Digital Parenting

Internetul pentru mâine

Mariei îi plac stelele, pantofii și părul lung, lung, lung. Cumva, în universul ei colorat, aceste trei lucruri se potrivesc perfect. Deși are doar 8 ani, știe de-acum că va fi cosmonaut și se pregătește intens pentru asta. Face sport, învață bine la școală și citește mai tot ce prinde pe internet... iar asta îmi cam dă bătăi de cap. Pentru că, înainte de a fi cosmonaut, Maria e un mic internaut. Iar eu mă întreb: cum pot să-i protejez mai bine universul ei colorat, atunci când universul ăsta virtual e străbătut și de amenințări?

Probabil nu sunt singurul părinte care își pune astfel de întrebări și de aceea a apărut ceea ce se cheamă Digital Parenting – o disciplină care ne ajută să creăm un spațiu digital adecvat pentru copii, în așa fel încât să îi știm în siguranță și pe internet. Pentru că personalitatea lor de mâine se clădește doar în siguranța pe care le-o oferim azi.

Despre Digital Parenting și chiar mai mult, poți afla și tu în cele ce urmează, pentru că avem la dispoziție o serie de resurse digitale utile copiilor în activitățile lor zilnice, sfaturi despre cum să fim alături de ei pe tot parcursul experienței lor digitale, instrumente de control parental și informații despre care sunt riscurile în mediul online și cum să îi ferim pe cei mici de ele.

Poți începe aflând ce fel de părinte digital ești. Eu așa am făcut și a fost interesant, hai să zicem... oarecum neașteptat. Nu spun mai multe, fă-ți chestionarul și tu.

Cât despre întrebările care te frământă, eu îți recomand să parcurgi resursele pe care le găsești aici, sigur vei afla unele răspunsuri, dar și lucruri noi, despre tine, despre copii și, mai ales, despre cum îi protejăm în mediul digital.

un reporter - părinte de internaut - cosmonaut

Povestește-ne experiența ta de părinte și ajută alți părinți să rezolve mai ușor problemele de parenting!

Ce tip de tehnologie e potrivită pentru copilul meu?

Să începem cu începutul, nu-i așa? Internetul e mare și doar o parte din informațiile pe care le găzduiește sunt adecvate vârstei copilului tău. Multe dintre lucrurile cu care noi ne-am obișnuit sunt nepotrivite pentru el. Prin urmare, conținutul online la care micuțul tău are acces ar trebui să fie ales în funcție de vârstă – așa cum vei afla din filmulețele de mai jos.

Între 0 și 3 ani

Copilul învață să înțeleagă diferența dintre spațiu și timp.

Între 3 și 6 ani

Copilul de această vârstă își descoperă posibilitățile senzoriale și manuale.

Între 6 și 9 ani

Învață regulile jocului social și relaționează mai mult cu cei din jur.

Între 9 și 12 ani

Copilul poate primi, la această vârstă, primul său telefon mobil.

După 12 ani

Copilul se eliberează de reperele din familie și începe să își dorească mai multă independență.

Indiferent de vârsta copilului tău, sunt câteva lucruri generale pe care le poți face pentru siguranța lui:

 • Limitează timpul pe care îl petrece în fața ecranelor;
 • Alegeți împreună programe și aplicații adecvate vârstei sale;
 • Vorbește cu cel mic despre tot ceea ce vede și face în spațiul virtual;
 • Încurajează dezvoltarea activităților creative pe Internet.

Recomandări de resurse online:

Oportunități de a învăța - materiale educaționale eficiente și accesibile, cum ar fi cursuri virtuale ușor de folosit, organizate pe platforme precum coursera.org, openculture.com, ted.com

Aprofundarea diverselor arii de interes – încurajează-l pe copil să devină un mic programator dacă este pasionat de acest domeniu. Platforma codeweek.eu/resources pune la dispoziția celor mici cursuri și modalități eficiente de învățare a codării.

În acest sens, Orange România organizează anual o serie de seminarii în cadrul evenimentului #SuperCoders.

Suport pentru școală – aplicații și site-uri special concepute pentru ei, din diverse domenii:

Studiul cuvintelor

 • Endless Alphabet: o platformă care îi învață alfabetul
 • Learn and Play: o aplicație de studiu al vocabularului și foneticii
 • Babbel este un mediu de învățare a limbilor străine util oricărei vârste

O lecție de istorie

 • Comics in the Classroom îi ajută pe copii să se familiarizeze cu personaje și evenimente din istorie prin intermediul benzilor desenate
 • Istorie este o aplicație de istorie în limba română, menită să-i ajute pe cei care doresc să învețe, să recapituleze ori să cunoască mai bine istoria României
 • Aplicația Capitalele Europei Teste pune la dispoziție o serie atractivă de teste de cultură generală

Aplicații pentru hobby-uri

 • Great British Chefs for Kids este o aplicație pentru cei pasionați de domeniul culinar
 • Desen îl va ajuta pe cel mic să își fructifice talentul la desen
 • Kids Songs este o aplicație pentru micuții pasionați de muzică

Site-uri pentru școală
Resurse utile pentru școală – E-scoala.ro
Documentare în proiectele școlare – Edu.genium.ro
O platformă prin care se pot crea grupuri de studii, facilitând astfel comunicarea între profesori și elevi – Edmodo.ro

Divertisment
Pe site-ul www.orange.ro/aplicatii, ai la dispoziție aplicații atractive, cum ar fi: 123 Numere și Oi, ABC Trenul Alfabet, Anotimpurile, Povești pentru copii, Ucenicul Bucatar, Povești.

Socializarea
Rețelele sociale le oferă juniorilor posibilitatea să comunice și să împărtășească informații și experiențe cu cei dragi și cu colegii, să lege noi prietenii și să schimbe idei. Blogurile, videoblogurile și paginile personale sunt acum spații de exprimare a identității de sine și a intereselor unui adolescent.

Cum să fiu părinte în era digitală?

Cred că știi deja că ești modelul copilului tău pentru felul în care se comportă. Și nu e cazul să-ți pui presiuni suplimentare, dar tot tu va trebui să-i fii model și în mediul online. Arată-i deschidere și explică-i care sunt regulile de conduită internautică.

Iată câteva idei aici:

 • Educația – află care sunt resursele digitale educative de care se poate bucura copilul tău și explorați-le împreună

 • Alege în funcție de vârstă – oferă-i o gamă mai mare de aplicații din care să aleagă, dar nu înainte de a te asigura că este un conținut adecvat vârstei acestuia

 • Reguli – stabiliți de comun acord reguli clare pe care cel mic să le urmeze: durata de timp și intervalul orar în care poate sta online, precum și platformele online la care are acces. Nu uita că cei mai micuți dintre exploratori trebuie să petreacă extrem de puțin timp în fața ecranelor.

 • Explorați împreună – chiar și în mediul online poți petrece timp alături de copilul tău. Planificați împreună activități distractive cu ajutorul gadgeturilor și Internetului.

 • Supraveghere online – este important să îl supraveghezi în permanență, respectă-i spațiul personal. Evită să îl faci să simtă că este îngrădit și urmărit constant.

Ca să intri mai bine în problemă, cursul de Digital Parenting, dezvoltat împreună cu Otilia Mantelers, specialist în parenting, îți vine în ajutor cu o serie de instrumente foarte folositoare. Deci folosește-l!

Ce înseamnă controlul parental în mediul online?

Comunicarea deschisă și adaptată la vârsta copilului tău este esențială pentru a-i asigura o experiență online benefică, fără situații neplăcute. Cu toate acestea, e bine să iei și alte măsuri pentru a-l proteja pe cel mic în spațiul virtual de mesajele nepotrivite vârstei lui.

Uite, poți începe cu smatphone-ul – nu-i așa că e mai greu să-l supraveghezi atunci când intră pe internet de pe smatphone? De aceea, acordă o atenție sporită instrumentelor de control parental.

Orice smartphone oferă posibilitatea de a descărca o întreagă varietate de aplicații, însă cele mai multe nu sunt adecvate copiilor. Cei mici pot descărca jocuri ce îi pot distrage de la activitățile școlare, care promovează violența sau aplicațiile pentru adulți. Mai mult, descărcarea aplicațiilor presupune, în unele situații, furnizarea de informații personale, acordul cu privire la termenii și condițiile legale în vigoare, dar și anumite costuri financiare.

Ca să previi situațiile neplăcute, evită să-i dai acces la contul tău și pune-i la dispoziție, în schimb, un cont doar pentru el, de pe care să poată accesa doar aplicațiile gratuite.

Orange Content Lock este o aplicație de control parental ce poate fi descărcată gratuit și care te ajută să monitorizezi și să filtrezi conținutul la care cel mic are acces pe telefon sau pe tabletă și să îl protejezi atunci când accesează pagini de Internet, aplicații și jocuri online. Află mai multe detalii aici.

Cum fac să avem siguranță și în mediul online?

Internetul ne aduce o mulțime de avantaje care ne ușurează viața de zi cu zi. Este de mare ajutor chiar și pentru cei mici, fiind o sursă de informare, socializare, divertisment, dezvoltare a abilităților și multe altele.

Iar copilul tău se poate bucura de toate beneficiile lumii digitale dacă îl înveți, totodată, cum să evite pericolele de pe Internet.

Orange România este partener al programului european Sigur.info, dezvoltat în România de consorțiul format din asociația Salvați Copiii, Positive Media și Focus (Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual).

Împreună, au făcut posibil „Ghidul de siguranță pe Internet sigur.info”. Dezvoltat de către Consorțiul Sigur.info și avizat de către Ministerul Educației Naționale, ghidul pune la dispoziția părinților și profesorilor resurse ușor de înțeles pentru ca aceștia să poată oferi cele mai bune sfaturi copiilor și tinerilor în ceea ce privește utilizarea sigură și eficientă a internetului. Ghidul conține atât aspecte teoretice, dar și aplicații practice care nu necesită utilizarea calculatorului sau tehnologiilor avansate.

Mai mult, Orange România susține în fiecare an Ziua Siguranței pe Internet și dezvoltă ateliere de siguranță pe internet în cadrul programului „Școala Altfel”.

Află mai multe informații despre siguranța pe internet a copiilor atât pe pagina Sigur.Info, cât și pe platforma OraDeNet. În plus, poţi intra gratuit în legătură cu specialiştii Salvaţi Copiii prin accesarea serviciului de informare şi consiliere ctrl_AJUTOR.

Quiz

Află ce fel de părinte digital ești!