gestual, pentru că avea capacități reduse de a citi pe buze și dificultăți mari să-și însușească noi cuvinte. Iar pentru că a fost mereu tratat ca fiind diferit de către foștii lui colegi, stima de sine îi era foarte scăzută.

Cosmin s-a implicat încă de la început în activitățile educaționale, a folosit platforma Logopedia și în cabinetul de demutizare, dar și acasă și a arătat un progres vizibil în formarea capacității de comunicare verbală. Ca și alți 800 de copii implicați în proiect, Cosmin a avut motivația să învețe să folosească corect cuvintele scrise și rostite și să treacă, prin jocurile educaționale și prin interacțiunea cu profesorii-voluntari, peste blocajul întârzierii de limbaj și a felului în care fusese tratat până atunci.

Acum este un tânăr de 14 ani, în clasa a VII-a, mult mai încrezător în capacităţile lui, dornic să se exprime folosind limbajul verbal, cu o voce mai puternică şi destul de abil să citească pe buzele interlocutorilor săi. Cu ajutorul noilor tehnologii, integrate în procesul de învățare, Cosmin pronunță corect din ce în ce mai multe foneme, foloseşte propoziții scurte de 3-4 cuvinte și, atunci când observă greșeli în exprimările colegilor de clasă, are curajul să îi corecteze prietenește.

Ȋn fiecare an, prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, Fundaţia Orange oferă finanţare organizaţiilor nonprofit, pentru proiecte de educaţie, sănătate și cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere și/sau de auz. Proiectele, dezvoltate de organizații cu care Fundația colaborează, sunt selectate prin concurs de proiecte de filantropie.

un om din lumea lui Cosmin

Donează și tu pentru proiectele care creează o lume mai deschisă pentru toți.

Lumea prin Culoare şi Sunet este un fond de finanțare inițiat de Fundația Orange, deschis organizaţiilor neguvernamentale pentru proiecte ȋn beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere și/sau de auz. Câștigătorii proiectelor sunt aleși în urma unui proces de selecție, realizat pe baza unor criterii de evaluare cum ar fi: relevanța și coerența proiectului, durabilitatea (rezultate concrete și sustenabilitate), impactul estimat, numărul de beneficiari, caracterul inovator sau componenta digitală.

În 2017, unul dintre proiectele câștigătoare a fost „Istoria prin sunet și atingere”, care își propune să realizeze o platformă digitală ce va cuprinde materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere pentru predarea istoriei românilor. Materialele educaționale vor fi create alături de specialiști de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța și vor cuprinde texte cu caractere mărite și descrieri audio, în online, iar în offline materiale tactile, precum ilustrații în relief și copii 3D ale unor artefacte din patrimoniul muzeului.

Estimativ, în fiecare an școlar în medie 100 de elevi din clasa a VIII-a vor putea învăța istoria astfel.

Găsești mai multe detalii despre fond și proiectele câștigătoare aici.