Digital Safety

Un „mâine” digital și sigur

„Cred că sunt un tip destul de deschis și mă bucur întotdeauna să cunosc oameni noi. Totuși, nu le-aș lăsa cheia casei sub covorul de la intrare și parola de la mail pe frigider.” George e un tip într-adevăr deschis, zâmbește cald și chiar ascultă cu atenție atunci când i se pun întrebări. L-am cunoscut la un workshop Orange despre securitatea datelor personale, când mi-a explicat cu răbdare câteva lucruri care mie mi se păreau pur și simplu de pe altă planetă.

„Eram pasionat de jocuri. Mai exact, dusesem jocul la nivel de competiție serioasă. Am și trofee acasă. Stăteam mult online, cumpăram tot felul de features, app-uri ori gadgeturi care să-mi îmbunătățească performanța. Nu eram atent, pur și simplu introduceam datele de pe card, numele, orice mi se cerea. Într-o zi, am descoperit că cineva jucase la pariuri online în numele meu... Am ieșit cu bine din asta, dar nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva.”

George și-a redirecționat pasiunea pentru jocuri în pasiune pentru siguranță. Acum, știe atât de multe încât se ocupă de protecția datelor unei companii și e speaker pe această temă. Crede că orice om ar trebui să facă un curs de bază, odată cu primul device pe care și-l instalează. Pentru că nu putem construi lumea de mâine, fără să ne simțim în siguranță azi.

Am învățat o mulțime de lucruri la seminarul Orange și le-am structurat în așa fel încât să introducă pe oricine în lumea asta complexă și sensibilă a securității online. Știm că Cybersecurity sună SF, dar asta facem în fiecare zi: încercăm să construim un viitor mai sigur, online sau offline.

un gardian pentru viitor

Spune-ne cu ce fel de probleme de cybersecurity te-ai confruntat tu și hai să construim împreună un viitor digital mai sigur!

Cum te bucuri de internet în siguranță

În viața de zi cu zi, acționăm cu prudență. Descoperă cum să faci același lucru în lumea digitală.

 • Ce urmăresc „pirații” cibernetici?

Când ne gândim la viruși, ne temem în primul rând de ecranul negru și pierderea fișierelor. De fapt, atacurile sunt folosite cel mai des pentru a vă obține parolele și datele de identificare online.

Cele mai râvnite sunt datele bancare și cele de aprobare a plăților. Dacă unele site-uri implementează acum protocoale sigure în colaborare cu băncile, este încă posibil să folosești cardul fără să introduci un PIN sau să folosești un dispozitiv fizic, așa că ai grijă pe ce site-uri efectuezi plăți.

Apoi, contactele tale sunt foarte valoroase pentru aceștia. Numele, adresa de e-mail și numerele de telefon pot fi revândute organizațiilor fără scrupule specializate în spam, sau companiilor criminale care își vor extinde activitățile de phishing.

3 obiceiuri sănătoase pentru o experiență sigură pe net

1. Alege parola corectă

Parolele sunt cheile pentru „casa ta digitală". Cum arată o parolă puternică?

 • Are cel puțin 8 caractere și constă într-un amestec de cifre, litere (litere mici și majuscule) și simboluri (punctuație sau caractere speciale).
 • Este rezervat pentru un singur dispozitiv sau un singur "cont sensibil" (contul de e-mail, online banking etc.).
 • Este modificată în mod regulat și nu este comunicată niciodată unei terțe părți.
 • Nu are o legătură directă cu datele tale personale, de exemplu cu data nașterii sau numele copiilor
 • Nu este scrisă pe hârtie, nici pe un computer neprotejat.
 • Nu este una dintre cele mai populare parole, menționate regulat de către presă: prea mulți oameni încă mai cred în "123456", în "parolă" sau "qwerty"
 • Nu este un cuvânt de dicționar (indiferent de limbă) pentru a evita hackerii care folosesc instrumente automate

2. Fii cu un pas înaintea „piraților cibernetici"

Infractorii și furnizorii de software sunt într-o cursă constantă: atunci când cei dintâi detectează cele mai mici defecte în sistemele informatice, cei din urmă depun toate eforturile pentru a consolida securitatea lor. Actualizarea software-ului este o modalitate simplă de a evita majoritatea atacurilor.

Când să faci actualizări?
 • Antivirusul sau soluția ta de securitate
  Pentru a fi sigur că antivirusul tău este capabil de a se apăra împotriva celor mai recente atacuri, trebuie să-l actualizezi sau să-i permiți actualizarea automată cel puțin 1 dată pe săptămână

 • Programele pe care le folosești.
  Multe programe pe care le folosești zilnic, cum ar fi browserul de internet, îți recomandă în mod regulat actualizări gratuite. Acceptă-le atunci când ești promptat.

3. Instalează un scut digital

Dotarea computerului cu un "antivirus" este bună. Dar nu este suficient. Pentru a naviga în siguranță, este nevoie să apelăm la un “pachet” de securitate, adică un software complet, care să includă protecția împotriva diferitelor tipuri de amenințări existente.

Ce conține un pachet de securitate?
 • Un antivirus care analizează fișierele și le oprește pe cele de tip "malware"
 • Un firewall care protejează calculatorul de intruziuni externe
 • Un antiphishing care detectează încercările de tip „phishing”
 • Un antispam care identifică și limitează sosirea mesajelor "spam" în căsuța de e-mail
 • Alte programe care îți garantează siguranța

Cum să faci cumpărături online în siguranță

Acum poți merge la cumpărături fără să te ridici de pe canapea. Și, urmând câteva reguli simple, poți evita surprizele neplăcute.

De unde cumpăr

Asigură-te de seriozitatea site-ului pe care vei face o achiziție. Consultă secțiunea "cine suntem?" iar dacă folosești un site pentru prima dată, interesează-te despre "e-reputația" lui tastând "numele site-ului / mărcii + înșelătorie" în motorul de căutare.

În cele din urmă, optează pentru site-urile românești sau europene: achizițiile efectuate în afara UE nu vor fi protejate de legislația europeană și, în caz de fraudă, vei avea mai multe dificultăți în obținerea unei compensări.

Cum cumpăr

Evită efectuarea de achiziții de la un computer sau un smartphone conectat la internet public wireless, inclusiv un hotel sau cafenea, care sunt adesea mai puțin sigure și mai susceptibile la atacuri.

În momentul plății, adresa site-ului trebuie să fie precedată de un lacăt mic și literele "https" ("s" indicând faptul că conexiunea este securizată). Verifică, de asemenea, că adresa site-ului din bara de navigare este scrisă corect pentru a înlătura orice încercare de "pharming".

Ce cumpăr

Citește cu atenție descrierea produsului pentru a verifica dimensiunea, materialele, compoziția, accesoriile etc. Citește și comentariile altor clienți legate de produsul respectiv, compară prețurile și serviciile oferite pe mai multe site-uri. Dacă oferta este prea atrăgătoare, poate că are ceva de ascuns.

Cum plătesc

Comunică numai informațiile necesare pentru cumpărare și livrare (adică adresa, numărul cardului, data de expirare și criptograma sa de 3 cifre) și nu transmiteți niciodată codul PIN de 4 cifre al cardului. În cazul unor cheltuieli frauduloase, este posibil ca banca să nu poată rambursa plățile confirmate prin introducerea acestui cod.

Pentru a nu fi victima colaterală a hacking-ului unui site de comerț electronic pe care îl frecventezi în mod regulat, refuză înregistrarea permanentă a datelor bancare și de conectare.

Quiz

Va urma.

Spune-ne cu ce fel de probleme de cybersecurity te-ai confruntat tu și hai să construim împreună un viitor digital mai sigur!