Centrul Digital pentru Femei

250 beneficiari
Peste 40.000€ investiți

Restart prin incluziune și educație

„Copilăria mea nu a fost foarte frumoasă și roz pentru că nu am avut șansa să cresc cu ambii părinți aproape. Tata a avut probleme cu alcoolul, iar mama, săraca, s-a zbătut să ne crească singură, cinci copii. N-am avut posibilitatea să merg la școală, deși mi-am dorit tare mult. Dar am învățat să citesc singură pentru că duceam din când în când la biserică și îmi doream să învăț rugăciuni. Așa că am învățat să citesc pe rugăciunea Tatăl Nostru. Citesc cursiv și acum învăț să scriu.

Când am văzut anunțul pentru cursurile astea, am zis: „hai să mă duc și eu, să fac ceva și pentru mine. Acum vreau să învăț și să lucrez pe calculator, să folosesc o imprimantă, să nu mai depind de nimeni când am nevoie să caut o informație. Mi-ar plăcea să pot să scriu singură o cerere, să-mi fac un CV, să-mi ajut colegele de muncă atunci când au nevoie. M-ar face să fiu mândră de mine. Și, cine știe, poate îmi deschid și un chioșc de flori, visul meu dintotdeauna”.

Adriana, prima cursantă la Centrul Digital pentru Femei

Women’s Digital Centers este un program de educație digitală gratuită pentru femei, demarat de Fundația Grupului Orange în anul 2015, în 17 țări din Europa și Africa, având peste 25.000 de beneficiare până în prezent. Programul oferă acces gratuit la cursuri de alfabetizare digitală femeilor aflate în situații vulnerabile, fără venituri și cu un nivel scăzut de educație.

Din februarie 2018, proiectul Women’s Digital Center este implementat și în România, cu implicarea activă a ONG-ului Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Astfel, primul centrul digital a fost deschis la București, în cartierul Ferentari. Dotarea cu laptop-uri, tablete, imprimante și videoproiectoare s-a făcut direct de către Fundația Grupului Orange, iar cursurile au fost organizate cu ajutorul finanțării de 43.852 euro, acordate de către Fundația Orange România.

„Am pornit în 2018 acest proiect cu încrederea că femeile din Ferentari vor fi mult mai pregătite la final să-și găsească un loc de muncă. Educația digitală este o prioritate pentru Fundația Orange România și vedem această educație ca pe o modalitate de a reduce diferențele dintre rural și urban sau pentru a ajuta persoanele dezavantajate să-și îmbunătățească nivelul de trai, ori accesul la informație”, spune Dana Deac, Președinte al Fundaţiei Orange.

În primul an al proiectului, 170 de femei între 14 și 82 de ani (cele mai multe având peste 50), au învățat cum să folosească pachetul Microsoft Office, imprimanta, internetul, serviciile de e-mail, dar și aplicații online precum Skype sau WhatsApp. Încă aproximativ 80 de femei vor participa la program până la finalul anului 2019.

Proiectul continuă având ca obiectiv major extinderea la nivel național prin stabilirea de noi parteneriate locale și deschiderea de noi centre în orașe. Pe termen lung, prin intermediul acestui proiect, fundația își propune să crească gradul de angajabilitate a beneficiarelor, autonomia, independența financiară, dar și încrederea în forțele proprii.

Înscrie-te sau recomandă cuiva să se înscrie pentru cursurile din 2019, organizate în București de Centrul pentru Parteneriat și Egalitate (detalii și la telefonul 0727.454.825)