Aplicații mobile sociale

12.200 beneficiari
138.000 € investiți

Tehnologie pentru o viață mai ușoară

„Când ai deficiențe de vedere, provocările apar la tot pasul și nu sunt puține, începând cu activitățile de autoinițiere și gospodărire și până la cele profesionale și de învățare.

La începutul studenției mele, am folosit pentru prima dată un calculator dotat cu sinteză vocală (Jaws), iar prin asta am devenit ușor-ușor mai independent. Cel puțin în ceea ce privește cititul și accesul general la informație. Până atunci, apelam inevitabil la colegii de an pentru a citi materialele de studiu. Acesta a fost un prim pas în care tehnologia m-a ajutat, concret, palpabil.

În prezent, există aplicații care îmbunătățesc viața nevăzătorilor: aplicații care îți spun dacă lumina este stinsă sau aprinsă, care detectează culori, citesc etichete, editează text etc. Ceea ce presupune că nu mai am atât de mare nevoie de o persoană de sprijin, deci am și o autonomie mai mare. Lucru care îmi dă speranțe pentru mâine.”

Florin Georgescu, de la Asociația Tandem (nevăzător)

Descarcă aplicațiile dedicate persoanelor cu deficiențe disponibile în secțiunea Despre.

Povestea lui Florin, dar și a celor ca el, care întâmpină zilnic provocări asociate deficiențelor senzoriale, ne motivează să folosim tehnologia pentru a-i sprijini să depășească aceste bariere. O dovadă clară sunt aplicațiile finanțate de Orange și Fundația Orange, prin care viața de zi cu zi a persoanelor cu deficiențe devine mai ușoară. Aceste aplicații acoperă trei direcții: accesibilitate, voluntariat și educație.

1. Accesibilitate

ARTouch și ARTmobile – Un muzeu de artă la îndemână

Împreună cu Muzeul Național de Artă al României, Fundația Orange a reușit să ofere acces persoanelor cu deficiențe senzoriale la cele mai valoroase lucrări din colecțiile muzeului, printr-o explorare virtuală a 43 de capodopere expuse.

Prin proiectul ARTouch, persoanele cu deficiențe se pot bucura de un tur care cuprinde trei aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile ale lucrărilor, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă”, care au rolul de a face accesibile lucrări ale unor artişti celebri şi poveştile de dincolo de imagine.

Prin ARTmobile, a fost adaptat website-ul instituției pentru nevăzători și surzi și s-a lansat o aplicație care oferă un tur virtual accesibil: 17 dintre lucrări sunt „povestite” în limbaj mimico-gestual și, pentru 15 dintre ele, s-au creat dramatizări de teatru radiofonic. În plus, s-au accesibilizat capodopere prin crearea unor diagrame tactile în format fizic, alături de descrieri text și audio ale unora dintre ele. Mai mult, materialele din aplicația ARTmobile pot fi descărcate gratuit acasă, la școală sau de către asociațiile interesate.

Descarcă aplicația de aici: Google Play Store și Apple AppStore

Tandem Acces - Un metrou accesibil

Împreună cu Tandem și Metrorex, Fundația Orange a susținut dezvoltarea aplicației Tandem Acces prin care persoanele nevăzătoare se pot deplasa mai ușor cu metroul, fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur.

Prin implementarea acestui proiect, Bucureștiul a devenit prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul, bazat pe tehnologia Bluetooth. Toate cele 53 de stații sunt accesibile nevăzătorilor, grație aplicației Tandem Acces și a celor peste 1.000 de senzori.

Descarcă aplicația de aici: Google Play Store și Apple AppStore

Voci pentru Mâini - Interpretare Video la Distanță

Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină dificultăți de comunicare atunci când merg la bancă, la farmacie, la un oficiu poștal sau intră în interacțiuni cu autoritățile statului ori servicii comerciale. De aceea, au nevoie frecvent de un interpret în limbaj mimico-gestual. În România există 24. 000 deficienți de auz și doar 136 de interpreți autorizați; prea puțini pentru a acoperi cererea de servicii de traducere din teren.

Fundația Orange a sprijinit Asociația Națională a Surzilor din România - Filiala București, să lanseze în premieră națională o aplicație mobilă și, totodată, o platformă web prin care persoanele cu deficiențe de auz din România pot apela video un interpret pentru servicii de interpretare mimico-gestuală în timp real.

Principalul beneficiar al proiectului îl reprezintă comunitatea surzilor din România, însă orice instituție, organizație sau companie care intră în contact cu persoane din comunitatea surzilor poate solicita și utiliza aplicația „Voci pentru Mâini”.

Descarcă aplicația de aici: Google Play Store.

2. Voluntariat

Există un Erou

Orange a sprijinit Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti–Ilfov să lanseze aplicaţia mobilă Există un erou, disponibilă pentru sistemul de operare iOS. Acestea te învață cum trebuie să procedezi în primele 5 minute de la un accident.

Aplicaţia funcţionează ca sistem de alertare pentru urgenţele din locurile publice, fiind un real sprijin voluntarilor din program în eforturile acestora de salvare a vieţilor omeneşti. Chiar tu poți deveni un voluntar în Serviciul de Ambulanță, dacă vrei și ești pregătit să salvezi o viață. Te poți înscrie pe site-ul asociatiei Există un erou. Ce spui?

Descarcă aplicația de aici: Apple AppStore

3. Educație

Profesii digitale – Asociația Junior Achievement România

Junior Achievement (JA) România în parteneriat cu Orange România au dezvoltat modulul Profesii Digitale, ca parte a programului național JA de orientare profesională.

500 de liceeni din București, Cluj-Napoca și Timișoara vor beneficia în mod gratuit de educație pentru orientare profesională pentru a-i ghida în alegerea carierei potrivite și a-i ajuta să-și dezvolte și să exerseze abilitățile și competențele considerate importante pentru obținerea unui loc de muncă în domeniul IT. Cursul se numește Profesii digitale și promovează învățarea prin combinarea mijloacelor didactice obișnuite cu resursele digitale. Acesta conține și aplicația interactivă CrossKnowledge, accesibilă oricând de pe dispozitive mobile, atât în clasă, cât și în afara școlii, deschizând noi oportunități de învățare și socializare alături de prieteni și familie. În plus, elevii au acces la resurse educaționale cu feedback instant, așa cum sunt testele pentru auto-cunoaștere și identificarea abilităților, dar și studiile de caz dedicate despre profesii actuale în domeniul IT și tehnologie, învățând cum să pregătească un portofoliu personal.

Descarcă aplicația de aici: Google Play Store și Apple AppStore.